IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Разглеждането на конспиративните теории като политическа пропаганда е най-полезният начин да ги разберем, смята Куасим Касам, професор по философия в университета Уоруик, написал книга по този въпрос. Според него много теории на конспирацията подкрепят скрита или явна идеологическа цел: например противопоставяне на контрола върху оръжията, антисемитизъм или враждебност към федералното правителство. За теоретиците на конспирацията е важно не дали техните теории са верни, а дали са привлекателни.

Така че, както и при пропагандата, на конспиративните теории трябва да се противостои толкова безпощадно, колкото са проповядвани.

Това създава особен проблем, когато някой толкова влиятелен като президента на САЩ, е този, който насажда тези теории. На фона на огромни противоречия, Twitter и Facebook блокираха акаунтите на Доналд Тръмп. Но проф. Касам казва: „Тръмп е фабрика за мега дезинформация. Можете да го парирате, но проблемът си остава у хората, които му вярват.”

В този смисъл училищата и университетите трябва да направят повече, за да помогнат на възпитаниците си да различават фактите от измислиците. Учените от областта на поведенческите науки вярват, че е по-ефективно да се „развенчае навременно“ конспиративната теория - като се даде възможност на хората да я отхвърлят незабавно - отколкото тя да се развенчава по-късно. Развенчаването обаче също може да бъде използвано.

Към 2019 г. имаше 188 сайта за проверка на факти в повече от 60 държави. Способността им да внасят истина във всеки дебат може да помогне да се разубедят поне склонните да вярват в конспиративни теории, ако не твърдо убедените.

Под силен обществен натиск социални медии също така все по-често филтрират вредното съдържание и подтикват потребителите към достоверни източници на информация, като например съветите на медицинските органи в случая с Covid.

Някои активисти дори агитират за „когнитивното проникване“ в екстремистки групи, предлагайки правителствените агенти да се намесват в чат стаите, за да разложат теориитете им. Това може да проработи в Китай, но в западните демокрации единствено може да даде обратен ефект, предизвиквайки експлозия от нови конспиративни теории.

В крайна сметка не можем да разубедим хората относно нещо, в което още не вярват. Но можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност. Съществува изпитан метод за противодействие на политиците, които пробутват и експлоатират теориите на конспирацията: гласувайте против тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Трябва да. Всички, които тръбят колко опасен е вируса разпространяват конспиративни теории. Всички, които твърдят, че новите ваксини са безопасни също влизат в тази категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Точно за това говорех, но той не ме разбра по обясними причини... Говоря за образование, а не дипломи и сертификати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
така ще кажеш, като го нямаш.... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Я малко конспиративни практики:Агенцията за разузнаване на Министерството на отбраната на САЩ (DIA) купува без съдебна заповед бази данни, които проследяват движенията на американци и граждани на други държави, твърди публикация на Ню Йорк Таймс от събота, предава technews.bg.https://it.dir.bg/tehnologii/razuznavaneto-na-sasht-kupuva-dannite-ot-smartfoni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми те "конспиративните теории" са истината щот ответната страна нема аргументи по случая ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
що не идеш да се правиш на многознайко в некой арабски или азиатски катун ... ?! *** там да редиш дитирамби за 1984 ... :))) ... ще те излекуват на момента , още нема да си изключил компютъра . в китай задължително си сваляш правителственото приложение и по половин час на ден слушаш и гледаш речи на сидзипин , имат си въведена система за социален рейтинг ... що не ривете за хората там ... ?! и никой не те кара да ходиш със смартфон постоянно с теб , никой не те кара да имаш профили из социалните мрежи и никой не те кара да имаш телевизор , никой не те кара да купуваш неща от рекламите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
тоя работи много свободно с удобни клишета и ги комбинира според аудиторията пред която приказва ... бъди сериозен , мисля че няма партия през която да не е минал . днес е при волгин и приказва така , утре ще е при някой друг и ще приказва иначе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
така е ... образованието не е гаранция ... образованието е системен процес продължаващ през целият съзнателн живот ... наличието на диплома за средно не те прави образован , както е твоят случай , а и на много други . образованието ти дава система , да можеш да артикулираш , да работиш с абстрактни факти , за теб например е ваксиниране ... :))) ... ти си типичен пример , защо не трябва всички да завършват средно образование задължително , трябва да може да отпадат от системата и съответно да губят част от гражданските си права ... например писане по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Образованието не е гаранция за абсолютно нищо. Ама, ти си .... Няма как да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
умните хора не ходят при волгин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още