IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лобистките групи в ЕС се опитват да променят правилата на играта заради коронавируса

Някои искания за облекчаване на регулации са основателни, но други правят циничен опит да избегнат по-строгите правила, срещу които са лобирали и преди кризата

08:36 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите на ЕС намалиха бюрокрацията и за банките, като същевременно поискаха в замяна те да играят положителна роля за поддържане на бизнеса и домакинствата по време на пандемията. Последната световна криза предизвика вълна от нови регулации за финансовата индустрия. Този път тя си спечели някои свободи, като например да работи при по-ниски финансови буфери и повече пространство за маневри при просрочени задължения.

Европейската лобистка група на компаниите, рециклиращи пластмаса, EuPC на 8 април помоли Комисията и страните членки да отложат предстоящите разпоредби относно пластмасите и да премахнат всички забрани за някои пластмасови изделия за еднократна употреба. Според организацията коронавирусът ни е показал, че „пластмасата е материал, който осигурява хигиена, безопасност и предпазване от замърсяване“, пише лобито.

Лобито CLITRAVI на месопреработвателите твърди в изявление, че тъй като „световното замърсяване е намаляло с 50%“ по време на кризата, „дебатът около въздействието на животновъдството трябва да бъде преразгледан“.

Производителите на спиртни напитки настояват да се премахнат някои данъци за индустрията с мотива, че даряват спирт за дезинфекциране, с което подпомагат борбата с коронавируса.

Промяна в приоритетите

Промяната в приоритетите е неизбежна. ЕК работи по актуализация на работната си програма за 2020 г. в светлината на кризата, като трябва да я приеме през следващите седмици, отбелязва изданието. Предварителните документи, с които Politico разполага, показват, че доста законодателни инициативи ще бъдат забавени, включително и стратегията, която ще постави нови цели пред биологичното земеделие и ще ограничи употребата на пестициди, законодателството за цифровите услуги, което ще определи правила за това как платформи като Google, Facebook и Twitter ще трябва да се справят с незаконното съдържание, както и новите цели на ЕС за климата към 2030 г.

Говорител заяви, че Комисията обръща „голямо внимание на всички позиции, изразени от различни заинтересовани страни, включително европейската индустрия“. На въпрос колко искания за помощ е получила, говорителят посочва, че не се събират искания централизирано, съответно не може да се каже точно.

„Комисията, както и частният сектор, трябва да се адаптира към новите начини на работа“, казва Ема Браун, директор по въпросите на ЕС в Red Flag Consulting.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още