IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подценена или надценена е Инвестбанк спрямо останалите банки на пазара?

Средствата от предстоящото IPO ще направят конкурентен коефициентът P/B на банката

14:00 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подценена или надценена е Инвестбанк спрямо останалите банки на пазара?

Вчера Инвестбанк АД обяви, че е внесла проспект в КФН за предстоящо първично публично предлагане. Бе обявен и ценовият диапазон, на който ще се предлагат акциите (5,90 - 7,20 лв.).

Тази новина стана повод за сравнителен анализ с другите публични банки.

Коефициентът P/B (price/book value) се формира, като борсовата цена на акция се раздели на счетоводната стойност на една акция (собствения капитал на дружеството, разделен на броя на акциите). Това е най-широко използваният коефициент за оценка на банкови институции, основно поради две причини. Първо, счетоводната стойност е подходяща за оценка на фирми, които държат основно ликвидни активи. Такива са, освен банките, и финансовите, инвестиционните и застрахователните компании. Втората причина е, че повечето активи и пасиви на банките се оценяват по пазарна стойност, т.е. няма голяма разлика между пазарната и счетоводната стойност на акцията.

Също така е добре коефициентът P/B да не се гледа самостоятелно. Най-полезно би било да се обвърже с рентабилността на компанията, а именно с коефициенти като възвръщаемост на собствения капитал (ROE) и възвръщаемост на активите (ROA).

Изчисленията за коефицентите са разделени на два периода – преди и след подготвяното увеличение на капитала на Инвестбанк чрез IPO.

Прави впечатление, че при минималната индикативна цена от 5,90 лв. банката се нарежда на четвърто място по "надцененост" спрямо показателя P/B, а при максималната от 7,20 лв. дори на второ, като единствената по-надценена банка остава БАКБ. Тук обаче не може да не обърнем внимание на факта, че дори преди увеличението Инвестбанк има най-ниската възвръщаемост на капитала (ROE) и на активите (ROA) от всички листнати банки на БФБ.

След увеличението на капитала Инвестбанк ще се превърне в банката с най-ниското съотношение цена/счетоводна стойност на акция, дори и при максималната цена от 7,20. В същото време обаче възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) ще падне на около 6% или повече от два пъти по-ниско от наи-ниското в момента сред публичните трезори, а именно това на ЦКБ (11,27%).

Тоест не е налице дискаунт от 30% при IPO, препоръчван от Анегин Блокпоел, управляващ финансите на Международната федерация по връзка с инвеститорите. Според Блокпоел за този дискаунт има две причини: от една страна не е сигурно, че акцията ще бъде оценена веднага от инвеститорите, от друга при стъпването си на борсата съответната компания все още не е позната добре на участниците на пазара и й е нужно време, за да добие популярност. В случая с Инвестбанк компанията е сравнително позната на инвеститорите, защото БНБ обявява отчетите й от години, издала е няколко емисии облигации и активно участва в търговията на БФБ-София, като освен това е най-големият краткосрочен кредитор на спекулaнти чрез репо-сделки срещу акции.

Между 30 и 50% дискаунт в цената при IPO препоръчва и Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД.

В предишен анализ на Investor.bg се видя, че банките с най-висока възвръщаемост на собствения капитал са и с най-висок коефицент цена/счетоводна стойност на акция, като единствено изключение е ПИБ, която въпреки високата си рентабилност е на второ място по подцененост. Ако приложим същата логика и за Инвестбанк, то цената би трябвало да отразява най-ниската рентабилност на банката и съответно би трябвало да бъде под 4,69 лв. 

Тук трябва да направим уточнението обаче, че Инвестбанк се развива много бързо и само за една година е показала ръст на печалбата от над 7 пъти, което може да обясни индикативния диапазон на цената, който ръководството е поставило.

Код BV P/B ROE ROA
CORP 25,3 3,72 13,71% 1,50%
FIB 2,81 3,96 17,39% 1,50%
CCB* 2,53 4,06 11,27% 1,55%
BRIB 26,5  4,17 13,83% 1,55%
BACB 11 6,84 33,61% 7,16%

*След увеличението на капитала до 83,16 млн. лв.


BV при 5,90 BV при 7,20 P/B при 5,90 P/B при 7,20 ROE ROA
Инвестбанк





Преди увеличението 1,26 1,26 4,68 5,71 10% 1%
След увеличението 1,84 2 3,21 3,6 6% N/A

Анализът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

 

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още