IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вкарва "Северен поток 2" в газовия шантаж срещу Запада

Руският президент предложи Европа да се възползва от готовото трасе на газопровода - ход, който може да разбие единството между ЕС и САЩ

10:34 | 20.07.22 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните десет дни в Европа са на тръни дали "Газпром" ще възстанови доставките по "Северен поток 1" след края на плановия ремонт. В Москва доскоро лаконично коментираха, че тези страхове са просто "спекулации", а "Газпром" не отговаряше на запитванията на медиите. Профилактиката на газопровода трябва да приключи на 21 юли и според източници на Ройтерс "Газпром" ще поднови доставките, но отново под капацитета от 160 млн. куб. метра на ден.

В средата на юни газовият холдинг ограничи с 60% доставките на газ по "Северен поток 1", цитирайки липсата на турбина, която Канада за кратко отказа да върне след ремонт. Отава въведе санкции срещу Русия и забранява доставка на оборудване за енергийния сектор, след като Русия нападна Украйна. След молбите на Германия обаче Канада реши временно да вдигне забраните и да достави ремонтираната турбина за "Северен поток 1" на Siemens.

Така руският президент Владимир Путин успя да прокара първия прецедент в санкциите и много вероятно да опита да раздели съюзниците на Запад отново с помощта на газа.

Германия е една от страните в ЕС с най-голяма зависимост от доставките на руския природен газ. През 2021 г. през "Северен поток 1" страната е получила 35% от газа, който потребява, сочат данни на Ройтерс. Освен това Германия реекспортира руския газ към Франция, Австрия, Чехия и Швейцария. При намалени доставки изкушението за Берлин да спре да изпълнява ангажиментите си вероятно ще бъде голямо и това ще постави на сериозно изпитание единството в ЕС.

А това означава едно - ако Владимир Путин иска да разруши общността отвътре, той не трябва да спира изцяло "Северен поток 1", а да намали сериозно обемите - причини за това винаги могат да бъдат намерени. Тогава Олаф Шолц ще трябва да избира между вътрешните потребители - включително и домакинства и ключови за икономиката предприятия като BASF, за които газът е не само енергоизточник, но и суровина за производството, и съседните държави в ЕС.

В момента, когато газовите доставки в Германия са спрени, да се надяваме временно, Берлин разчита на съседите си - внася газ от Нидерландия и Белгия, коментира преди дни председателят на германския мрежови оператор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер. Той беше категоричен, че в случай на нужда Германия ще направи същото, но дали в студената зима първата мисъл в Берлин ще бъде европейската солидарност?

Путин има още един ход, с който да опита да разруши единството - този път между Европа и САЩ, и той се нарича "Северен поток 2". Газопроводът не е сертифициран, но е напълно готов за въвеждане в експлоатация - тръбите са напълнени с газ. По време на посещението си в Техеран руският президент вече официално предложи да бъде използван газопроводът като начин за решаване на енергийната криза в Европа.

Този въпрос вече е повдиган пред Олаф Шолц, казва Путин, цитиран от ТАСС.

Газопроводът не е сертифициран и не разглеждаме подобна вероятност, коментираха още преди тези изявления в Министерството на икономиката на страната. "Въпросът не е актуален", каза говорителят на ведомството Беате Барон.

Замяната на трасетата и включването на "Северен поток 2" ще ядоса силно САЩ, които наложиха няколко пакета санкции срещу газопровода. Срещу него се обявиха и Прибалтийските страни и Полша, но като цяло позициите в ЕС бяха по-скоро неутрални. Реално използването на тези тръби ще бъде клин в отношенията ЕС - САЩ.

В Берлин дълго време настояваха, че това е икономически проект и дори успяха да убедят американския президент Джо Байдън да се откаже от някои ограничения срещу него. Но още преди Русия да нападне Украйна, в деня, в който Путин призна независимостта на ДНР и ЛНР,  властите спряха процедурата за сертифициране. Нещо повече, европейските партньори на "Газпром" се оттеглиха от проекта, проектната компания е в процедура по несъстоятелност, а според Der Spiegel Германия обмисля възможността да използва инфраструктурата на "Северен поток 2" на своя територия в плановете си за изграждане на терминали за втечнен газ.

Но какво би означавало за най-голямата икономика в Европа спирането на руския природен газ? Това е важен момент, защото реално от действията на Германия ще зависи и обединението на Запада, а съответно - реакцията срещу действията на Русия на бойното поле в Украйна.

