IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалната минимална заплата винаги е нула

Опитите на правителствата да я фиксират обикновено са за сметка на работниците

07:44 | 17.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кирстен Синема е друг демократ със съмнения. В интервю за Politico сенаторът от Аризона заяви, че пандемичният пакет трябва да бъде ограничен до краткосрочна помощ - и че бюджетната процедура не е начинът за определяне на минималната заплата. Това е важно, защото демократите нямат излишни гласове в Сената. Г-н Манчин или г-жа Синема биха могли да бламират целия фискален пакет, ако включва минималната заплата от 15 долара. Дори Джо Байдън, който води кампания за това, заяви, че не е сигурен, че повишаването на минималната заплата ще мине в Сената. 

Байрън Доналдс има своите опасения относно самото предложение, както и за качеството на икономическия дебат по него. Републиканецът Доналдс е новият представител в Конгреса от 19-ия район Флорида, като има финансов опит зад гърба си.

„Ако федералната минимална заплата от 15 долара на час не сработи по време на Covid, тя няма да работи и по всяко друго време. Законите на икономиката не се променят по време на пандемия", посочва той и добавя, че „политиците нямат начин за оценка на труда“.

С това той има предвид, че минималната работна заплата е цена и че когато оскъпявате наемането на работници, изтласквате някои от тях извън пазара на труда. Това са и хората, които най-малко могат да си го позволят. Както New York Times отбелязва през 1987 г. - когато пише, че „правилната“ минимална заплата е нула - „тези, които са изложени на най-голям риск от по-висок минимум, са млади, бедни работници, които и без това са изправени пред огромни бариери пред намирането и запазването на работните си места“.

Вярно е, че цената за повишаването на минималната заплата варира в зависимост от условията и че тя не винаги се изразява в драматични загуби на работни места. Има много начини бизнесът да поеме този допълнителен разход: чрез вдигане цените за своите потребители; чрез заместване на служителите с машини; или чрез намаляване на работните часове, което в някои случаи може да означава, че работниците изкарват повече на час, но по-малко на седмица.

„Призивите за повишаване на минималната заплата до 15 долара на час ще бъдат катастрофа за нашата държава, особено на фона на икономическите трудности, породени от глобалната пандемия“, изтъква Доналдс. „Американският народ е уморен да плаща сметката за прищявките на политиците от крайбрежието.“

Просто попитайте съкратените работници в Лонг Бийч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Хех, питайте тези на МРЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още