IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NY Times: Бежанската криза може да доведе до разпад на ЕС

Меркеловата политика на отворени врати привлече още повече бежанци в ЕС, отчита американският всекидневник

10:45 | 28.01.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от днешните анализи на авторитетния американски всекидневник New York Times  е посветен на бежанската криза, която опасно дестабилизира ЕС - най-верния глобален партньор на САЩ.

Още в началото на цитирания от БТА материал авторът Томас Фридман прави уговорката, че съзнава колко безразлична е американската публика към тази тема: „Да сложиш „Европейски съюз“ като водещо заглавие на коментар, публикуван в Америка, е все едно да поставиш знак „Не чети“. Може би трябваше да го нарека „Европейският съюз на Тръмп". Това би било заразително. Но дори и само двама да го прочетете, това е наистина важно". 



Пропадането на страни като Сирия, Сомалия, Еритрея, Мали, Чад и Йемен, и това, че изоставихме Либия, Ирак и Афганистан - без ние, НАТО и местните елити, да си свършим работата - отприщи най-тежката бежанска криза след Втората световна война. Тази мощна вълна от мигранти и бежанци е човешка трагедия и техният наплив от Сирия и Либия в частност дестабилизира всички съседни "острови на нормалността" - Тунис, Йордания, Ливан, Кюрдистан и Турция. А сега вече тя започва да разяжда и тъканта на самия ЕС, посочва авторът.

„Защо това трябва да обезпокои американците? Защото ЕС - това са Съединените щати на Европа - другият главен център на демокрацията и икономическите възможности. Той има слабости във военно отношение, но със своето богатство и с либералните си ценности ЕС се превърна в главния партньор на Америка в борбата с климатичните промени, в отношенията с Иран и с Русия и в овладяването на хаоса в Близкия изток и Африка", пише NYTimes.

Това партньорство укрепва американската мощ, защото ако ЕС затъне в криза или се разпадне, Америка ще трябва да върши толкова много неща по света с много по-малко помощ, се казва в статията. По-нататък Фридман привежда пример, даден от бившия британски външен министър Дейвид Милибанд в Давос, че макар броят на войните между отделни държави в света в момента да е рекордно нисък, в почти 30 слаби страни се вихрят граждански войни и тези страни не са в състояние да посрещнат най-елементарните нужди на своите жители, а 122 страни са на прага на вътрешен конфликт, опитвайки се да го предотвратят.

През миналата година Международният спасителен комитет, на който Милибанд е председател, е помогнал на 23 милиона бежанци и вътрешно разселени хора. Около 50 процента от напиращите към Европа идват от Сирия, а повечето от останалите - от Ирак, Афганистан, Сомалия и Еритрея, и международните хуманитарни мрежи просто изнемогват поради самия брой на бежанците.

Европа се задъхва от този наплив, който тя не може да регистрира и да абсорбира, поради което все повече страни затварят границите си, а антиимигрантските партии набират сили повсеместно. В ЕС се надигат влиятелни гласове Гърция да бъде извадена от Шенгенската зона за свободно движение, защото като първа страна на пътя на миграционната вълна тя просто не може или не желае да я спре, посочва авторът.

По-нататък той обръща внимание на предупрежденията на редица „национални лидери и висши представители на ЕС, че Шенгенската зона може да рухне до седмици, което рискува да предизвика и разпадане на самия (Европейски) съюз".

Германският канцлер Ангела Меркел може би имаше добри намерения, когато отвори страната си за 1,1 млн. арабски, африкански и афганистански мигранти м.г., но беше неразумно от нейна страна да мисли, че толкова много имигранти, предимно мюсюлмани, могат да бъдат абсорбирани толкова бързо в германското общество - страна, на която бяха необходими две десетилетия и милиарди долари, за да интегрира своите източногерманци. Меркеловата политика на отворени врати привлече още повече бежанци в ЕС и сега, когато германците искат да спрат наплива, техните съседи отказват да ги приемат, продължава вестникът.