Според изчисленията на UBS пълното спиране на газовите доставки за Германия ще доведе до свиване на икономиката с 2,8% през 2023 г. Намалението наполовина спрямо нивата от 2021 г. ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на Германия със спад от под 1%. За сравнение, германската икономика се сви с 4,6% през 2020 г. заради пандемията от коронавируса. Ударът върху европейската икономика от вируса беше спад от 6 на сто.

Германия има още един буфер - публична задлъжнялост под 70% от БВП, или категорично страната има отговор на руския газов шантаж.

Разбира се, Олаф Шолц и неговият икономически министър Роберт Хабек са изправени пред сурова зима, пише Ройтерс. Агенцията обаче припомня, че ЕС реагира обединен при пандемията от коронавируса и това беше правилната и успешна политика. Сега общността може да докаже, че ще успее да устои и на други сътресения, дори и причинени от Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
The Government of India has set a target of installing of installing 175 GW of renewable energy capacity by the year 2022, which includes 100 GW from solar, 60 GW from wind, 10 GW from bio-power and 5 GW from small hydro-power. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Напълно си прав, но не очаквай от оркс да разберат за какво пишеш :) Аз моята зависимост е премахнах отдавна. Не е чак толкова скъпо. Мога да кажа,че сега 7-8 години по-късно вече съм на плюс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Копейка да ми говори за невежество при положение, че няма как българин, който знае историята на отечеството си да обича Рашистан, е меко казано цинизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
фък лоджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка много сте ми смешни като почнете да обяснявате как държава която има постоянна станция в космоса не може да произвежда търби ???? - Ако Русия произвежда всичко което и трябва тогава какво ще прави с парите от износ на газ и петрол ???? Тя световната търговия ще се разпадне ако държавите с ресурси почнат да произвеждат всичко но това са неща които не можете да ги стоплите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
многодобре
преди 1 година
Съдия пита убиеца на бившия египетски президент Ануар Садат: - Защо убихте Садат? Убиецът: -Защото беше светски Съдията: - Какво означава светски?Убиецът: - Не знам По случая на покойния египетски писател Нагиб Махфуз съдията пита мъжа, който го е намушкал:- Защо го намушкахте ? Престъпникът: - Заради романа - Децата на нашата алея Съдията: - Чете ли този роман?Престъпникът: - НеДруг съдия пита терориста, който уби египетския писател Фарадж Фуда: - Защо го убихте?Терористът: - Защото е неверник Съдията: - Как разбра че е неверник?Терористът: - Според книгите които е написал Съдията: - Коя от книгите му ви накара да повярвате че той е неверник? Терористът: - Не съм чел книгите му !Съдията: - Как ? Терористът: - Нито мога да чета, нито да пиша ! Омразата никога не се разпространява чрез знание ! Разпространява се от невежество. Знанието те прави толерантен ! Американският *** е по-сладък и от сладолед за много от вас. Е, да ви е сладко!От нета,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Таварищи слабоумни копейки, още колко да чакам да отговорите на въпроса - Коя държава е нападната от САЩ, за да и вземат територията, барабар с цялото имущество там? Айде де, нали толкова се плюнчите, пък отховор няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хехе ... облo камъчe ... тръбите 100.000 на брой по 24т всяка са произведени в Германия . Захранващите турбини на подаващата станция в рассия - славянская - са гпа-32 ладога , 11 на брой и са лицензни на General Electric Oil & Gas . Турбокомпресорите са John Crane , пак хамерикански . Управлението , о ужастт ... пак е GE Oil & Gas ... :))) ... Защо ми обясни се пънеш като торен бръмбар в мокра градина да плещиш непрестанно небивалици от 1001 нощ ?! Кой се опитваш да убедиш , че расияните могат нещо повече от краднето на съдомиялни машини , разрушаването на сгради и избиването на цивилни ?! Мен ?! Някой друг от форума ?! Тва е нефелно племе !! Ти си два пъти по-нефелен , за да ги оправдаваш за нещо !! Ми те и парите за СП2 нямаха , ами всичко е заеми от немски компании ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
Малкомозъчко, САЩ може да са вършели глупости, но много отдавна не са воювали за да присъединят чужди територии към себе си. Разбираш ли разликата между това да воюваш за някаква идея(демокрацията), колкото и илюзорна да е тя и да воюваш, за да анексираш чужди територии? Стопляш ли, малкомозъчко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
в России две проблемы: дороги и дураки....дураки у власти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още