IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Разглеждането на конспиративните теории като политическа пропаганда е най-полезният начин да ги разберем, смята Куасим Касам, професор по философия в университета Уоруик, написал книга по този въпрос. Според него много теории на конспирацията подкрепят скрита или явна идеологическа цел: например противопоставяне на контрола върху оръжията, антисемитизъм или враждебност към федералното правителство. За теоретиците на конспирацията е важно не дали техните теории са верни, а дали са привлекателни.

Така че, както и при пропагандата, на конспиративните теории трябва да се противостои толкова безпощадно, колкото са проповядвани.

Това създава особен проблем, когато някой толкова влиятелен като президента на САЩ, е този, който насажда тези теории. На фона на огромни противоречия, Twitter и Facebook блокираха акаунтите на Доналд Тръмп. Но проф. Касам казва: „Тръмп е фабрика за мега дезинформация. Можете да го парирате, но проблемът си остава у хората, които му вярват.”

В този смисъл училищата и университетите трябва да направят повече, за да помогнат на възпитаниците си да различават фактите от измислиците. Учените от областта на поведенческите науки вярват, че е по-ефективно да се „развенчае навременно“ конспиративната теория - като се даде възможност на хората да я отхвърлят незабавно - отколкото тя да се развенчава по-късно. Развенчаването обаче също може да бъде използвано.

Към 2019 г. имаше 188 сайта за проверка на факти в повече от 60 държави. Способността им да внасят истина във всеки дебат може да помогне да се разубедят поне склонните да вярват в конспиративни теории, ако не твърдо убедените.

Под силен обществен натиск социални медии също така все по-често филтрират вредното съдържание и подтикват потребителите към достоверни източници на информация, като например съветите на медицинските органи в случая с Covid.

Някои активисти дори агитират за „когнитивното проникване“ в екстремистки групи, предлагайки правителствените агенти да се намесват в чат стаите, за да разложат теориитете им. Това може да проработи в Китай, но в западните демокрации единствено може да даде обратен ефект, предизвиквайки експлозия от нови конспиративни теории.

В крайна сметка не можем да разубедим хората относно нещо, в което още не вярват. Но можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност. Съществува изпитан метод за противодействие на политиците, които пробутват и експлоатират теориите на конспирацията: гласувайте против тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
се толкоз ... кат му е бъгав процесора и пет ника да извади , се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Колко сериозно искаш ? Земята е плоска, континента Австралия не съществува и между нас живее тайна раса от рептили. Ежегодно хиляди хора се събират на тези симпозиуми и си вярват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
МИШОК ,хайде по сериозно!Включи сега и другия ник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Двата щатни слабоума отново на амбразурата за някоя и друга копейка към пенсиите.Вовчо и инженерчето, 24/7 на фронтовата линия, ако бяха и толкова умни, колкото и постоянни, цена нямаше да имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Instagram също.https://***.thegatewaypundit.com/2021/01/instagram-forcing-users-follow-biden-white-house-account-not-pathetic-even-users-repeatedly-un-follow-page/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Туитър почнал да абонира насилствено за страницата на Белия Дом :)Дори потребителя да им тегли един бан,то на сутринта пак се оказвал абониран.....И това не е конспиративна теория, а реална практика с милиони !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Реакцията на Едуин Бъз Олдрин (пилотът на Аполо 11, стъпил на Луната след Нийл Армстронг - бел. прев.) спрямо един привърженик на конспирациите, който му каза, че кацане на Луната не е имало, беше разбираема, ако не и извинима. Астронавтът го фрасна в лицето...""да се борим решително и безкомпромисно срещу тях с всички средства, които могат да свършат работа".: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Борбата с "конспиративните теории" е един от подходящите начини за налагане на нечие мнение като истина. Не е случайно, че точно сега, в такова "разломно" време на налагане на нови разбирания от лефтисти и прогресисти има такава агресия и стремеж към "заглушаване" на другомислещите. Тази статия не прави изключение от големия поток от такива публикации. В случая другомислещите са обявени за злостни създатели на конспиративни теории. После се дават примери с най-компроментирани случаи, т.е. слага се равенство между тях и следва заключението "да се борим решително и безкомпромисно срещу тях с всички средства, които могат да свършат работа".Нищо ново под слънцето. Просто средствата и технологиите са други. Същноста им е една и съща винаги - да се заглушат другомислещите, да изчезнат от публичното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
За визиратната борба с конспирациите, най-адекватния отговор ще бъде, създаването на Световно Министетство на Истината.Може би ви прави впечатление, че структурите му са вече развърнати, задачите и насрещните планове са определени, работата по изпълнението им кипи денонощно. Наистина остава само формалното прононсиране на институцията, правомощията й и представляващите я. Необходима стъпка, понеже колкото и малко да са хората, които не се ориентират, кое е конспирация и кое не, все пак ги има, а с окинчателното решение на нституционално ниво , на въпроса за Истината, отпадат предпоставките и за такива незначителни казуси на дезориентация сред гражднството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Е и,Въпроса е в тълкуването.Според Мусолини това е фашизъм. Според десните това е заради липсата на фашизъм...Според мен е фашизъм защото се осланям на Мусолини.Според други осланящи се на Ръш Лимбо проблема е в липсата на фашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още