IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянните стимули задържаха глобалния растеж

Опитът от изминалото десетилетие изисква много по-толерантно отношение към монетарното и фискално стимулиране

08:20 | 10.01.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Най-подходящият лек за търговския цикъл не е премахването на експанзиите, което означава състояние на постоянен полуспад, а елиминирането на спадовете, което ще ни държи в постоянен квази-бум".

Това е написал Джон Мейнард Кейнс през 1936 г. Повече от 80 години по-късно неговата убеденост, че правителствата трябва да не спират да стимулират търсенето дори при продължителен подем е пак актуална, пише Мартин Сандбю за Financial Times.

Дългото и бавно възстановяване от финансовата криза през 2008 г. показа колко преждевременни, в най-добрия случай, са опасенията, че стимулирането на търсенето е изчерпало целта си и трябва да бъде ограничено. И така, какво научихме? Уроците са забележително сходни във всички развити икономики.

Първо, стимулирането на търсенето работи. Това просто наблюдение се сблъсква с изненадваща съпротива. Онези, които отхвърлят стимулите, тъй като икономиката все още е в затруднено положение, а инфлацията под целта, са на грешен път. Факт е, че постоянната експанзионистична политика - парични стимули навсякъде и фискални в САЩ и на няколко други места - задържа растежа за по-дълъг период от обичайното икономическо възстановяване, като повечето стимули означаваха по-силен растеж.

Това натисна безработицата и създаде повече работни места, отколкото наблюдателите смятаха, че е възможно без странични последствия. „Кривата на Филипс“, която предупреждава за нарастване на инфлацията, когато пазарите на труда станат твърде затегнати, остана статична.

Второ, колкото по-дълго търсенето продължава да се увеличава, толкова по-големи са ползите за най-бедните. Обикновено тези, които са в края на трудовия пазар, са засегнати най-рано и най-лошо при спад. Обратното, само когато икономиката се държи в кейнсиански „квази-бум“, тя ги тласка към приемливи нива на безработица и ръст на заплатите.

В САЩ, според изследователи, свързани с Федералния резерв, „когато равнището на безработица при белите се увеличи с 1 процентен пункт, при афроамериканците и латиноамериканците то се повишава средно с доста повече“. В скорошно проучване те откриват, че когато пазарите на труда са особено затегнати, това допълнително предимство за маргинализираните групи става още по-силно. В този смисъл, агресивното стимулиране на търсенето става по-полезно с времето.

Можем да видим това явление в много от числата и историите, които описват настоящото състояние на икономиките. В САЩ и Великобритания ръстът на заплатите напоследък е най-силен за тези, които получават най-малко. В голяма част от Европа много от населението има работа повече от всякога. Изобилстват разкази за онези, които преди се смятаха за безнадеждни случаи - бивши наркомани и затворници, например - сега не просто наети, а обучaвани така, че да си изкарват прехраната при работодатели, които имат трудности със запълването на свободните работни места.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Прави ми впечатление, че често статиите не се пишат от икономисти, а от хора които трябва да ни убедят в нещо, било то и без липса на каквато и да е икономическа логика или познания. Примерно цитирайки Кейнс по тотално подвеждащ начин, че той е препоръчвал да се стимулира търсенето дори при бързо нарастваща икономика. Истината е че такива експерименти с постоянно печатане на пари са правени доста пъти в историята и всеки път са завършвали с тотален крах и това го знае ВСЕКИ който някога е учил икономика. То че в САЩ ще се отприщи печатницата е сигурно, сега подготвят паплачта, че те го правят за бедните и най-вече за афроамериканците и латиносите, просто само искат бедните да станат богати, никакви други подбуди нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още