IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: До края на годината е възможно доларът да поскъпне с 10%

Инвеститорите ще направят добре ако залагат на долара срещу швейцарския франк, защото тази двойка е силно надценена, смята Кейти Лиън

10:02 | 30.06.11 г. 2
<p>
	Снимка:sxc.hu</p>

Снимка:sxc.hu

След като загуби 20% от стойността си спрямо кошницата от основни валути през последната година, съдбата на долара скоро може да се обърне, смята анализаторът Кейти Лиън, директор на отдела за валутни изследвания в Global Forex Trading, цитирана от CNBC.

“Много силно вярвам, че до края на тази година доларът ще бъде много по-силен, отколкото е сега“, каза Лиън. „Не мисля обаче, че с идването на 1 юли ще видим незабавно вертикално движение нагоре на американския долар“, добави тя, визирайки втория кръг от програмата за вливане на ликвидност на американския Федерален резерв, който приключва днес.

Анализаторът очаква доларът да поскъпне постепенно с между 7% и 10% до края на годината, подкрепян основно от два фактора.

На първо място тя смята, че таванът на американския дълг ще бъде увеличен до 2 август, което би било положително развитие за долара.

Администрацията на американския президент Барак Обама и американските законодатели са поставени под натиск за вдигане на границата, която в момента е 14,3 трилиона долара, заради риска страната да изпадне в неплатежоспособност.

Лиън очаква също, че американската икономика ще продължи да укрепва до края на годината, което ще подтикне Фед да затегне монетарната политика, подкрепяйки допълнително зелените пари.

„Федералният резерв ще започне да говори за повишаване на основния лихвен процент и по-нататъшна стратегия на изтегляне ... всичко това трябва да отвори вратата за възстановяването на долара“, твърди тя и добавя, че централната банка може да започне повишаване на лихвите от началото на първото тримесечие на следващата година, започвайки от 25 базисни пункта.

Инвеститорите ще направят добре, залагайки на долара срещу швейцарския франк, тъй като тази двойка е „силно надценена“ смята анализаторът.

Тя очаква кросът долар-швейцарски франк да достигне 0,88-0,90 до края на годината, което е ръст от 4% от настоящите нива.

Лиън предполага, че доларът ще поскъпне и спрямо японската йена, но препоръчва инвеститорите да избягват размяната евро-долар. „Ще има голяма волатилност в съотношението евро-долар през следващите няколко месеца заради дълговата криза в Европа и стрес тестовете“, отбеляза тя.

През нощта еврото отслабна спрямо долара до 1,4361 веднага след гласуването на мерките за строги икономии в гръцкия парламент, преди да отскочи отново до 1,4483 долара.

„Не виждаме изключителната сила, която предвиждат някои в съотношението евро-долар, защото инвеститорите са реалисти и разбират, че това са добри новини за Гърция – това е стъпка във вярната посока“, каза Лиън. „Но все още остават някои предизвикателства, които те трябва да преодолеят, преди дълговата криза в Гърция да остане зад гърба ни“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
no-credit
преди 12 години
"таванът на американския дълг ще бъде увеличен до 2 август, което би било положително развитие за долара"-----------------------Е как така повишаване на дълга (каквото е вдигането на лимита) ще е "положително развитие за долара"?? Докъде я докараха - колкото повече дълг, толкова по-добре за долара. Да бе, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още