IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вкарва "Северен поток 2" в газовия шантаж срещу Запада

Руският президент предложи Европа да се възползва от готовото трасе на газопровода - ход, който може да разбие единството между ЕС и САЩ

10:34 | 20.07.22 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните десет дни в Европа са на тръни дали "Газпром" ще възстанови доставките по "Северен поток 1" след края на плановия ремонт. В Москва доскоро лаконично коментираха, че тези страхове са просто "спекулации", а "Газпром" не отговаряше на запитванията на медиите. Профилактиката на газопровода трябва да приключи на 21 юли и според източници на Ройтерс "Газпром" ще поднови доставките, но отново под капацитета от 160 млн. куб. метра на ден.

В средата на юни газовият холдинг ограничи с 60% доставките на газ по "Северен поток 1", цитирайки липсата на турбина, която Канада за кратко отказа да върне след ремонт. Отава въведе санкции срещу Русия и забранява доставка на оборудване за енергийния сектор, след като Русия нападна Украйна. След молбите на Германия обаче Канада реши временно да вдигне забраните и да достави ремонтираната турбина за "Северен поток 1" на Siemens.

Така руският президент Владимир Путин успя да прокара първия прецедент в санкциите и много вероятно да опита да раздели съюзниците на Запад отново с помощта на газа.

Германия е една от страните в ЕС с най-голяма зависимост от доставките на руския природен газ. През 2021 г. през "Северен поток 1" страната е получила 35% от газа, който потребява, сочат данни на Ройтерс. Освен това Германия реекспортира руския газ към Франция, Австрия, Чехия и Швейцария. При намалени доставки изкушението за Берлин да спре да изпълнява ангажиментите си вероятно ще бъде голямо и това ще постави на сериозно изпитание единството в ЕС.

А това означава едно - ако Владимир Путин иска да разруши общността отвътре, той не трябва да спира изцяло "Северен поток 1", а да намали сериозно обемите - причини за това винаги могат да бъдат намерени. Тогава Олаф Шолц ще трябва да избира между вътрешните потребители - включително и домакинства и ключови за икономиката предприятия като BASF, за които газът е не само енергоизточник, но и суровина за производството, и съседните държави в ЕС.

В момента, когато газовите доставки в Германия са спрени, да се надяваме временно, Берлин разчита на съседите си - внася газ от Нидерландия и Белгия, коментира преди дни председателят на германския мрежови оператор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер. Той беше категоричен, че в случай на нужда Германия ще направи същото, но дали в студената зима първата мисъл в Берлин ще бъде европейската солидарност?

Путин има още един ход, с който да опита да разруши единството - този път между Европа и САЩ, и той се нарича "Северен поток 2". Газопроводът не е сертифициран, но е напълно готов за въвеждане в експлоатация - тръбите са напълнени с газ. По време на посещението си в Техеран руският президент вече официално предложи да бъде използван газопроводът като начин за решаване на енергийната криза в Европа.

Този въпрос вече е повдиган пред Олаф Шолц, казва Путин, цитиран от ТАСС.

Газопроводът не е сертифициран и не разглеждаме подобна вероятност, коментираха още преди тези изявления в Министерството на икономиката на страната. "Въпросът не е актуален", каза говорителят на ведомството Беате Барон.

Замяната на трасетата и включването на "Северен поток 2" ще ядоса силно САЩ, които наложиха няколко пакета санкции срещу газопровода. Срещу него се обявиха и Прибалтийските страни и Полша, но като цяло позициите в ЕС бяха по-скоро неутрални. Реално използването на тези тръби ще бъде клин в отношенията ЕС - САЩ.

В Берлин дълго време настояваха, че това е икономически проект и дори успяха да убедят американския президент Джо Байдън да се откаже от някои ограничения срещу него. Но още преди Русия да нападне Украйна, в деня, в който Путин призна независимостта на ДНР и ЛНР,  властите спряха процедурата за сертифициране. Нещо повече, европейските партньори на "Газпром" се оттеглиха от проекта, проектната компания е в процедура по несъстоятелност, а според Der Spiegel Германия обмисля възможността да използва инфраструктурата на "Северен поток 2" на своя територия в плановете си за изграждане на терминали за втечнен газ.

Но какво би означавало за най-голямата икономика в Европа спирането на руския природен газ? Това е важен момент, защото реално от действията на Германия ще зависи и обединението на Запада, а съответно - реакцията срещу действията на Русия на бойното поле в Украйна.

