IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рали за йената, след като ЯЦБ потвърди, че няма да разширява стимулите

Волатилността на финансовите пазари може да се окаже единствената причина, поради която ФЕД да се въздържи от увеличаване на лихвите

10:12 | 15.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рали за йената, след като ЯЦБ потвърди, че няма да разширява стимулите

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Японската йена поскъпна както вчера, така и в началото на днешния ден, след като стана ясно, че Централната банка на Япония се въздържа от допълнително стимулиране на икономическия климат в страната. Австралийският долар от своя страна достигна 2-седмичен връх в резултат на факта, че управляващата партия в Австралия свали действащия министър-председател Тони Абът в полза на вътрешнопартиен съперник в лицето на Малкълм Търнбул.

Централната банка на Япония реши, че за момента ще задържи икономическите стимули на текущите нива. Пазарните участници реагираха доста емоционално и се впуснаха в закупуване на йени. По този начин валутата на островната страна поскъпна спрямо долара и еврото, респективно до 119.85 и 135.48.

Валутата убежище би могла да спечели още позиции в резултат на стресовата обстановка по фондовите пазари около предстоящата среща на Фед и застоя в Китай. В момента пазарните участници се съсредоточават върху конференцията на председателя Харухико Курода, който ще даде изявление относно влошаващите се инфлационни нива, които са около 0%. В същото време еврото се изкачи спрямо щатския долар до най-високи нива от 26 август, достигайки 1.1372. Слабото представяне на зелените пари е продиктувано от нервното очакване на пазарите, дали Фед ще повиши лихвените нива в САЩ. 

Волатилността на финансовите пазари може да се окаже единствената причина, поради която централните банкери отвъд Океана да се въздържат от увеличаване на лихвите от близо десетилетие насам. Точно в този момент на нагнетено напрежение една такава стъпка би могла да доведе до задълбочена нестабилност, която още повече да натежи на щатския долар.

Негативните настроения властваха над фондовите пазари вчера като основните европейски и щатски индекси завършиха сесията на червена територия. Анализатори смятат, че икономиката е готова за повишение на лихвените нива. Това би намалило и без това понижената ликвидност на пазарите. Освен това мненията, че след решителната стъпка на Фед пазарът ще поеме в низходяща посока не остават скрити за пазарните участници. Според Фед по пазарите се наблюдаваха едни нерационални очаквания, като корекция на фондовите пазари не би била толкова пагубна според централните банкери. Изглежда САЩ има макроикономическите предпоставки за повишение на лихвите. Глобалният стрес и напрежение обаче може да изиграе лоша шега на Wall Street.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 8 години
Рали? Какво рали ? Формула 1 или? ... Какви са тези странни чуждици и неразбираеми заглавия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още