IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори не очакват доларът да се съвземе от пораженията до края на 2011

Валутните стратези на Societe Generale дават най-песимистичните прогнози за долара и смятат, че курсът му ще падне до 1,50 долара за евро до края на 2011

08:18 | 12.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Анализатори не очакват доларът да се съвземе от пораженията до края на 2011

Най-точните стратези на валутните пазари, давали своите прогнози за Bloomberg, не очакват щатският долар да успее да се възстанови от пораженията си от началото на тази година през идните месеци, докато Федералният резерв отлага повишението на лихвените проценти в САЩ.

Слабото представяне на щатската валута се очаква да продължи поне до края на второто тримесечие, когато изтича програмата на Федералния резерв за инжектиране на 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ.

От Wells Fargo, чиито валутни анализатори дават за Bloomberg най-точните прогнози за долара през последните две тримесечия, очакват курсът на щатския долар да остане почти без промяна до края на юни.

От St. George Bank, чиито прогнози са вторите по точност, също очакват щатската валута да се запази при сегашните си нива, докато Федералният резерв изостава от останалите централни банки с вдигането на лихвените проценти.

Следващите три по точност валутни анализатори за шестте тримесечия до 31 март, съгласно данните на Bloomberg, са на мнение, че щатският долар ще продължи да пада дори и след значителните си поражения от началото на тази година. През първото тримесечие американската валута понесе най-тежките си загуби от началото на 2008 г.

„Валутите на почти всяка централна банка, която е склонна да обмисли повишение на лихвените си проценти в тази среда, показват много добри резултати, докато парите се насочват към активи с по-висока доходност“, коментират за Bloomberg валутни анализатори от Societe Generale. „САЩ биха искали да запазят лихвите колкото се може по-ниски за колкото се може по-дълго.“

Щатският долар падна до 16-месечно дъно срещу еврото, което отчасти и помага на американската икономика да се възстанови от най-тежката си криза от Великата депресия насам. Евтиният долар подкрепи щатския износ, който се увеличава всеки месец от август 2010 насам и достигна рекордните 167,7 млрд. долара през януари.

Освен че доведе до поевтиняване на долара, либералната парична политика на Федералния резерв помогна още и за това лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации да паднат под средното си нива през последните две десетилетия от 5,22% през целия мандат на американския президент Барак Обама.

Това подпомогна американското правителство да финансира при по-ниски лихвени проценти рекордния си бюджетен дефицит от 1 трлн. долара за трета поредна фискална година.

„Трябва да преминем през този период на много либерална парична политика на Федералния резерв, но след това смятаме, че доларът ще се завърне срещу еврото и йената“, коментира Ник Бененброук, който е валутен стратег на Wells Fargo в Ню Йорк.

Бразилия, Чили и Колумбия вече увеличиха лихвените си проценти на два пъти през тази година, а Перу ги вдигна с по 25 базисни пункта всеки месец от началото на 2011 г.

Швеция, Унгария, Полша, Китай, Индия, Индонезия и Тайван също вдигнаха лихвените си проценти през 2011, както и Европейската централна банка. Великобритания се очаква да се присъедини към тях до края на годината, по данни от проучване на Bloomberg сред валутни анализатори.

Средните прогнози на повече от 70 икономисти, интервюирани от Bloomberg, сочат, че Федералният резерв ще запази основния си лихвен процент в диапазон от нула до 0,25% до края на годината.

Анализаторите на Bank of Nova Scotia в Торонто прогнозират, че доларът ще приключи тази година при 1,45 долара за евро, а от Schneider очакват щатската валута да се търгува при 1,42 долара за евро.

Wells Fargo прогнозира доларът да възстанови леко позициите си до 1,40 долара за евро до края на юни и след това до 1,34 долара за евро до края на годината.

Societe Generale дават най-песимистичните прогнози за долара, като посочват, че курсът му ще падне до 1,50 долара за евро до края на 2011 г.

Средната прогноза от 44 анализатори, интервюирани от Bloomberg, е че зелените пари ще се изкачат с 6,3% до края на годината до 1,36 долара за евро.

Единна европейска валута е спечелила 3,5% през първите три месеца на годината спрямо кошница от валути, които са включени в корелационните индекси на Bloomberg, което е най-доброто й първо тримесечие, откакто започва да се търгува през 1999 г. Еврото се повиши и през миналата седмица, въпреки че Португалия съобщи, че също ще прибегне до спасителен заем.

Въпреки че губи позиции на валутните пазари, щатският долар остава резервната валута на света. Делът му от валутните резерви на централните банки се задържа през 2010 г., оставайки на ниво от 61,4%, по данни на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд. Щатският долар е участвал в 85% от всички валутни сделки от април 2007 до април 2010 г. в сравнение с 90% дял за трите години до 2001 г., съгласно данни на Банката за международни разплащания в Базел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Противни американци !!Свалете си тъпият долар до 2 долара за евро , та барем мирясате !!!Ама то не е виновен който яде баницата, а който му я дава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Wavelooker
преди 13 години
Добре звучи . Sound`s good.Прави са! Може би малко със сроковете не саточни, но те трудно се предвиждат с точност до месеци. Важното, е че принципно са прави.Не забравяйте все пак, че на другия край на везните е останалия свят!И че тази реалност съществува само защото на ЕС в момента му трябва силно евро заради дълговата криза, но това ще е за кратко. Пък и нали в един момент САЩ ще поискат да си осребрят лесния износ. Е, кога след буря не е пеквало слънце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още