IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест сценария за еврото

Вероятността статуквото да се запази за дълго е най-голяма, сочи оценка на Bloomberg

11:00 | 09.03.17 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да се говори за евентуалното разпадане на еврозоната отново стана модерно. След като набират скорост популисти като Марин льо Пен, които се опитват да се оттласнат с помощта на упадъка на единната валута, анализатори от ранга на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън също не изключват такъв развой на събитията, пише Bloomberg.

Еврото оцеля след серия от сътресения от създаването му през 1999 г. насам, а политическите и икономически елити нееднократно са показвали, че са готови да направят всичко необходимо, за да подкрепят валутата.

Информационната агенция разглежда три сценария, които биха довели до разпадане на еврозоната, и три, които биха подкрепили валутата на фона на популистката вълна.

Льо Пен идва

Това е първият сценарий, който би довел до разпад на еврозоната. Той би се реализирал, ако след всички скандали около опонентите й за президентския пост във Франция обществените сондажи се окажат в грешка и тя все пак спечели и на втория тур. В този случай тя ще свика референдум за напускане на еврозоната, който най-вероятно ще спечели.

В този случай ще последва масирано изтегляне на капитали не само от Франция, но и от други държави, като например Италия, където също активно се дебатира възможност за напускане на еврозоната. При такава ситуация е неизбежно въвеждането на мерки за капиталов контрол.

След това льо Пен би се върнала към франка, който вероятно ще обвърже по някакъв начин с каквото е останало от еврото. Стойността на новата валута обаче ще се срине, прогнозира агенцията. Това ще предизвика хаос на финансовите пазари, тъй като няма да е възможно да се претендира, че еврото ще оцелее. Други държави от еврозоната вероятно на този етап биха последвали примера на Франция, като това ще остави само едно ядро от северните европейски страни с обща валута.

Според анализатори шансът този сценарий да се реализира е 15%.

Евроскептицизмът печели в Италия

Това е вторият възможен сценарий за разпад на еврозоната, който би започнал от банковата система на страната. Банките в Италия са доста нестабилни и при евентуално решение на регулаторите на Европейския съюз (ЕС), че правителственото „спасително въже“ за 20 млрд. евро е нерегламентирана държавна помощ, колапсът е неизбежен, пише Bloomberg.

Това би довело до рекорден спред по доходността на италианските държавни облигации спрямо германските, което пък би породило въвеждането на мерки за капиталов контрол и оставка на правителството.

На фона на потиснатия икономически растеж, високата безработица и периодичните финансови кризи евроскептиците в лицето на Движение „Пет звезди“ на комедианта Джузепе Грило най-накрая биха спечелили изборите в Италия. Партията със сигурност ще сформира коалиция със Северната лига с обща платформа за връщане на лирата.

При такъв развой на събитията биха последвали национализация на банките и референдум за членството на страната в еврозоната.

Според експерти вероятността от развитието на този сценарий е 30%.

Гърция „експлодира“

Ако кредиторите продължават да настояват за нови икономии и намаляване на пенсиите, премиерът Алексис Ципрас може да доведе страната до предсрочни избори. Това може би би го подкрепило и би върнало доверието на гласоподавателите, което той изгуби заради отстъпките, които направи пред кредиторите. Победата му е сигурна, ако обещае, че ще се откаже от строгите икономии.

Това обаче би накарало другите държави от еврозоната да втвърдят позицията си за Гърция. В този случай Атина ще трябва да обяви фалит по дълга, държан от Европейската централна банка (ЕЦБ), което пък ще предизвика „дърпане на шалтера“ от страна на ЕЦБ.

В този случай вложителите биха получили запис на заповед, а фирмите и правителството биха работили на практика на бартер, докато се отпечатва новата валута.

Според експерти шансът този сценарий да стане реалност е 50%.

Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 7
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Майкале, защо смяташ, че еврото не е по-голяма артия от долара?САЩ могат и да имат 20 трилиона дълг, но Еврозоната има 10?САЩ все още са единна суверенна страна, а Еврозоната е пред политическа революция и разпад.Долара все още е световна резервна валута, което ще рече, че всички банкови разплащания се превалутират в долари и после в съответните валути! Разликата между 20 и 10 трилиона дълг може да се поеме само от този факт. САЩ притежават неизмеримо технологично лидерство пред всички останали региони, а какво ще противопостави на това Европа? Лидерство в гейтащината, толерастиятта и толерантността, може би?Еврото е създадено от същите, които са създали долара. Мразиш САЩ и долара, но реалното зло е тук в Европа и се казва ЕС и Евро. Ще се радвам, да си заложиш голяма част от парите на прогноза EUR/USD 1.50. Аз моите съм ги заложил на обратната! Все пак най-поучителните уроци са болезнените. Ще видим кой има още да учи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
моя сценарий за Еврото е EUR/USD 1.50 ако искате вервайте ако искате ньет .... :)) Малко пресилено от Хюсеинович, че еврото ше е завинаги, разбира се нема да е тъй, щот никой не е вечен и ние мрем по някое време. Единственото вечно е ей Хермеса го е написал - злато/сребро или поне от 6 бона години за платежно средство, тва за хората е вечност .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Точно така! Силна Европа е възможна и необходима, но тя може да се случи само под ръководството на силни лидери, а не на безлични, безполови чиновници, безплътни либерални жулиенчета и обикновени ***^ераси!Обединена Европа е замислена от личности като Аденауер и Дьо Гол и реализирана от други, не по-малки, като Кол, Митеран и Тачър... Когато до тях сложиш Барозу, Ферхойген, Блеър, Камерън, Меркел, Саркози, Оланд, Юнкер, Туск, Могерини и останалата безполова ***, ще разбереш и защо вече не се получава...Мислиш ли, че Митеран и Кол биха допуснали бомбардировките над Белград? Когато Шмъркел изгони американския посланик заради подслушването, а Оланд изпълни договора си с Русия за двата кораба и армадата на НАТО направи непробиваем щит в Средиземно море и по границите на Съюза срещу мигрантската ***, вместо да се дръвчи на Русия, тогава може и некой с мозък да поверва в бъдещето на обединена Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Няма да е краят...ако от миналата година само до днес , събереш на хартиен носител глупостите публикувани от веСника , планината ше е огромна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Вчера изчетоха всичките пет сценария за ЕС.Днес изчетох всичките шест сценария за Еврото. Утре вероятно някой ще напише седем сценария за САЩ и осем за долара.Не знам и кога чукча ще напише десетия сценарий, но със сигурност ще е за края на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
На 120% няма как да си прав...в икономическия форОм требе да знаеш това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 14
StraightForward
преди 7 години
Ами не не слагам плюсове, за разлика от теб и МИШЕТО!!! И СЛЕД КАТО СЪМ ПРАВ НА 120 % КАК НЯМА ДА ИМА ПЛЮСОВЕ!????? НЯМА КАК ТИ ДА СИ НЕКАДЪРЕН И *** И ДА ИМАШ ПЛЮСОВЕ, НАЛИ !??? ВИЖ СЕБЕ СИ !???? НЯМА КАК ДА ТЕ ИМА ВЪОБЩЕ, КАМО ЛИ В ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 14
majnata
преди 7 години
Браво ...за три минути два плюса си сложи , по бързо можеш ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 20
StraightForward
преди 7 години
ВАЖНОТО Е ЕВРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ, А ИНАЧЕ ЩЕ ГО ИМА НЯМА КАК ПРЕДПАЗИ ЦЕЛИЯТ ЕВРОПЙЕСКИ ПАЗАР И ПРЕЗ КРИЗАТА И СЕГА ... ТОВА СЕ ОТЧИТА И Е ПОЛЕЗНО ЗА ЦЕЛИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР, АКО НЕ БЕШЕ ЕВРОТО ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА СЕ ЧУДИТЕ ЩО НЕ ИДВА КОМУНИЗЪМА, КАКТО ИМ СЕ ИСКА НА НЯКОЙ ... ЗА ДА РАЗБИЕТЕ ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЪБОРИТЕ ЕВРОТО, НО ТИЯ СИЛИ НЕ СТИГАТ НА ШУТИН ... И ДА ВИЕТЕ И РЕВЕТЕ СЪЩО НЯМА ДА СТАНЕ!!???БРЕКСИТ СЪЩО НЕ Е РЕАЛИСТИЧЕН ЩОТО ОТ КОГА 52% ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ И ТО ТОЛКОВА ВАЖНО ПРЕД 45%, ТОВА ГО Е НЯМАЛО КАТО ГЛУПОСТ ОЩЕ ПРЕДИ ВОЙНИТЕ ДАЖЕ!??? СМЕШНО Е КАК С НАБЛИЖАВАНЕТО НА 100 ГОДИНИ ОТ ВТВ, ВСИЧКИ ДЕСТРУКТИВНИ СИЛИ В ЕВРОПА ИСКАТ ДА Я РАЗДРОБЯТ И НАПРАВЯТ СЛАБА !!! МНОГО СМЕШНА МЕЧТА НА ИЗБИВАЩИТЕ СИ КОМПЛЕКСИ ЧЕРВЕН ФАШИСТИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 8
MZ/X
преди 7 години
Излишно е да си завираш главата в пясъка и да не се занимаш с реалните проблеми. Брекзит изглеждаше нереалистичен, но е на път да се реализира.Всички в Европа имат интерес от силна Европа, но не всички са способни добре да осъзнаят интересите си и дезинтеграционните сили могат да се окажат по силни от здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още