IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за стимули на демократите би повишил шансовете на Тръмп за преизбиране

Неговата неприязън към председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обаче надхвърля разбирането за собствения му интерес

13:36 | 19.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп не си знае интереса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп не си знае интереса. Снимка: Bloomberg

Американската левица би трябвало да вижда в евентуалното президентство на Байдън шанс да проведе големите реформи, които забуксуваха при Обама, като родителския отпуск, предучилищно обучение, зелената енергия и общественото здравно осигуряване. Би било разумно тя да потисне своите опасения до след изборите. Администрация на Байдън ще бъде най-добрата й възможност да пренапише социалния договор в Америка след повече от половин век. Инстинктът на левицата да търси перфектното решение вместо доброто обаче би могъл да й попречи.

Междувременно десницата изглежда вцепенена пред задаващото се поражение. Освен отрстраняването на Тръмп от Белия дом това вероятно ще включва и загуба на Сената. Парализата на партията отразява разделенията в нея.

От една страна Тръмп не е склонен да сключи каквато и да е сделка с демократката Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса, с която не се е срещал от началото на пандемията. Нейният план за икономически стимули в размер на 3 трлн. долара, който контролираната от демократите камара прие през май, но после заседна в Сената, би задържал главите на американците над водата до след изборите. Това само би повишило шансовете на Тръмп за преизбиране. Неговата неприязън към Пелоси обаче надхвърля разбирането за собствения му интерес.

Има републиканци, включително много, изправени пред вероятно поражение през ноември, които биха се радвали да изгладят различията с Пелоси. Тя предложи да намали плана си за стимули с 1 трлн. долара, при условие че републиканците вдигнат офертата си с 1-2 трлн. Това би бил типът старомоден компромис, на който Байдън се възхищава. Но лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл няма да внесе за гласуване нещо, което Тръмп не е одобрил.

По този начин Тръмп няма предизборна платформа, като изключим предупрежденията му относно Байдън. Наскоро той разпореди възобновяване на помощите за безработица и замрази данъците върху заплатите на служителите. Законността на неговите действия е под въпрос. На практика те са почти сигурно неработещи.

Истинското възражение на президента срещу пандемичния законопроект на демократите е, че включва финансиране, улесняващо американците да гласуват през ноември, както и такова за пощенските служби, за да доставят бюлетините навреме. Така Тръмп има своеобразен план, но той се основава на изгаряне на завоювания от противниците му терен. Той по-скоро би оставил американците да страдат по време на пандемията, отколкото да рискува избори с висока избирателна активност. Става въпрос за изгаряне на мостове, а не за изграждането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
статията кърти от тъъпня... поне до средата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още