IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега е моментът за разширяване на санкциите срещу Русия

Само пълното енергийно ембарго ще има необходимото икономическо и психологическо въздействие върху вземането на решения от Кремъл

12:24 | 29.05.22 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След нахлуването на Русия в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. Западът приложи набор от санкции, за да накаже Москва и да възпре по-нататъшната й агресия. Но висши руски служители и членове на техните семейства продължиха да посещават западните страни, да учат в университети и да крият пари там. Руската „бензиностанция“ остана отворена за бизнес, като най-мощният й лобист - Герхард Шрьодер - натискаше за завършването на „Северен поток 2“. Осем години по-късно Путин отново нахлу в Украйна, но в много по-голям мащаб. По-раншните санкции не бяха достатъчни, за да предотвратят тази втора инвазия, пише за Financial Times Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. 

В отговор САЩ, ЕС, Обединеното кралство, Канада и други страни отново се обърнаха към икономическите санкции, за да се опитат да спрат войната на Русия срещу Украйна, наред с предоставянето на военна и хуманитарна помощ. Ще променят ли този път санкциите изчисленията на Кремъл? Не, освен ако съюзниците и партньорите на Украйна не отидат по-далеч и не приложат строгите мерки, които ще подкопаят способността на Русия да финансира своята война.

Украйна вече получи широка подкрепа от правителствата на САЩ и Европа. Това в крайна сметка може да гарантира, че тя ще надделее в конфликта. Но победата няма да дойде утре, нито без още кръвопролития и загуба на живот. След доказателствата за зверства срещу невъоръжени украински цивилни, включително жени и деца, е ясно, че светът трябва да побърза да приложи ефективни санкции срещу Русия.

Първо, Западът трябва да вземе на прицел финансирането на войната чрез пълно ембарго върху руския износ на нефт и газ, включително търговията на ЕС с Русия и Беларус за петролни продукти. Транспортните компании, особено морските оператори, и застрахователните компании, които подкрепят руския износ на енергия, трябва да бъдат санкционирани. Само пълното енергийно ембарго ще има необходимото икономическо и психологическо въздействие върху вземането на решения от Кремъл.

В продължение на десетилетия Западът не обръщаше внимание на президента Владимир Путин, когато той нарушаваше международните закони и норми, нахлуваше в съседни държави и репресираше гражданското общество. Това засили вярата му, че Западът ще прости всяко прегрешение, стига газът да продължава да тече. Само пълно ембарго върху руската енергия ще покаже, че този път е различно – че Западът вече няма да толерира имперските амбиции на Русия, независимо от краткосрочната цена.

Демократичният свят също така трябва да наложи нови и да засили съществуващите финансови санкции. Те трябва да се прилагат изцяло върху всички руски банки - като се започне от Газпромбанк - и техните дъщерни дружества и фиктивни компании във и извън Русия. Вторични санкции трябва да бъдат наложени на субекти, които заобикалят този режим или по друг начин подпомагат руската агресия. Трябва да разширим контрола върху износа за Русия на стратегически важни високотехнологични продукти, особено тези, свързани с производството на нефт и газ.

Новите финансови и енергийни санкции заедно ще намалят рязко руските приходи. Но Западът също трябва да се насочи към руската държавна структура, която позволява злонамерените дейности на Кремъл и към лицата, съучастници във военните действия.

Списъкът на санкционираните трябва да бъде разширен, включвайки най-близките членове на семейството, които притежават тяхното имущество. Всички висши държавни служители над определен ранг трябва да бъдат добавени към списъка, както и ръководители на държавни предприятия, включително членовете на техните бордове, както руснаци, така и чужденци. Макар че отделни лица са съучастници във воденето на руската война в Украйна, самата система трябва да бъде демонтирана. Високопоставените западняци, които избират да помагат на руското правителство или на държавни предприятия, също трябва да бъдат държани отговорни за своите действия, както и собствениците на руски пропагандни ресурси и техните служители, които продължават да прославят войната.

И накрая, Западът трябва да търси начини да използва иззетите руски активи за възстановяването на Украйна след войната. Например, замразените резерви на руската централна банка, оценени на стотици милиарди долари, ще бъдат от решаващо значение за възстановяването след края на тази ужасна война.

