IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Близкия изток и глобалните рискове

От Магреб до Пакистан нестабилността в региона създава най-голям риск на световно ниво, коментира Нуриел Рубини

17:24 | 04.10.15 г. 28
<p>
	Останки след бомбардировки по ивицата Газа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Останки след бомбардировки по ивицата Газа Снимка: Ройтерс

Този път нестабилността в Близкия изток е много по-тежка и широкоразпространена. Но явно няма „страх от повишаване“ на цените на петрола. Напротив – цените се понижиха рязко от 2014 г. насам. Въпросът обаче е защо.

Може би най-важната причина е, че за разлика от миналото сътресенията в Близкия изток не причиниха шок в предлагането. Макар че някои части на Ирак се контролират от „Ислямска държава“, добивът на петрол продължава, като производството се изнася контрабандно и се продава на чуждите пазари. А перспективата санкциите над петролния износ на Иран да бъдат вдигнати предполага значителен приток на чужди директни инвестиции, целящи да повишават производството и експортния капацитет.

Факт е, че има глобално пренасищане на петрол. В Северна Америка шистовата революция в САЩ, петролните пясъци в Канада и перспективата за повече континентален и крайбрежен добив на петрол в Мексико (енергиен сектор, който в момента е отворен за чужди и частни инвестиции) направиха континента по-малко зависим от доставките от Близкия изток. Нещо повече, в Южна Америка има огромни въглеводородни залежи, от Колумбия до Аржентина, както и в Източна Африка, от Кения до Мозамбик.

При положение, че САЩ са на път да постигат енергийна независимост, има риск Америка и западните ѝ съюзници да сметнат, че стратегическото значение на Близкия изток е по-малко. Тази надежда е по-скоро самозалъгване: горещият Близък изток може да дестабилизира света по много начини.

Първо, възможно е някои от тези конфликти да доведат до реално прекъсване на доставките, както през 1973, 1979 и 1999 г. Второ, гражданските войни, които превърнаха милиони хора в бежанци, ще дестабилизират Европа икономически и социално, което няма как да не удари сериозно световната икономика. А икономиките и обществата в страните от фронтовата линия, като Ливан, Йордания и Турция, които вече са подложени на сериозен стрес заради милионите бежанци, са изправени пред още по-големи рискове.

Трето, продължаващите страдания и безнадеждност на милиони млади араби може да създадат ново поколение от отчаяни джихадисти, които обвиняват Запада за бедите си. Без съмнение някои от тях ще се запътят към Европа и САЩ и ще организират терористични атаки.

Така че, ако Западът игнорира Близкия изток или се опита да реши проблемите в региона само с военни средства (САЩ изхарчиха 2 трлн. долара във войните в Афганистан и Ирак, само за да създадат още по-голяма нестабилност), вместо да разчита на дипломацията и финансовите ресурси в подкрепа на растежа и заетостта, нестабилността в региона ще се задълбочи. Подобен избор ще витае над САЩ и Европа – а следователно и световната икономика, в продължение на десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ти ако четеше поне малко Кисинджър(щото него бая го печатат тук) щеше да говориш с уважението с което той говори и към Русия и към комунистите. Той е една от основните причини аз да не съм русофоб(а не историята на страната ни). Между другото къде си чел тая глупост, че е съветник на Обама??? Ти вярно чел ли си нещо от него? Като например:"Санкциите(срещу Русия-б. календар) не са израз на стратегия, а липса на такава."...Или пък:"Западът демонизира Путин, защото няма политика за Украйна"Да знаеш, че това е убиеца на СССР. Та много внимавай да не му кажеш путинофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ще споделиш ли, кои сте тези, дето ще се намесвате да заграбвате природните ресурси на Близкия изток и други "такива места"? Кисинджър го знаем кой е и от кои е,,а ти към кои си се записал в първи род, множествено число? Как точно влияеш на процесите, в които са въвлечени дължави като Иран и Сирия, за да избираш и предлагаш мисли от сорта "да ги оставите" или не - ако не се приеме предложението ти? И много важно - от кого би се приело или не? Към кого си адресирал творбата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Президентът Росен Плевнелиев нагло реши да не свика Консултативен съвет по национална сигурност, въпреки че държавата се тресе по горещата тема с бежанците.Лидерите на всички партии настояват да се съберат, а той бяга от темата и оставя министър-председателя Борисов сам да се занимава със случая."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Аз мисля, че Бризкия Изток трябва да бъде оставен на мира без никакви намеси в защита на човешките права. Може да се намесваме само с цел заграбване на природните ресурси от такива места. Откъде на къде европейски или американски войници ще дават живота си във войната срещу Ислямска Държава? Съветникът на Обама Хенри Кисинджър беше казал, че Америка се нуждае от ресурсите на страните от Третия свят, повече отколкото тези страни имат нужда от ресурси. Аз мисля, че трябва да се придържаме към тази идея и да оставим Иран и Сирия да се борят само срещу ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Това го казва Рубини...ако не сте съгласни /минусчиите/ , пишете му на лични ...хахаха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
(САЩ изхарчиха 2 трлн. долара във войните в Афганистан и Ирак, само за да създадат още по-голяма нестабилност)...ами Либия , Тунис , Египет , Йемен сега Сирия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още