IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационната динамика може би ще е волатилна

Можем да станем свидетели на дефлация при стоките на фона на инфлация при услугите

19:00 | 07.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В същото време компаниите може би са на прага на кръг от комодификация (превръщане на неща извън пазара в стока - бел. прев.) на цените, която също ще намали маржовете на печалба. Въпреки че през последните няколко години имаше огромно търсене на стоки, скоро може да видим пренасищане със запаси при производителите и търговците на дребно, тъй като последните се застраховат срещу прекомерни покупки. Изследователски доклад на Deutsche Bank от декември отбелязва, че „търговците на дребно поръчват твърде много преди натоварения празничен период“, докато „производителите държат много повече запаси, отколкото преди ковид“. Според Банката за международни разплащания (БМР) „механичният ефект върху индекса на потребиртелските цени в САЩ може да се превърне в дезинфлационен“, тъй като смущенията във веригата за доставки и „превантивното натрупване” на запаси избледняват.

Това неизбежно би причинило дефлация при стоките, дори когато има инфлация при услугите. Най-рязкото увеличение на разходите през последната година бе в области като развлечения, ресторанти, кино и театър. Но това също може да се промени бързо въз основа на траекторията на ковид вариантите, както разбраха тези от нас с отменени планове за почивка.

Всичко това създава нещо, което БМР наскоро нарече „камшичен ефект“, при който усилията за решаване на непосредствените инфлационни проблеми създават свои собствени сложни, вторични вълни, които допълнително изкривяват цените. Геополитически обусловената промяна във веригите за доставки от ефективност към устойчивост (решоринг - бел. прев.), която ще благоприятства всичко - от локално производство до нови национални цифрови валути - допълнително ще възпрепятства икономистите, опитващи се да моделират инфлацията с данни от последния половин век.

Технологията е последният жокер. Изкуственият интелект може да направи повече от това, което хората могат; 5G и интернет на нещата повишават ефективността на бизнеса. И двете са дефлационни. Но това е само част от историята. Дистанционната работа, например, понижава цените на търговските имоти, но повишава тези на домовете. Инсталациите от роботи (с ръст от 12 на сто миналата година в САЩ) ще бъдат добри за компаниите, които се опитват да задържат цените ниски, но лоши за безработните, изправени пред скокове в разходите за гориво и храна.

Изводът? Мисля, че вероятно ще видим противоречиви послания от централните банкери, които се мъчат да разберат накъде вървят нещата. Добавете историческите проблеми с дълга и балоните при активите от десетилетията на спадащи лихвени проценти и безпрецедентно количествено облекчаване (покупки на активи от централните банки - бел. прев.) и получавате една от най-сложните среди, в които да се провежда монетарна политика. Ако някой заслужава увеличение на заплатата, това са хората, които се опитват да разберат накъде върви инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Инфлационната динамика може би ще е волатилна === слабо Пеше. Още съспенс в заглавието и вече ще тъппее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още