IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Време е да се борим с причините, а не с последиците от кризите

Дошло е времето най-високият пост в Секретариата на ООН да бъде поверен на жена от Източна Европа, заяви президентът в речта си пред Общото събрание на ООН

19:16 | 30.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Сега е и моментът да очертаем пътя напред. Силна Организация на обединените нации. По-добър свят” е мотото на настоящата 70-годишнина. Но дали днес сме по-силни като общност? Дали градим по-добър свят за децата си?“. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в изказването си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Според него броят на кризите по света е рекордно висок, а заради взаимодействието помежду им положението е още по-непредсказуемо. "Гражданите усещат тази нестабилност. Те очакват от политиците да действат смело, да решават, а не да задълбочават кризите", уточни Плевнелиев. 

Той припомни, че нестихващите конфликти в Сирия, Близкия Изток и Северна Африка застрашават живота на милиони хора, а екстремизмът, който не признава граници, е сериозно предизвикателство за международната общност. Според Плевнелиев националистическите партии се възползват от ситуацията с бежанците, като се засилват езикът на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм.

Държавният глава бе категоричен, че докато конфликтът в Сирия продължава, бежанската криза няма да премине. „Усилията на цялата международна общност трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението в зоните на конфликт, към подкрепа за изграждането на институции, утвърждаване на върховенството на закона и защита правата на човека. В този смисъл ролята на съседните страни също е от голямо значение“, посочи Плевнелиев, цитиран от президентската пресслужба. 



„Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионния екран, за да действаме. Крайно време е да се борим с причините, а не с последиците - и то заедно. Мирът не е просто липса на война. Мирът е права на човека. Мирът е върховенство на закона. Мирът са правила, които важат за всички, включително за глобалните и за регионалните сили. Сигурността, развитието и правата на човека са стълбовете на ООН. Всяка криза може да бъде проследена до началната й фаза, когато някой е нарушил закона и правата на човека. За предотвратяване на развитието на бъдещи кризи е необходимо в ООН да бъде създадена система за ранно идентифициране на кризи с цел опазване на законността и правата на човека“, апелира държавният глава Росен Плевнелиев.

Пред 70-та сесия на ОС на ООН президентът Плевнелиев подчерта oще че Европа се стреми към изработване на механизъм за солидарност, който да позволи справедливо пренасочване и заселване на бежанци между всички държави-членки на Европейския съюз. „Длъжни сме да намерим адекватен начин за разграничаване на хората в нужда от тези, търсещи просто по-добър живот. Миграционната криза е причина за загриженост и от гледна точка на средата за сигурност. Освен възможностите за инфилтриране на екстремисти на европейска земя, тя поставя с цялата си сила въпроса за незаконния трафик на хора, което изисква незабавно внимание и съгласувани действия“, изтъкна президентът в речта си.

„Изправен пред безпрецедентен миграционен поток, Европейският съюз трябва да демонстрира солидарност и отговорност. Ние в ЕС трябва не само да говорим за кризата, а да я решим, водени от европейското единство и общото си желание за мирна и свободна Европа. Европейският съюз представлява най-обширната зона в света за човешки права, мир и демокрация. Европейският съюз е сплотено семейство, което стои заедно в трудностите“, каза държавният глава.

Българският президент отново подчерта, че винаги ще има хора, които ще се опитват да оправдаят избиването на невинни жертви за кауза, която считат за „достойна“. „Никога не бива да забравяме, че всички сме родени равни, родени в мир, за да живеем в мир и да се борим за мир. Помня думите на младия мюсюлманин Уасана Батилѝ, който спаси няколко невинни живота по време на заложническата криза в началото на тази година в Париж: „Ние сме братя. Не става въпрос дали сме евреи, християни или мюсюлмани. Всички сме в една лодка и трябва да си помагаме взаимно“. „Светът има нужда от активни граждани, които бранят правата на човека. Като президент подкрепям българското гражданско общество, което изисква от държавните институции прозрачност и ефективност. Горд съм с примера, който българското гражданско общество даде през 1943 г. със спасяването от нацистките лагери на всички четиридесет и осем хиляди български евреи“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ми той не говори на залата, а на нас! Създава тезиси, твори история Човекът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Не роска, не е сега.Сега вече няма доверие в западния цивилизован модел.Времето беше 2008, когато вместо шефа на фед да покрива корпоративни ***, и с прясно напечатани банкноти да "запушва" пробойните в кораба, трябваше да ги осъдят и вкарат в затвора, за да има поне малко доверие сега.Не може след като си се *** с близо 3 трлн. кражба да претендираш за морал. Няма морал в тази игра вече и сърцатите Ви ценности не струват ни стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ми то в залата нема никой ...алооууу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още