IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street губи вяра в края на търговската война

Вчерашното обезценяване на юана може да е белег, че Пекин също губи надежда за търговско споразумение със САЩ, твърдят анализатори

10:29 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Първо митата, а след това отмъщението: Тъй като Тръмп иска да наложи нови мита за китайски внос за общо 300 милиарда долара, Китай сви вноса на селскостопански стоки от САЩ и накара юана да се обезцени значително. И тази битка предизвика истинска паника на американските фондови борси.

За Dow Jones понеделник беше най-лошият ден в годината. 2,9% загуби борсовият индекс в първия ден на седмицата. 2,98 процента бе загубата за S&P 500 и дори 3,47 процента - за технологичния индекс Nasdaq. Освен това книжата на Apple загубиха междувременно повече от пет процента от стойността си, защото производителят на iPhone произвежда много от своите устройства в Китай.

Основната причина за тази тенденция е опасението, че двете страни се отдалечават с последните ходове една от друга в търговския спор.

„Хората се притесняват, че това направи много по-трудно постигането на търговско споразумение", казва Робърт Павлик, главен инвестиционен стратег за мениджъра на активи SlateStone Wealth LLC от Ню Йорк, цитиран от DPA.

Оптимизмът на фондовите пазари от началото на годината досега се подхранва не само от силната американска икономика, но и от твърдото убеждение, че Тръмп все още може да договори сделка с Китай. Но сега надеждите се изпаряват.

Девалвацията на китайската валута в частност притесни инвеститорите. За първи път от повече от единадесет години доларът скочи над стойността от седем юана. Анализаторите се опасяват, че това може да отвори нов фронт в търговския спор и да доведе до валутна война.

Страхувайки се от икономическите последици от митническия спор, инвеститорите също така бягат и от азиатските фондови пазари: Засилването на търговския конфликт доведе до резки спадове на курсовете и във вторник.

В Токио водещият японски индекс Nikkei загуби около обяд (местно време) около два процента до 2299 пункта. Индексът MSCI за азиатски акции извън Япония се сви с близо три процента. Индексът на основните компании на китайските фондови борси в Шанхай и Шънджън бяха с по над два процента по-ниски.

На валутния пазар в Далечния Изток юанът и доларът останаха под натиск. Еврото спечели 0,2 процента до 1,1225 долара. Спрямо японската валута доларът спадна с 0,2 процента до 106,16 йени.

Президентът на САЩ Тръмп вече спомена в туит за „манипулиране на валутата“ и „тежко нарушение“, което ще навреди на Китай в дългосрочен план. Правителството на САЩ взе мерки вечерта, след като Министерството на финансите обозначи Китай официално като държава, манипулираща своята валута, за да получи несправедливо предимство спрямо международната конкуренция. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин ще започне преговори с Международния валутен фонд за премахване на несправедливото конкурентно предимство на Китай, съобщи Министерството на финансите.

Юанът може да се движи само в дневни диапазони, определени от централната банка на страната. Китайската централна банка засега предотвратява по-слаб юан, за да не застраши преговорите със САЩ, заяви Джулиан Еванс-Причард, икономист по Китай от анализаторската фирма Capital Economics.

„Фактът, че сега те спряха да защитават границата от 7 юана за долар, предполага, че са се отказали от всякаква надежда за търговско споразумение със САЩ“, казва Еванс-Причард. Ако има истинска търговска война, това би могло да вкара и икономиката на САЩ в рецесия, убедени са много инвеститори.

Все още обаче не сме стигнали до там и въпреки последните спадове на курсовете американските индекси все още се справят добре. Дори след резките спадове от петък и понеделник цените на акциите в САЩ все още са близки до рекордните си нива: S&P 500 все още е с единадесет процента над нивото от началото на годината, Nasdaq - дори с 15 процента.

„Засега се придържаме към нашите макро очаквания", казват анализаторите на Brown Brothers Harriman & Co. Тези очаквания включват липса на рецесия в САЩ, силен долар и по-високи цени на акциите.

Но с оглед на последните новини от търговския спор „всички тези предположения ще бъдат тествани отново и отново тази година". Освен това анализаторите очакват волатилността на пазара през следващите месеци да се увеличи.

Преди всичко технологичните компании трябва да се адаптират към трудните времена: Производителите на чипове Advanced Micro Devices, Nvidia, Micron Technologies и Intel вече отчетоха значителни спадове в понеделник на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още