IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход и падение на една Covid-звезда

63-годишният губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо получава два вида обвинения, които може да сложат край на политическата му кариера

17:32 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Куомо стана герой в очите на милиони американци с всекидневните си брифинги за коронавируса. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Куомо стана герой в очите на милиони американци с всекидневните си брифинги за коронавируса. Снимка: Bloomberg LP

Когато преди година в Ню Йорк сирените на линейката бяха единственият фонов шум в града, който доскоро бе символ на кипящия живот, гражданите следяха всяка негова дума. Андрю Куомо, сега 63-годишният губернатор на щата Ню Йорк, информираше милиони с ежедневните си брифинги за коронавируса.

Трезв и въпреки това чувствителен, той представяше данни и факти: колко стотици нови смъртни случаи е регистрирал градът, кога корабът болница ще пристигне, къде в Central Park ще има болнични палатки, къде са погребани неизвестните мъртви. Андрю Куомо беше човекът, който в цялата паниката накара жителите на Ню Йорк да се чувстват сякаш не са напълно загубени.

С лозунги като New York tough или разкази за брат си, известният водещ на CNN Крис Куомо, който заболя от вируса, той поддържаше високия морал в отчаяния град. През последните няколко месеца той обикновено успяваше да намери прагматичната комбинация от отварянето на града и предпазливостта - в зависимост от броя на случаите.

Но в наши дни Андрю Куомо се бори за политическото си оцеляване. Твърденията за сексуален тормоз и прикриване на броя на жертвите в домовете за пенсионери в Ню Йорк може да му струват поста. Исканията за оставка вече не идват само от републиканците. Неговият политически противник, Бил де Блазио – кметът на града също от демократите, призовава за оставката му, както и лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър - също нюйоркчанин.

Няколко жени в партията - включително известният депутат от Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес - също искат той да се оттегли. „Губернаторът Куомо вече не може да води ефективно щата на фона на тези много твърдения", каза Окасио-Кортес.

Съвсем наскоро се изказа дори президентът. Джо Байдън заяви в телевизионно интервю в сряда сутринта, че Куомо трябва да се оттегли, ако разследванията разкрият, че твърденията на жените са верни. „Нужна е много смелост, за да стане това публично достояние. И затова трябва да приемаме сериозно твърденията“, каза той. За Куомо, който междувременно беше спряган като кандидат за президент на демократите, това би бил рязък край на дългата кариера и може би на цяла династия. Адвокатът е израснал като син на губернатора Марио Куомо и е запознат с политиката от най-ранна възраст. Той бе женен в продължение на 3 години за Кери Кенеди от могъщия клан на демократите и има три дъщери от нея. Семейството му също играеше важна роля в неговите брифинги. Той често споменава майка си, която не може да вижда толкова дълго заради Covid, и починалия си баща и съветите му. Той заведе една от трите си дъщери - като неплатена доброволка - в работната група за коронавируса.

Но сега той е подсъдим. Няколко бивши служителки обвиняват губернатора, че ги е тормозил сексуално или се е отнасял с тях неадекватно. Наред с други неща се твърди, че той им е давал имена на животни или е правил неподходящи коментари за външния им вид, целувал ги е и ги е докосвал, без да ги пита за разрешение, като ги е и питал за сексуалния им живот. Куомо се извини за поведението си, но отрече да е докосвал неуместно жени.

Но има и други твърдения, които също биха могли да имат политически последици: Куомо е прикрил истинските смъртни случаи в няколко дома за възрастни хора в Ню Йорк. Повече от 13 000 души са починали от Covid в домовете на щата. Губернаторът обаче дълго време пазеше тези числа в тайна или назоваваше значително по-ниски цифри. Различни медии съобщават, че техните репортери са получавали заплашителни телефонни обаждания от служители на Куомо, докато са разследвали броя на загиналите.

Досега Куомо отхвърля призивите за оставката си - и поне частично може да разчита на подкрепата на населението. В анкета на Siena College от тази седмица 50 процента от анкетираните се противопоставиха на  исканията за незабавна оставка. 35 процента се изказват за това, 15 процента не са сигурни.

В момента има по-специално една жена, която може да бъде наистина опасна за Куомо, а това е главният прокурор на щата Летисия Джеймс. Тя започна разследвания за броя на смъртните случаи в домовете за възрастни хора, както и за твърденията за сексуален тормоз. Джеймс е смятана за строг прокурор, който е поставил на колене компании като Juul и производителите на опиоиди.

„Вече сме минали през ада веднъж, не искаме да се връщаме там“ - с този лозунг Куомо убеди нюйоркчаните в строгите правила за ограничаване на пандемията дори през лятото и есента. Но в момента той преживява собствения си ад.

По материали на Handelsblatt и Der Spiegel

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още