IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конспиративните теории трябва да получат мощен отпор

Можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност

18:01 | 24.01.21 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бъз Олдрин на прием в Белия дом по случай 50 години от кацането на Луната. Снимка: Bloomberg

Разглеждането на конспиративните теории като политическа пропаганда е най-полезният начин да ги разберем, смята Куасим Касам, професор по философия в университета Уоруик, написал книга по този въпрос. Според него много теории на конспирацията подкрепят скрита или явна идеологическа цел: например противопоставяне на контрола върху оръжията, антисемитизъм или враждебност към федералното правителство. За теоретиците на конспирацията е важно не дали техните теории са верни, а дали са привлекателни.

Така че, както и при пропагандата, на конспиративните теории трябва да се противостои толкова безпощадно, колкото са проповядвани.

Това създава особен проблем, когато някой толкова влиятелен като президента на САЩ, е този, който насажда тези теории. На фона на огромни противоречия, Twitter и Facebook блокираха акаунтите на Доналд Тръмп. Но проф. Касам казва: „Тръмп е фабрика за мега дезинформация. Можете да го парирате, но проблемът си остава у хората, които му вярват.”

В този смисъл училищата и университетите трябва да направят повече, за да помогнат на възпитаниците си да различават фактите от измислиците. Учените от областта на поведенческите науки вярват, че е по-ефективно да се „развенчае навременно“ конспиративната теория - като се даде възможност на хората да я отхвърлят незабавно - отколкото тя да се развенчава по-късно. Развенчаването обаче също може да бъде използвано.

Към 2019 г. имаше 188 сайта за проверка на факти в повече от 60 държави. Способността им да внасят истина във всеки дебат може да помогне да се разубедят поне склонните да вярват в конспиративни теории, ако не твърдо убедените.

Под силен обществен натиск социални медии също така все по-често филтрират вредното съдържание и подтикват потребителите към достоверни източници на информация, като например съветите на медицинските органи в случая с Covid.

Някои активисти дори агитират за „когнитивното проникване“ в екстремистки групи, предлагайки правителствените агенти да се намесват в чат стаите, за да разложат теориитете им. Това може да проработи в Китай, но в западните демокрации единствено може да даде обратен ефект, предизвиквайки експлозия от нови конспиративни теории.

В крайна сметка не можем да разубедим хората относно нещо, в което още не вярват. Но можем и трябва да накажем тези, които се възползват от вредната ирационалност. Съществува изпитан метод за противодействие на политиците, които пробутват и експлоатират теориите на конспирацията: гласувайте против тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хех ... още един правоверен ... google --> Excess Mortalityи зяпаш факти ... :))) ... кеф ти държави с карантина кеф ти без карантина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
deaf
преди 3 години
Отпорът срещу конспиративните теории е лесен. Просто хвърляте факти срещу тях и те умират. Например,публикувате факти,че има нужда от карантина срещу китайската настинка и хората ще престанат да вярват на конспиративната теория,че "пандемията" е измислена. Хайде Инвестор,давайте фактите...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Правителствата и корпорациите наистина заговорничат. Силните трябва ефективно да бъдат държани под отговорност."това е достатъчно ... останалото в статията е плява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Под претекст борба с "конспиративните теории" скоро няма да имате лично пространство и тайни от бигбрадър!Pentagon Intelligence Purchased Troves Of Warrantless Phone Location Data On Americans https://***.zerohedge.com/political/pentagon-intelligence-purchased-troves-warrantless-phone-location-data-americans
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още