IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Счетоводните правила в САЩ компрометираха съотношението P/B

Невъзможността на компаниите да отчитат вътрешно генерираните активи в своите баланси ги прави да изглеждат скъпи

14:06 | 12.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неговите критици казват, че корпоративна Америка се е променила дълбоко и безвъзвратно, скоро след като P/B стана популярно в началото на 90-те години на миналия век, навреждайки на способността му да отделя акциите на стойността. Вълната от технологични компании, която се надигна през 90-те години и оттогава се ускори, означава, че бизнесът все повече разчита на софтуер и системи, които се разработват вътрешно чрез научни изследвания. Проблемът е, че счетоводните правила не позволяват на компаниите да отчитат вътрешно генерираните активи в своите баланси, независимо колко ценни биха могли да бъдат те. Пропускът занижава счетоводната стойност на компаниите и следователно надценява тяхното съотношение P/B, което ги кара да изглеждат по-скъпи, отколкото са в действителност.

Да вземем Amazon. Тя разработи процес за превръщане на милиони онлайн поръчки в доставки на следващия ден - изключително ценен актив и едно от най-големите постижения на корпоративното инженерство в историята. Стойността на тази иновация не може да се открие никъде сред активите на Amazon. Ако беше там, съотношението P/B на Amazon със сигурност щеше да е много по-ниско от 18, което е многократно над средното за промишлените фирми, банките и енергийните компании, чиито сгради, машини, инвестиции и други традиционни активи са на видно място в техните баланси.

Това обяснява защо портфейлите на стойността, които използват P/B при подбора, обикновено са бедни на технологичните компании и богати на финансови и промишлени предприятия - уклон, който е налице, но е по-слабо изразен при измерители на стойността, които използват печалби, парични потоци или дивиденти. То също така обяснява защо P/B се представя най-зле сред мерките на стойността от 2007 г. насам, период, доминиран от технологиите.

Въпреки това онова, което предстои, далеч не е очевидно. Ако историята е някакъв ориентир, технологиите няма да господстват на пазарите завинаги. Възможно е P/B да се завърне и последните 14 години да се окажат изключение в една иначе звездна статистика. Възможно е също така зависимостта на компаниите от вътрешно развитата интелектуална собственост да се усили, което ще направи P/B все по-ненадежден като показател на стойността.

Привържениците на P/B могат да хеджират своите залози, като коригират балансовата стойност на компаниите, така че да отразяват всички активи, а не само тези, признати от счетоводните правила. Но това би било трудоемко и времеемко, дори ако приемем, че системите, процесите и другите нематериални активи могат да бъдат оценени надеждно. Джан и колегите му имат по-просто решение: заменете балансовата стойност с оперативния паричен поток. Последното, казва той, „е сравнително добра оценка на това как би изглеждало P/B, ако вътрешно разработената интелектуална собственост бе отразена в счетоводната стойност, тъй като оперативният паричен поток улавя стойността на всички активи, които компаниите използват в основната си дейност, независимо дали са отчетени или не в баланса".

В тестовете със задна дата на Джан съотношението цена/оперативен паричен поток (P/OCF) генерира портфейли на стойността, които са по-балансирани спрямо отделните сектори, включително технологиите, отколкото тези, използващи P/B. В резултат на това, макар най-евтините акции, сортирани по P/OCF, все още да изостават от акциите на растежа в периода 2007-2020 г., те се представят далеч по-добре от акциите, сортирани по P/B. Те също така изпреварват значително растежа и стойността, сортирана по P/B, от 1967 до 2006 г.

Акциите на стойността поскъпнаха от ноември миналата година, а P/B се представи както всяка мярка на стойността, ако не и по-добре, което моментално смълча препирнята около инвестирането в стойност. Но с разпространението на индексните фондове и все повечето данни, достъпни за инвеститорите, днес има по-голямо разнообразие от подходи към стойността от всякога. Дебатът за това как да избираме акции на стойността може би едва сега започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ако приравним интелектуалната собственост на оперативните парични потоци, за да оценим интелектуалната собственост, това означава ли, че имат "давността" и "амортизацията" на интелектуалната собственост?И какво правим когато пазара успее да се възползва от въпросната "интелектуална собственост" масово?Истината е, че въпросната собственост е всъщност основно данни.. с намаляваща стойност и актуалност и е въпрос на време да се приземят P/OCF компаниите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още