IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След решението на ЕЦБ – еврото с плах ръст спрямо долара

Марио Драги зае позиция на изчакване, за да види в пълен мащаб последствията от Brexit

12:14 | 22.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След решението на ЕЦБ – еврото с плах ръст спрямо долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

ЕЦБ очаквано остави лихвените проценти в еврозоната непроменени. Очаква се лихвените проценти да останат на същите нива и след приключването на програмата за количествени улеснения през март 2017 г. Анализаторите бяха прави в прогнозите си, че Драги, ще последва примера на президента на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, който също се въздържа от намеса през миналата седмица. Еврото поскъпна леко спрямо долара, като се търгуваше на ниво от 1.1031, като на щатската валута не помогнаха и понижилите се до 3-месечно дъно молби за помощи при безработица.

Марио Драги заяви по време на пресконференцията, която даде след заседанието на ЕЦБ, че възстановяването на икономиката в Европа продължава с умерен темп, но е изправена пред различни рискове, като последиците от Brexit. Единната валута записа ръст и спрямо британския паунд като достигна до 0.8334. Резкият спад при продажбите на дребно във Великобритания също натежаха на лирата. Президентът на ЕЦБ посочи, че проблемът на банките в Европа е рентабилността, а не платежоспособността им. Състоянието на банковата система остава значително по-добро от това през 2009 г., благодарение на действията на банката, посочи той. Драги не се ангажира с обещанието, че може да се въведат допълнителни стимули за икономиката на следващото заседание през месец септември. Той изтъкна необходимостта от време за оценка на ситуацията след излизането на Великобритания от Съюза. Еврото записа спад спрямо японската йена, като двойката се търгуваше на ниво от 116.69, въпреки очакванията на анализаторите за нови стимули от страна Японската централна банка (ЯЦБ) през следващия месец.

Златото също бе повлияно от пресконференцията на Марио Драги, отскачайки от 3-седмичното дъно, което бе формирало. Ценният метал достигна цена от 1 332.25 долара за тройунция, на фона на продължаващите спекулации за нови парични стимули от страна на ЕЦБ и на ЯЦБ. Слабият долар също повлия на златото, но най-осезаемо натежа на петрола, като лекият суров петрол поевтиня с 2.32% до 44.67 долара за барел.

Европейските борси приеха негативно решението на ЕЦБ, като приключиха на червена територия в края на вчерашния ден. Германският DAX30 затвори на загуба, като се търгуваше на ниво от 10 126.50 пункта, френският САС40 и британският FTSE100 спаднаха съответно до 4 360.50 и 6 660.50 пункта. На фона на срещата на Фед през следващата седмица и предприетата политика на предпазливост от страна на ЕЦБ и АЦБ, щатските индекси записаха загуби. Dow Jones прекъсна 9-дневната си печеливша серия и приключи деня на ниво от 18 514.50 пункта, а широкият S&P500 поевтиня с 0.4% до 2 164.57 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

www.benchmark.bg/analysis.php?utm_source=publication&utm_medium=analysis&utm_campaign=investor Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:02 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още