Според изчисленията на UBS пълното спиране на газовите доставки за Германия ще доведе до свиване на икономиката с 2,8% през 2023 г. Намалението наполовина спрямо нивата от 2021 г. ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на Германия със спад от под 1%. За сравнение, германската икономика се сви с 4,6% през 2020 г. заради пандемията от коронавируса. Ударът върху европейската икономика от вируса беше спад от 6 на сто.

Германия има още един буфер - публична задлъжнялост под 70% от БВП, или категорично страната има отговор на руския газов шантаж.

Разбира се, Олаф Шолц и неговият икономически министър Роберт Хабек са изправени пред сурова зима, пише Ройтерс. Агенцията обаче припомня, че ЕС реагира обединен при пандемията от коронавируса и това беше правилната и успешна политика. Сега общността може да докаже, че ще успее да устои и на други сътресения, дори и причинени от Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
изобщо не си описал действията на запада... на запад действат по друг начин и имат други цели.. при една добра политика и политици русия можеше да се впише в тоя запад и да стане една от водещите държави! ... и щеше естествено да привлече всичките бивши соц. държави в орбитата си! ама за целтантрябваше да се управлява от държавник-реформатор, а не от ченге-агент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
какво значи няма средно положение, отивам да си купя хляб от кварталния магазин, и магазинера ми казва, от тук до края на живота ще ядеш само хляб и ще го купуваш само от мен.. иначе било мурвенски номер! т.е. казваш в прав текст, че ни шантажират и за теб това е ОК :))) ... изгкежда ми като да си го разбрал от самото начало, но се праеиш :)))) суъчайно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Абсолютно си прав, митьо импо-то е клавиатурен лъв, но наживо е мазнещо се същество. И няма как иначе,с физиката му дори седмокласник ще го ошамари без много напъване. Но тук заплашва и куткудяка. Ако го видиш на снимка на какво прилича и ще ти стане ясно защо е такъв изтерзан комплексар и форумна нинджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Аз добре описах и действията на запада и основния проблем е, че вие дето сте там много на едно място, отлично ги разбирате но не виждате нищо нередно в тях. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Т.е. ти твърдиш, че запада ИСКА да купува руски газ? Значи или искаш, или не искаш. Средно положение няма. Останалото дето го обяснява обичащия, как не искаме, ама ще купуваме докато/ако намерим други доставчици и после ще спрем да купуваме са кypвенcки номера на хора не заслужаващи уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
"...Според изчисленията на UBS пълното спиране на газовите доставки за Германия ще доведе до свиване на икономиката с 2,8% през 2023 г. Намалението наполовина спрямо нивата от 2021 г. ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на Германия със спад от под 1%. За сравнение, германската икономика се сви с 4,6% през 2020 г. заради пандемията от коронавируса. Ударът върху европейската икономика от вируса беше спад от 6 на сто..."Нищо драматично няма да се случи в Германия ,както се вижда.Все пак става дума за икономика от почти 5 трилиона евро.Но пък ударът върху Русия с нейнато кекаво подобие на икономика, базирано на копане, ще е опустошителен и ще се усеща десетилетия напред..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
Путин няма вече печеливш ход в дългосрочен план.Бита карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
колко точно описа действияа на русия... и ние се чудим, толкова ли е трудно да го разбереш това! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Там е работата, че когато дълго време натискаш търговския си партньор да прави всевъзможни отстъпки и накрая му откраднеш парите за стоката която ти е доставил и заявиш открито как не желаеш вече да си му клиент в бъдеще, при което той започва да изпитва сериозни трудности, търси други пазари и прекратява доставките към теб, НЕ МОЖЕ ти да ревеш, че той те шантажира. Това трудно ли е за разбиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Каквото и да драскате, бача Стоян още преди години ви писа, че големите руски енергийни проекти са големи руски прани приказки. Те нямаха никаква икономическа обосновка, а бяха замислени като геостратегически оръжия. Стоят ли празни тръбите? Стоят. Не е необходима интелегентност над средната, за да проумееш че кремълският шизофреник ще катастрофита в икономически и военен аспект, а от там и в политически. Всичко това се случва поради историческо предопределеното рухване на руската империя. Няма сила която да предотврати гибелта на този остатък от 18-ти век да колабира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още