Знаем, че гражданите в държавите, налагащи санкции, ще платят икономическа и социална цена. Но тя трябва да се съпостави с човешките жертви на войната и рисковете от бездействие. Ако бъде постигната, победата в Украйна на тези, които ценят свободата, ще бъде записана след 50 години в учебниците по история по целия свят. Това няма да случи с краткосрочните инфлационни ефекти от санкциите. Оставайки единен и разширявайки санкциите, така че Кремъл да бъде лишен от приходите, които използва за финансиране на войната, демократичният свят може да нанесе решителен удар на руската военна машина. В тази критична фаза от войната на Путин в Украйна моментът за разширяване на санкциите е сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 9
Pyramid
преди 1 година
Значи, и без рентабилност може...известно време, доде изхарчиш резервите. Не разбрахте че, доде сме на една планета, всички сме във взаимна зависимост. Лош атестат. (2-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
corner
преди 1 година
"Това е абсолютно вярно и е грешката, която допусна ЕС. Време е нещата да си дойдат на правилните места и е време за отстраняване на тази грешка. " - че защо точно ЕС трябва да коригира грешката , още повече като не може себе си да контролира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 1 година
Може да преживее, с определени жертви. Хората могат да изтърпят много неща. 25% безработица, хляб с купони, режим на тока (ние българите го знаем това), да седят в къщи с палта и шапки и да се топлят на свещи, тотален недостиг на горива (то като нямат работа, къде ли и ще ходят) - но просто в един момент ще си зададат въпросът: "ЗАЩО СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ТЪРПИМ ТОВА И ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ГО ПРИЧИНЯВАТ?" - сещаш ли се сyльо мамин? Хората могат и по-лоши неща да преживеят и ще търпят с висок дух дори - ако в страната им се води война и над главите им падат Бомби. Но война за тях няма да има. Тогава те ще виждат само купоните за хляб, гарантиращи жалки дажби това, че нямат работа и трябва да стоят по цял ден у дома при сополивите си вечно настинали деца, собственият си студен дъх в мракът на тъмният им дом... и това ще ги изкара на улицата с камъни и оръжие в ръце. А дали съм импoтент, можеш да провериш лично. Не си падам по тия модерни еднополови работи, но за тебе ще направя изключение и ще ти дам да ми лaпаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
момента за санкции към тези *** е минал.. но по добре късно отколкото никога... позора на РФ е пълен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
Не обяснявай на душата, няма капацитет да те разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
Импотент, ЕС може и да преживее една тежка зима. Някои държави и две. Но нищо по-особено няма да се случи. След тези зими ЕС ще бъде напълно независима от руски газ и нефт и тогава какви ще ги ръсиш, не е ясно. За пореден път казвам. Ако смяташ, че ЕС не става за живеене, САЩ са световен терорист и всички тези глупости де си натворил по-долу, заминавай за слънчева, безгрижна и демократична Русия. Да се запознаеш как е хавата там от пръв поглед. Ама нещо се дърпаш, н-е-щ-а-с-т-н-и-к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
Момко, доста сериозно си увреден. В Карлуково ще ги забавляваш много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
Не пиши небивалици, моля. В продължение на десетилетия - САЩ и пуделите им нарушиха всичко което можеше да се наруши в международното право. Кой унищожи Ирак, кой върна Либия в каменната ера (там още не може да се каже, че има дори подобие на държава), кой нападна Сирия, кой организира кървавия преврат в самата украйна, само за да създаде "антирусия" и да се стигне до тази ситуация? Кой нападна Сърбия, използвайки дори обеднен уран? Кой сега нарушава дори най-основни правни текстове със своите "санкции"? Кой репресира гражданското общество, кой фалшифицира изборите в САЩ, отнемайки свободата на словото дори от законния си президент? Кой посрещна с кyршуми американците, които просто си търсеха правата? Кой лишава и сега европейците от право на достъп до информация? Сигурно Путин? Иначе нека "съюзът" (все се сещам как умря един друг "съюз") да се опита да се "освободи" от Русия. Така или иначе е време за рестарт. След като настоящите малoyмници, съсипващи европейските страни бъдат обeсени от европейците, наследниците им ще бъдат по-разумни - ще разберат, че съюзникът на ЕС (ако той оцелее) е Русия, а не САЩ. Вярно, европейците ще преживеят няколко ужасяващи месеца - без топлина, светлина, работа и хляб, ама няма начин, иначе няма да им дойде акъла. Знам, че според теб ЕС може да си достави газ от Сатурн, щото имал "пари", ама в реалността нещата са по-сложни. Неслучайно Русия не налага санкции, за да не губи симпатиите към себе си сред мислещите европейци - то така и така ЕС се самонаказва повече от успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
ми ти си се освобождавай ... ако освободиш и нас от досадното си присъствие тука , супер ... ако не , винаги мога да те поздравя по майчина линия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
''....В продължение на десетилетия Западът не обръщаше внимание на президента Владимир Путин, когато той нарушаваше международните закони и норми, нахлуваше в съседни държави и репресираше гражданското общество. ..'' Това е абсолютно вярно и е грешката, която допусна ЕС. Време е нещата да си дойдат на правилните места и е време за отстраняване на тази грешка. Време е и германия да се освести по отношение на руския петрол и газ, защото иначе грешката от миналото се мултиплицира. В условията на руската агресивна нападателна война в Украйна, тази мултиплицираща се грешка може да доведе до крайно негативни последици за ЕС. За да се заздрави съюзът, той трябва да се освободи на 100 процента от руската енергийна зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още