IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономическите проблеми на Европа повишават престъпността?

Нелегалните емигранти, трафика на хора, фалшивите стоки, трудовата експлоатация и измамите с кредитни карти са само част от последиците от икономическата криза

16:00 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Около 55 хил. емигранти влизат в Европа от различни части на Африка всяка година и генерират 150 млн. долара незаконен доход.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Около 55 хил. емигранти влизат в Европа от различни части на Африка всяка година и генерират 150 млн. долара незаконен доход. Снимка: Ройтерс

Незаконните емигранти често нямат избори и приемат експлоатационните условия на труд и естеството на работа само и само, за да могат да покрият разходите си, свързани с пътуването. На тези работници се плаща малко, но работят много, което ги прави привлекателни за безскрупулните работодатели, които просто се стремят да намалят производствените си разходи.

В своя доклад Интерпол отбелязва още, че голям дял от младите хора от Африка, Близкия Изток и Азия, които са лишени от възможността да си намерят работа, са спомогнали за поддържането на устойчивите нива на нелегално наетите в Европа. Службата на ООН по наркотиците и престъпността изчислява, че около 55 хил. емигранти идват на Стария континент от Северна, Източна и Западна Африка всяка година и генерират 150 млн. долара нелегален доход.

"Икономическата криза предизвика значителни затруднения в много от развиващите се страни. Имаше много съкращения“, коментира ситуацията директорът на Европейския институт за превенция и контрол на престъпността Мати Йотсен.

„Въпреки че не можем да твърдим със сигурност, допускам, че безработните, било то отчаяние или наивност, вярват на обещанията на трафикантите. А случаите определено зачестяват“, каза още той.

Според Раушенбах високата безработица и ниските маржове на печалбата могат да увеличат толерантността на обществото към престъпността. Това означава, че е много вероятно предприятията и гражданите да бъдат по-склонни да разкрият дадено престъпление, но и е много вероятно самите те да станат жертва на такова.

Системата за предотвратяване на измами с кредитни карти (CIFAS) във Великобритания отбеляза значителен ръст на измамите след началото на икономическата криза. През 2012 г. броят на извършените измами нарасна с 5% и достигна общо 248 325 за годината. В Европа измамите с кредитни карти се равняват на 1,5 млрд. евро, изчислява Европол.

Майкъл Леви, професор по криминология в Университета в Кардиф в Уелс, отбеляза, че застрахователни измами в Обединеното кралство са се увеличили, след като първоначално са отчитали спад. Той очаква и ръст в измамите при обявяването на фалити.

В същото време затегнатите публични финанси означават, че страните нямат необходимите средства, с които да спрат ръста в престъпността по най-ефективния начин. Това определено се оказва проблем, защото един ръст в процента на укритите данъци и на контрабандата ще имат непосредствен, значителен ефект върху приходите в бюджета на страните.

Чарли Едуардс смята, че страните в Европа заделят повече средства за борба с тероризма, отколкото за противодействие на организираната престъпност.

„Борбата с организираната престъпност изисква по-добра координираност и съвместни действия между националните агенции и правителствата, нужда от смислени закони и реални инвестиции“, казва в заключение Чарли Едуардс от Кралския институт за изследвания в областта на отбраната и сигурността в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още