IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще станем ли свидетели на края на долара?

70 години по-късно от системата, която определи новия икономически ред, не е останало почти нищо

11:23 | 06.12.14 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще станем ли свидетели на края на долара?

Макар и малко вулгарно казано, това всъщност е смисълът на родената преди 70 години валутна система, от която днес е останало съвсем малко – споразумението  от Бретън-Уудс.

През юли 1944 г., когато делегатите се събират в хотел Mount Washington в Бретън Уудс, войната още далеч не е завършила. Но едрият бизнес вече знае какво ще се случи, и бърза да начертае новия икономически ред.

Всъщност дали решенията на Бретън-Уудската конференция изобщо биха могли да се наричат система? Съществуват много съмнения в тази посока. Системата се базира върху предложенията на 44 държави – така наречените страни-победителки. Но на практика само една от тях налага своите интереси – САЩ. Англичаните също се намесват в играта, пращайки на конференцията един от най-големите икономисти на века – Джон Мейнард Кейнс. А той успява да убеди своя американски колега Хари Декстър Уайт да бъдат въведени фиксирани разменни курсове с възможности за леки отклонения в ограничен диапазон.

Впоследствие доминиращата роля на долара и фиксираните курсове се оказаха спънка за икономиките – особено след като бюджетните дефицити на Америка започнаха постоянно да се увеличават.

Между другото доскоро почти не се знаеше, че на конференцията са присъствали не само победителите, но някои от победените - примерно министърът на икономиката на Третия Райх Алберт Шахт и президентът на Райхсбанк Емил Пул.

В онзи момент САЩ вече са световен лидер в производството и търговията, изпреварвайки съсипаната от войната Британска империя. Освен това американците съобщават, че разполагат със 75% от световните запаси от злато (дълги години остава тайна как са успели да го постигнат), което прави долара единствената солидно обезпечена валута на планетата.

Златото е под непрекъснат натиск още от 1914 г., когато европейските централни банки (без Английската) изоставят златния стандарт. Великобритания го прави през 1931 г., а САЩ - през 1933 г. Така че единствените стабилни валути, които могат да станат световни, са британската лира и щатският долар. Но значителна част от британското злато се оказва в американския трезор във Форд Нокс.

Така че Бретън Ууудс налага господството на долара в световната икономика и търговия. От този момент всички сделки се осъществяват в долари, а водещите икономики са длъжни да поддържат долара като своя резервна валута. Това е валидно и до днес и засяга дори сделки между партньори, които нямат нищо общо със САЩ.

Хегемонията на долара гарантира огромни предимства за Америка. Статутът на резервна валута води до огромно търсене на долари т правителства и компании по целия свят. А това от своя страна позволява на администрацията на САЩ да харчи много повече от това, което държавата получава от данъци и приходи от износ.

Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 9 rate down comment 7
Mesoiadess
преди 9 години
Иновациите вече не са революционни . Нито дроните нито специалните ефекти в киноиндустрията могат да променят нещо . Ако няма пробив в генното инженерство , роботиката или създаването на медикаменти US са загинали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 17 rate down comment 1
nide
преди 9 години
На световният пазар на валута ежедневно се търгуват над 5 трилиона USD!В световен мащаб, светът е залят с пари на заем ... повечето от които в USD. Вземането на заем в USD е реално ефективно игра на "късо" на USD.При това "рали" на USD ще трябва да се покриват тези "къси" или ... фалит! Заеми в USD за финансиране на инвестиции е най-големият кери трейд в света. Според данни на BIS oфшорнoто кредитиране в USD е над 9 трилиона и представлява нарастващ риск за финансовата стабилност в света! USD кери трейда е по-голям от икономиките на Германия и Япония взети заедно!Представете си как ще изглежда светът ако трябва да се покриват тези 9 трилиона "къси" USD и евентуално какво SELL напрежение ще индуцира във всички други активи (напр. петрола).Намирисва на 2008!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 12 rate down comment 4
eboyanov
преди 9 години
не забравяйт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
И това го има като опция. Но все пак си мисля, че единната валута е по вероятния сценарии. Под това имам в предвид валута, която да обслужва посочените от теб 3 мега държави - в тяхното формиране не се и съмнявам . Но както се казва - ще поживеем, ще видим.. имаме нищожен шанс, да доживеем тези времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 11 rate down comment 8
data
преди 9 години
Това със световната валута го забрави . Долара ще бъде заменен от 3 световни валути . Валутите за трите световни мега държави - Америка , Евразия и Азия . п.п.За сега Русия се опитва да се балтави между Азия и Европа като все още се мисли за самостоятелен фактор и шанса да попадне във вакум между двете свръх държави и почти 100 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 10 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Е точно това казах и аз оня ден :)) Само Китай евентуално би могъл след 30-40 г някъде.. Ама поне към момента, нямат такова желание:) Щото им е ясно каква цена се плаща зе нещо такова. За това и казвам, че след края на долара - няма да дойде друга национална валута, а нова световна такава...Това е логичния, а и най естествен начин за развитие на нещата.. Въпроса е как ще стигнем до него - с революция или еволюция:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 19 rate down comment 9
data
преди 9 години
А кой иска края на долара ? Респективно кой е готов да изгради цялостната архитектура за международни разплащания и да стой зад нея независимо от обстоятелствата, - както политически, икономически и военно ? п.п. За Русия хич не ми пишете щот те една мижава система на СИВ не можаха да поддържат повече от 40г. нещастниците ! А говорим за само 17 страни който като процент от световния БВП са мижава работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 30 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
"Всичко тече , всичко се изменя , нищо не остава едно и също"..са казвали древните гърци.Няма как и всемогъществото на долара да остане во веки веков.Единственият въпрос е кога ще се срути и как- със или без много кръв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 17 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
В никакъв случай не тряя да са само едни Nr.1 до са се е видяло, че които и да е водещ, Римската Империя, Османска, Испания, Франция, Англия, САЩ, всичко завършва по един и същ начин. Как Русия водеща или Китай ти луд ли си? Няма тряя една кошница от валути защото се вижда кво стаа, в никакъв случай една световна валута щот пак 5 човека ше се облажат. И никакви военни бази на никой никъде само в страната му, нито руски в Грузия нито US в България да се махат. Сядат G8, G20, G50 и праат и решават всичко заедно, не едните да се надуват щото са Nr.1,2,3. Всяка държава в света тряя да има глас в UN, Джибути, България, Непал, САЩ всички еднакъв глас и се гласува за даден проблем тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Измислят не виждаш ли, Украйна санкции на Русия, някви демократични студентски демонстрации в Хонг Конг, *** валутите на целия BRICS не пада само рублата, реал, рупия рандсамо юана не щото е вързан .. САЩ търсят конфликт от вътре, няма как да тръгнат с рогата, те са факири в тея схеми целта е *** ти икономиката докато те докарат до просешка тояга и после фалит плюс медиите в запада те праат мармалад и народа те сваля от власт, щото обеднели и като има вече гражданска война и ти пращат военните с постоянен престои да не мислят за глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още