IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Разглеждането на конспиративните теории като политическа пропаганда е най-полезният начин да ги разберем, смята Куасим Касам, професор по философия в университета Уоруик, написал книга по този въпрос. Според него много теории на конспирацията подкрепят скрита или явна идеологическа цел: например противопоставяне на контрола върху оръжията, антисемитизъм или враждебност към федералното правителство. За теоретиците на конспирацията е важно не дали техните теории са верни, а дали са привлекателни.

Така че, както и при пропагандата, на конспиративните теории трябва да се противостои толкова безпощадно, колкото са проповядвани.

Това създава особен проблем, когато някой толкова влиятелен като президента на САЩ, е този, който насажда тези теории. На фона на огромни противоречия, Twitter и Facebook блокираха акаунтите на Доналд Тръмп. Но проф. Касам казва: „Тръмп е фабрика за мега дезинформация. Можете да го парирате, но проблемът си остава у хората, които му вярват.”

В този смисъл училищата и университетите трябва да направят повече, за да помогнат на възпитаниците си да различават фактите от измислиците. Учените от областта на поведенческите науки вярват, че е по-ефективно да се „развенчае навременно“ конспиративната теория - като се даде възможност на хората да я отхвърлят незабавно - отколкото тя да се развенчава по-късно. Развенчаването обаче също може да бъде използвано.

Към 2019 г. имаше 188 сайта за проверка на факти в повече от 60 държави. Способността им да внасят истина във всеки дебат може да помогне да се разубедят поне склонните да вярват в конспиративни теории, ако не твърдо убедените.

Под силен обществен натиск социални медии също така все по-често филтрират вредното съдържание и подтикват потребителите към достоверни източници на информация, като например съветите на медицинските органи в случая с Covid.

Някои активисти дори агитират за „когнитивното проникване“ в екстремистки групи, предлагайки правителствените агенти да се намесват в чат стаите, за да разложат теориитете им. Това може да проработи в Китай, но в западните демокрации единствено може да даде обратен ефект, предизвиквайки експлозия от нови конспиративни теории.

В крайна сметка не можем да разубедим хората относно нещо, в което още не вярват. Но можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност. Съществува изпитан метод за противодействие на политиците, които пробутват и експлоатират теориите на конспирацията: гласувайте против тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
еййй, тая статия ще разпищи орталъка :)) ... иначе отговора е ясен, вика му се образование... ама не ви отърва, щото бачкера ще почне да разбира и други неща, а не трябва! Сега да видиме пред тази дилема кво ще го изкъдрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
forexar
преди 3 години
1984 година наближава. Препоръчвам мнението на един умен човек по БНР:https://bnr.bg/post/101409545/nikolai-mihailov-borisov-e-anomalia-radev-oblekchenie-gradskata-desnica-ima-darba-na-ideologicheski-naemnici
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
dzk
преди 3 години
браво, само така. който не мисли като нас трябва веднага да бъде наказан. направо да се прави едно министрерство на истината, въвежда се мислополицията и закон всеки да си въвежда мислите във фейсбук. То и сега повечето го правят, така че няма да има против. Чипирането вече е въведено - всеки си върви със смартфона и оттам си тече всякаква информация: кога се събуждаш, къде си лягаш, редовният ти маршрут, къде и какво пазаруваш, къде прекарваш времето си, къде си точно сега, какво отваряш в ценурнета и много други. Рекламите, където ти се казва какво точно трябва да купиш, какво точно трябва да искаш, и какво точно трябва да правиш действат с пълна сила. Всичко е изградено и готово за официалното пускане на 1984 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
как не те прокарва толкова зеле да тъпчеш не ми е ясно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
твърде много хора са разглезени от многото свободно време което имат , необременени от липса на първични нужди (храна,подслон,дрехи) , нямат нужда от образование защото няма за какво да се борят (храна,дрехи,подслон) --> конспиративни теории ... :)))я вижте северна корея , има ли конспиративни теории ... ?! първо нямат интернет , второ шишкавият им оперира всякви мисли извън неговото аз с трудови лагери , за по-упоритите ги разстрелва с зенитно оръдие ... :))) ... химни , паради , цветя на паметниците и риба веднъж в месеца , когато не е сърдит , за да го богославят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Наистина тотално се излагате с такива статии - звучите като съветници от екипа на Ким Чен Ун при обсъждане на това колко години се лежи в затвора при гледане на вражеска телевизия или слушане на вражеско радио или четене вражески уебсайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Никога няма да се откажа да ям кисело зеле.Полезно е за имунитета!Въпреки гадният му мирис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
хамериканците не са стъпвали на луната , дъбоката държава крие срещите от нас с извънземни , убили са изобретателя на двигател работещ с вода , свещеният граал го пазят само за себе си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Помнете: Това е човека, за който се твърди, че е получил 81 милиона гласа на изборите за президент и може да стане по-популярен от Барак Обама.Изглежда Инстаграм се опитва да предотврати масмедиите да открият, че Байдън има под един милион последователи.Remember: This is the guy who allegedly had 81 million votes and exponentially more popular than Barack Obama!From a Gateway Pundit reader: Hoping you pick up this story. If you unfollow or block the White House Instagram account, hours later you are forced to follow it again. More than half of the followers are being forced to follow the page. Seems like Instagram is trying to avoid the mainstream media picking up on Biden having less than a million followers.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Това са пълни глупости! Пускат ги да компрометират истинските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още