IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горчивата истина зад икономическия ренесанс на Африка

Много от африкански страни пропиляват най-добрата си икономическа възможност за справяне с бедността от десетилетия

18:04 | 11.02.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: www.sxc.hu</p>

Снимка: www.sxc.hu

Корона от бляскави небостъргачи се издига все по-често над порутените столици на африканските страни. Шест от десетте най-бързо растящи икономики в света през последните десет години са африкански, като Ангола расте с по-бързи темпове, отколкото която и да било друга страна в света. Някои региони в Африка внезапно поеха към проспериращ растеж, което накара много талантливи емигранти да се върнат обратно към корените си, които им предложиха вече достоен начин на живот. Заговори се и за добродетелен кръг, в който растежът подхранва опитността на кадрите, а това на свой ред увеличава инвестициите в африканските страни. 

Част от този нов просперитет се дължи действително на по-добрите икономически политики, но в по-голяма степен е следствие от бума в цените на суровините, който ускори инвестициите в минната промишленост, сондирането, както и в офис сгради, мостове и пътища, пише The Economist.

Този икономически ренесанс в Африка породи очаквания, че ще набави така необходимия на страните там паричен ресурс за подпомагане на бедните. Нуждите са големи: от електричество и чиста вода до транспортни мрежи, които ще дадат тласък на регионалната търговия, образованието и здравните грижи от първа необходимост за всички.

За съжаление, много африкански страни пропиляват най-добрата си икономическа възможност от десетилетия насам. Политическият елит на Екваториална Гвинея трупа състояние в непрозрачни сметки. В Чад богатството отива само за корумпирани държави служители. В Судан се завишават изкуствено разходите за инфраструктурни проекти и масово се източват фондове. Държавни фирми в Нигерия се „приватизират“ чрез преминаването им в ръцете на мениджъри, които са „стари приятели“ и удобни на властта.

Провалът идва не само от корупцията. Африка страда от проклятието на ресурсите, които разделят страните, които природата е дарила с богатства. Корумпираните държави стават по-могъщи, защото парите от природните ресурси прииждат направо към тях. Здравеопазването и образованието страдат, защото ниско заплатените лекари и учители предпочитат работни места в петролните компании. Борбата за богатите на ресурси райони, като делтата на Нигер, плаши инвеститорите.

Последиците от проклятието на природните ресурси са болезнено ясни в Африка. Вътрешни лица и спекуланти все по-често използват приходите от петрол, за да завземат сектора на услугите. Те изтласкат предприемачите и създават свои собствени монополи. На пръв поглед страни като Ангола изглеждат така, сякаш имат добре развиващ се частен сектор, но частните компании са в действителност картели, управлявани от богатия от петрола елит. Някои правителства използват парите от ресурси за поддържането на своя контрол. Приближените им купуват независими медии, а на чуждестранните лидери им става ясно, че достъпът до петрол зависи от това да си затварят очите пред бруталното заглушаване на критиците на африканските управници.

Понякога дори и добрите намерения предават нуждите на бедните. Африканците се шегуват, че животното, което виждат най-често напоследък, е белият слон – така се наричат мащабните инвестиционни проекти без полезност. Ангола е изградила 24 нови болници, но не може да им осигури персонал, тъй като, въпреки че има 18 млн. души население, в страната има само 1 500 лекари. На други места управниците на Африка харчат милиарди за армиите си. В глобален мащаб разходите за отбрана са намалели с 35% след края на Студената война, а в Субсахарска Африка те са се увеличили с почти една трета.

Подаръкът, който носи лишения

Отговорността за промяна лежи най-първо в ръцете на самите самите африкански лидери, дори и само ако искат да избегнат лоша поредица от преврати и военни правителства. Но и външни страни могат и трябва да помогнат. МВФ и някои петролни гиганти дадоха добър старт, като натиснаха правителствата в региона да публикуват данни за своите приходи от природни ресурси. Когато те наистина получат публичност, местните медии могат да окажат натиск върху клептократите с помощта на финансовата подкрепа и обучението от чужди страни. Така постепенно ще се изградят институции, които да държат под отговорност политиците за изразходването на огромното богатство от природните ресурси, защото бедните в Африка заслужават по-добър живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
***, стана грешка, постът трябваше да излезе само веднъж - моля, изтрийте дублирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Не разбрах тежненията ти: Взели и превели. Посочват източника. Какъв е проблемът? Лично мен ми е сложно да обикалям и чета де що се издава наред, нормално е до се постне статията - виж правилата във форума. Всичко това не значи, че , ако нещо ни дразни тук или там, с приемането на този тип позоваване, приемаме и фактите такива, както са посочени. Накратко, мила, в неправилна посока си насочила усилията си - виж, ако почерпиш, повече чичковци и батковци от тук ще ти се радват.По-здрави и ...умната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Stevrek
преди 13 години
Медиите *** като хората-няма как да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Stevrek
преди 13 години
има си авторско парво не е достатъчно да го напишат, че е от там...Могат да цитирпат, но не и да прекопират...А относно пмрънкането, очевидно е че ти си тоя който търси конфронтациял Мир ти пожелавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
boogie
преди 13 години
Eldred,няма да е зле да осъзнаеш, че мащабите са несравними заради някои добри наследства от комунистическото ни минало.Но нещата отиват натам със страшна сила.1."Ангола е изградила 24 нови болници, но не може да им осигури персонал, тъй като, въпреки че има 18 млн. души население, в страната има само 1 500 лекари" - от България миналата година са заминали няколкостотин лекари, за хроничния недостиг на анестезиолози например се говори постоянно.2."Здравеопазването и образованието страдат, защото ниско заплатените лекари и учители предпочитат работни места в петролните компании" - в България открай време също тези хора нямат адекватно заплащане.Jay Gould е изброил и други прилики.Че сме мрънкалници, мрънкалници сме, но сред основните ни проблеми са гореизброените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
plamenov
преди 13 години
не разбирам кво мрънкаш па ти ??? хората са си написали че от тъ икономист: , пише The Economist. кво лошо има да се преведе статия когато цитираш автора??? или и ти си от тия дето си търсят да мрънкат за нещо ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Stevrek
преди 13 години
Уважаеми Дами и Господа Читатели,Уважаеми Инвесторе,Не само държавата ни е жалка, а за съжаление и медиите, в частност хората. Може ли да сте толкова жалки и да перпишете 1:1 статията от Economist, може ли да сме толкова жалки да Ви четем...?! За сведение статията: http://***.economist.com/node/18114495 Уви, и превода Ви е скалъпен доста непрофесионално. Заедно с това писмо смятам да напиша едно и до редакцията на Economist по този въпрос. Поне да затвърдя и без това лошото мение за тази част на света и да дам малко материал за рубриката им Eastern Approach.Поздарви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
stasi666
преди 13 години
И в Африка знаят какво е важно,явно затова БСП 20 години продарява парите на Божков за да няма магистрали -" транспортни мрежи, които ще дадат тласък на регионалната търговия, образованието и здравните грижи от първа необходимост за всички. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Братска България дето основният и спорт е да мрънка и да се оплаква, няма да е зле да осъзнае, че мащабите на корупцията, бедността, мизерията, безработицата, нивото на здравеопазване и т.н. в Африка са несравними с тези в България и смешният начин по който се сравнява с африканските държави я поставя по-скоро в ролята на разглезено мрънкащо и вечно оплакващо се дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още