IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика не е обречена на стагфлация

Инфлацията надхвърля реалния растеж, но това не е необичайна ситуация в исторически план

18:44 | 22.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Важното е, че това не означава, че инфлацията ще надхвърля реалния растеж и занапред. Историческата корелация между коефициента растеж/инфлация в дадено тримесечие спрямо предходното е слаба (0,32), а пък година към година на практика няма корелация (0,06). С други думи, икономиката може да изглежда напълно различна след няколко месеца.

Но не е необичайно инфлацията да надвишава реалния растеж в продължение на няколко години. Съотношението между растежа и инфлацията е било под 1 приблизително в 40% от времето след 1947 г., според петгодишни периоди, като това състояние се концентрира около пет епизода. В три от тях - края на 1950-те, началото на 1990-те и годините след финансовата криза през 2008 г. - икономиката избегна по-дълбока стагфлация. Тази, която започна в края на 60-те години, се превърна в хиперстагфлация по-късно през 70-те години, но бяха необходими много години и значителни грешки в политиката на Фед, за да се стигне дотам.

Петият епизод е настоящият. Реалният растеж се понижи под инфлацията през петте години до юни 2020 г., като оттогава плъзгащият се петгодишен коефициент растеж/инфлация остава под 1. Както показват по-ранните епизоди обаче, не е сигурно да се предположи, че стагфлацията в стил 70-те години е неизбежна или дори възможна.

Какво ще кажете за идиличната ситуация на 3% реален растеж и 2% инфлация, или някакво подобна съотношение? Вероятно това е повече цел, отколкото реалност. Коефициентът растеж/инфлация е бил 1,5 или повече само в 30% от времето, според петгодишни периоди, главно през 1950-те и 1960-те години. С изключение на кратък период през 90-те години, когато дотком манията за момент ускори растежа, САЩ преследват този идеал, в повечето случаи безуспешно. През последните седем десетилетия съотношението е средно около 1,3.

Всъщност има голям шанс икономиката да изпита някаква степен на стагфлация през следващите години. Инфлационните очаквания (2,7% годишно), вградени в цените на петгодишните ДЦК, са достатъчно добър индикатор за бъдещата инфлация. За зряла икономика като американската не е лесно да поддържа реален растеж над това ниво, така че не се изненадвайте, ако през следващите години реалният растеж изостава от време на време от инфлацията.

Това не означава, че настоящите тенденции при растежа и инфлацията са приемливи, като Фед ще трябва да се намеси, ако инфлацията се повиши или задържи около текущите нива, и може би по-скоро. Но със засилването на дебата за растежа и инфлацията не забравяйте, че американската икономика е непостоянна, сложна машина, която рядко отговаря на очакванията, особено когато се минава през сътресения като глобална пандемия. Понякога това, което й е необходимо, е малко време, за да се върне в коловоза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
По официална информация производствените цени в САЩ са нараснали само с 23 % в сравнение преди година! Фактите не се нуждаят от смисъл от коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Мое да са го пуснали под Windows 11. Та затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
за версията "Иван Митев" ъпдейти няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Много..... статия. В момента икономиката на САЩ е в стагфлация, щеше да е много по-интересна, ако ни даде някакво вариянти при които тя може да излезе от нея, честно казано аз не се сещам за нито един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Рестартирайте бота, бъгнал е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
Водещата причина за дълга на САЩ е неправилното държавно прилагане на долари.Заради държавната парична грешка, правителството на САЩ е със сегашните дългове.След подобрение на държавното прилагане на долари, САЩ ще е с капацитет да си изплати дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Пеше, не се напъвай, няма да те вземат в CNN ! И не само що си бял. В БНР работят по-добри пропагандисти - сущи чеда на Гьобелс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още