IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформите за търговия и виртуалните електроцентрали вече намират изгодни ниши

Дигитализяцията на енергийния сектор ще осъществява всякакъв вид търговия между производителите и потребителите

09:11 | 18.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Виртуалните централи не разполагат с активи, имат малка рискова експозиция и на практика нямат разходи за труд, като същевременно дават възможност на клиентите да участват в пазари с променливо генериране от възобновяеми източници.

„Нашият енергиен пейзаж се развива бързо и като организация ние сме напълно ангажирани с прехода към нисковъглеродна икономика и целта ни е да обединим в подобна мрежа цялата територия на Обединеното кралство“, посочва Блокли.

Electricity North West беше последвана от други два големи оператора – UK Power Networks и Scottish and Southern Electricity Networks, които се присъединиха към платформата. 

„Надяваме се да покажем как по-добрата видимост на гъвкавите активи и рационализирането на процедурите за възлагане на обществени поръчки могат да постигнат много по-добри резултати и да бъдат по-ефективни чрез нашата платформа“, заяви главният изпълнителен директор и съосновател на Piclo Джеймс Джонстън.

Друга обещаваща зона със значителни възможности за растеж са виртуалните електроцентрали (VVP), които са подходящи за едно бъдеще с висока концентрация на променливо производство на възобновяеми енергийни източници и гъвкаво натоварване на клиентите.

VVP технологията може да бъде друг вид платформа, която събира голям брой от купувачи и продавачи с гъвкаво натоварване и производство, като им позволява да осъществят ефективна връзка помежду си или с мрежовия оператор с помощта на активиращ агрегатор.

Подобно на платформите за търговия с електричество, VVP услугата няма да има активи, ще има малка рискова експозиция и никакви разходи за труд, като същевременно ще позволява на клиентите с гъвкаво натоварване да участват на пазари с променливо производство от възобновяеми енергийни източници.

За да бъде успешна в това пространство, както в случая с платформата за търговия, VVP технологията трябва да има широк обхват. Всички платформи се възползват от т.нар „мрежови ефект“ - което значи, че тези, които привличат повече клиенти, по-голям трафик и мащаб, стават по-стойностни, по-полезни и привличат повече потребители. Това им осигурява предимство, а оттам и по-голяма печалба.

Next Kraftwerke, VPP компания от Германия, например, има над 4,5 гигавата гъвкаво натоварване/производство, което се управлява от над 5400 участници в мрежата. Чрез изпращане на сигнали до участниците услугата може да спести пари като намали разхода им на енергия, като ѝ се заплаща от мрежовия оператор за предоставения на необходимия капацитет, спомагателни услуги, гъвкавост, поддръжка на волтажа и други материални услуги.

Наскоро Next Kraftwerke Обяви, че добавя още запаси към своя портфейл от активи, за да предложи засилен контрол върху честотата на белгийския пазар.

Според Паул Кройцкамп, съосновател на белгийското звено на Next Kraftwerke, операторът може непрекъснато да измерва честотата на мрежата, като позволява на батерията да противодейства на честотните отклонения от 50Hz в реално време.

Вече се вижда ясно, че започват да се появяват много комбинации от натоварване, генериране и съхранение, включително такива, които могат да захранват станциите за зареждане на електромобили, да улесняват търговията с енергия, да предлагат балансиращи и гъвкави услуги, както и да предоставят чиста алтернатива на дизеловите генератори на открити събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Масовото производство на електроамфибии трябва да започне възможно най-скоро, защото ще ви трябват спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Пускайте си да слушате "Одата на радостта"(велик кретено-масонски хит) следващите години, докато Европа се превръща в жабешко блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Ако кретено-масонското ***** Томас Едисън и приятелчетата му кретено-масони от ложите не бяха цензурирали Тесла и не бяха прекратили всичките му разработки конфискувайки всичко, по което е работел, сега въобще нямаше следващите години обективната реалност на Космоса да заличи тази смешна, егоистична, алчна, ограничена в съзнанието триизмерна култура, дано проектите им в енергетиката да издържат на все по-чести ветрове от над 80 мили в час, докато все по-странни и нетипични урагани ще достигат крайбрежието на Великокретено-масонска британия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още