„Тази бежанска криза е истинска стрела, забита право в сърцето на Европейския съюз. Тя няма решение, което може да бъде ограничено само в границите на Европа", казва Дейвид Милибанд, цитиран от вестника. Докато се води тази безкрайна война без закони в Сирия, бежанският поток ще продължава с всичките си дестабилизиращи последствия, добавя той.

„Обама не причини сирийския проблем и не може да го разреши сам, но той не може да бъде разрешен и без американско ръководство. Споделям предпазливостта на президента относно наземна (военна) намеса в Сирия. Но вече съм убеден, че трябва отново да обмислим идеята за създаване на някаква контролирана от САЩ-ЕС-НАТО зона за сигурност в Сирия и Либия, която да създаде пространство за бежанците да остават в тези страни. Това не е панацея и не е евтино, но ако позволим бежанската катастрофа да разруши ЕС, ще бъде много по-скъпо, заключава анализът в NY Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Ами ония отвъд океана точно това искат - умните образовани хора на ЕС да решат да се преселват при тях. Brain drain. Само дето в ЕС вече се публикуват мненията и мъките на разни много умни фирми от ЕС, дето са ги направили на маймуни ония оттатък, докато им разрешат да работят там. Die Presse 17.1.2016Im Land der begrenzten Moeglichkeiten.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Сводобното движение на хора, капитали, стоки и услуги е единствената възможност за спасение на потънала в дългове Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
milenkk
преди 8 години
Няма такава смешна статия, представяща хамерика като властелина на света. А пък тя всичката мизерия от тях идва. Изрудумотанти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
Няма смисъл от свободното движение на инвестиции - пари и капитали, ако те превръщат икономиката на някой в инвестиционна.Защото в момента в който те се изтеглят обратно тази икономика ще се руши с гръм и трясък. В либерализма има много грешки, но като идея той е правилната идея която може да осигури по бързо развитие на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 9
supertrader
преди 8 години
Не е вярно че хората не искат ЕС и не вярват в него. Това са глупости защото дори младите хора точно го искаха и вярваха в него. Познавам много млади хора - французи, германци, англичани, италианци.Преди 2008-*** година всички бяха - ЗА ЕС и хранеха големи надежди за неговото бъдеще. Американците преди 8 години гръмнаха Лемън Брадърс, инвестиционна банка от годините когато са създадени САЩ, натресоха се в невероятна криза. В Чикаго шофьорите на камиони ги разглобяваха и продаваха за скраб за да изкарат пари за последно...А ЕС се натресе на социализма и много държава - силната роля на държавата, държавата да преразпределя много финансови ресурси затъвайки в дългове или продавайки облигации.Най фрапантния случай е Гърция. Наистина няма смисъл от това нещо, но от ЕС едва ли.Няма смисъл и от свободното движение на хора за да емигрират, но има много голям смисъл в това хората да имат право да се движат между държавите. Няма смисъл от свободното движение на капитали и инвестиции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Ей ги руските емигранти/ки, които ше бягат от диктатора аз съм ЗА !!!, ше взема даже няколко дома, да ги спася от набезите на Путлерофила ...... :))http://***.englishinrussia.ru/sites/default/files/cache/stRateably_370x0_0/russian-girls.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 8 години
Ако 2-3 че и 5 млн бежанци могат да разтурят ЕС, то той не заслужава да съществува. Аз лично не се притеснявам, защото виждам как Путин подготвя поне 10 млн икономически емигранти от собственото си население. Ще се случи "избелване" на генотипа с последваща фенотипна изява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 4
Стефчо
преди 8 години
Колко удобно да обвиниш канцлерката на окупирана за бежанската криза. А такива въпроси като кой я предизвика тая бежанска вълна американците не задават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
Мрак и демони във формата на Путин и Обама. Къде го съзря тоя Путин в коментарите ми, не зная наистина. Явно броди из мрачните дебри на подсъзнанието ти и наднича иззад всеки ъгъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Аха, ясно! Требваше да се сетя, че Путин е виновен, ама както казваш - мрак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още