IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За валутите от Азия предстоят тежки времена

Ограничаването на риска поставя под натиск паричните единици на много от страните в региона

11:00 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Валутите от азиатско-тихоокеанския регион ще продължат да бъдат под натиск през следващите месеци. Такива са очакванията на анализаторите от Citigroup и Credit Suisse.

През последните седмици видяхме някои резки движения в курсовете на азиатските валути. Станахме свидетели и на резки понижения в цените на държавните облигации. Това кара инвеститорите да бъдат малко по-предпазливи, що се отнася до риска, и поставя под натиск много от валутите в целия азиатски регион, се казва в коментар на Дейвид Инглес за Bloomberg.

Ако гледаме ефектите, цялостните ефекти, на това, което се случва и кои са най-добрите начини да разпределите инвестициите си, можем да кажем следното - Citigroup засегна този въпрос, като на първо място се спира върху индонезийската валута. Те прогнозират, че рупията ще отслабне още, съветът им към инвеститорите е да продават. Сред причините за това ще е забавянето на капиталовите потоци, както и несигурността около плановете на политиците по отношение на така необходимите реформи в субсидирането на горивата в Джакарта.

Подобна е и прогнозата на Citigroup за Южна Корея. Те очакват южнокорейският вон да продължи спада си. Икономиката на страната е с много силна експортна ориентация. В тази връзка от голямо значение е очакваното забавяне в Китай.

Докато не стане ясно дали китайската икономика е успяла образно казано "да вземе завоя", вероятно вонът ще продължи да търпи негативи. Южнокорейските износители трябва да се справят и със слабата йена, тъй като в момента те просто получават по-малко пари за своите стоки.

В Малайзия рингитът също се влияе негативно, посочват от Citigroup. Сред причините за това е спадът в цените на суровините, тъй като страната е ключов износител на много от тях.

Платежният баланс на Малайзия страда от това, както, разбира се, и местната валута. Трябва да се има предвид и това, че страната притежава един от най-големите портфейли от чуждестранни държавни облигации. Това я прави по-уязвима, в случай че Федералният резерв вземе решение за свиване на финансовите стимули до края на тази или началото на 2014 година.


Citigroup очаква поевтиняване в краткосрочен план и на филипинското песо, имайки предвид колко капитали се вляха в страната през последните години. Когато част от тези пари бъдат изтеглени, повлияни от пазарната несигурност, краткосрочно може да се очакват сътресения. В дългосрочен план обаче не можем да не отчетем силния икономически растеж, който достигна 7,5%. Това може да подкрепи курса на валутата, защото икономическите фундаменти наистина все още са много силни, се казва още в коментара.

Дейвид Инглес се спира и на Сингапур, цитирайки прогноза на Credit Suisse.

„Знаем колко сериозно се понижи сингапурският долар през последните месеци. Според швейцарската банка поевтиняването на валутата, съчетано със срива в цените на държавните облигации, е довело до силно завишаване на пазарните оценки на сингапурските компании. Това може да доведе до нов отлив на капитали, който от своя страна да предизвика нов спад на сингапурския долар. Курсът в момента е около 1,26 спрямо щатския долар“, обяснява той.

Като обединим всичко това, всички тези фактори, които влияят върху азиатските икономики в момента, стигаме до извода, че се очаква засилване на щатския долар спрямо местните валути. Такъв поне е консенсусът сред пазарните участници на фона на очакваното ограничаване на стимулите от страна на Федералния резерв през идните месеци.

Вижте повече във видеото на Bloomberg тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още