IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед обмисля да активира антицикличния капиталов буфер за банките

Инструментът изисква от финансовите институции да притежават повече капитал, който да абсорбира загубите, ако икономиката покаже признаци на прегряване

13:16 | 13.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Членът на Управителния съвет на Фед Лаел Брейнърд, назначена от Обама, предпочита буферът да се включи сега, като се повишат капиталовите изисквания за големите банки. Тя не се съгласи с вота на Фед през март, който остави буфера спящ.

„Активирането на буфера би изградило допълнителен слой на устойчивост и би стимулирало въздържането, помагайки да се потисне нарастващата уязвимост на цялата система“, каза тя в реч през май.

Други казват, че капиталовите нива са вече достатъчно високи и че вместо това инструментът може да се използва като освобождаващ клапан за лоши времена.

„Разчитаме на цикъла, винаги на високи изисквания за капитал и ликвидност“, каза Пауъл. „Считам нивото на капиталовите изисквания и нивото на самия капитал в системата за адекватно“, допълни той.

Рандъл Куорълс, заместник-председателят на Фед за банковия надзор, заяви по време на юлската конференция на Фед в Бостън, че „общият риск за финансовата стабилност е доминиран от изключително ниската задлъжнялост на финансовия сектор."

Куорълс и Пауъл цитираха подхода на Английската централна банка като възможен модел за САЩ. Във Великобритания антицикличният капиталов буфер е определен на 1% от рисково претеглените активи, когато рисковете не са „нито понижени, нито повишени“, позволявайки на централния банка да го свива, ако се наложи.

Банките твърдят, че буферът не трябва да се включва сега, тъй като те вече подлежат на регулации, включително други капиталови изисквания, които гарантират, че са подготвени за лоши моменти. Един пример са годишните стрес тестове на Фед, които банките трябва да преминат, за да докажат, че ще продължат да отпускат заеми и при рецесия.

В същото време банките насърчиха Фед да намали други капиталови изисквания. Централната банка вероятно ще трябва да направи това, ако активира антицикличния капиталов буфер, като същевременно поддържа същата сума на капитал в банковата система, както предлагат Пауъл и Куорълс.

Антицикличният капиталов буфер бе създаден през 2010 г. от международни регулатори чрез Базелския комитет за банков надзор. Използва се в други части на света, включително Швеция и Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Да, за подобрение на начина на работа на Фед е необходимо време.Дотогава щетите в Сащ и други държави ще се увеличават с неизвестни лоши последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Когато му дойде времето ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Сега с грешния си начин за работа Фед създава условия за щети за банките и подсигурява техния банкрут, ала (с прикритие на своята зла роля) публично представя загриженост за съдбата на банките.Кога Фед ще обмисли да прекрати сегашния си грешен начин за работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още