IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямските финанси стават привлекателни и за немюсюлманския свят

Стойността на емитираните исламски държавни облигации се очаква да достигне тригодишен връх през 2017 г.

15:13 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ислямското финансиране традиционно е доминирано от мюсюлманските страни в Близкия изток и Югоизточна Азия. Сега и останалата част от света поглежда към него, пише CNBC.

Подкрепен от възприемането за по-спокойни пазарни условия и подобряваща се регулаторна рамка, издаването на ислямски дълг от немюсюлмански страни се очаква да достигне тригодишен връх през 2017 г., показват данни на консултантската компания Dealogic.

Ислямските финансови продукти спазват Шариата, или ислямското право, и се основават на принципите на споделяне на риска и печалбата. Нормите забраняват лихвите по заеми и не позволяват финансирането на дейности, свързани с алкохол, свинско месо, порнография или хазарт.

Стойността на ислямските държавни облигации, т.нар. сукук, емитирани извън Близкия изток и Югоизточна Азия от немюсюлмански държави, достига 2,25 млрд. долара за периода от януари до ноември, показват данните. За сравнение, обемът през 2016 г. е 2 млрд. долара, а през 2015 г. е над два пъти по-малък - 1 млрд. долара.

Метаморфозата на ислямските финанси от ниша на глобалното банкиране до нарастващ източник на финансиране за останалата част от свет, е подпомогната от големия списък на инвеститори, които са продали сукук през последните години.

Правителството на Сингапур беше един от първите немюсюлмански участници на този пазар, последвано от Великобритания, Люксембург и Хонконг, които издадоха първия си сукук през 2014 г. Някои африкански държави като ЮАР, Нигерия и Кот д'Ивоар, направиха законови и данъчни промени, за да улеснят издаването на сукук.

Компаниите също не изостават, като Goldman Sachs и General Electric също продават ислямски облигации през последните няколко години.

Китайски емитенти като Country Garden и Beijing Enterprises Water Group също издадоха ислямски облигации чрез своите малайзийски дъщерни дружества съответно през 2015 г. и 2017 г. Компаниите използват тези приходи за финансиране на проекти в страните от Югоизточна Азия.

Експерти твърдят, че световната финансова криза стимулира правителствата и компаниите да разнообразят възможностите си за финансиране. Ислямското финансиране се възприема като по-стабилна алтернатива на конвенционалната банкова система и следователно привлича инвеститори, които все още са преследвани от кризата на глобалните пазари на облигации и акции, когато балонът на жилищния сектор в САЩ се спука.

Освен това класата на активите също привлича вниманието на инвеститорите, като използват по-етичен подход за управление на парите си.

„Устойчивото и отговорно инвестиране също може да бъде движеща сила за растежа на ислямските финанси, дължаща се на общите ценности и споделени принципи", казва пред CNBC Руслена Рамли от малайзийската агенция за кредитен рейтинг RAM.

Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още