IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София продължават да растат, макар и по-бавно

Средната цена на жилищата в столицата за първите три месеца на 2018 г. е 1092 евро за кв. м, сочат данни на Bulgarian Properties

16:22 | 26.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bulgarian Properties</em></p>

Снимка: Bulgarian Properties

През първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищните имоти в София са нараснали с малко над 11% на годишна база, а средните цени остават под бариерата от 1 100 евро за кв. м, показва анализ на Bulgarian Properties.

Цените в столицата задържат достигнатите нива в края на миналата година, а растежът им на годишна база се забавя, допълва агенцията за недвижими имоти.

Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1 092 евро за кв. м при 1 095 евро за кв. м в края на 2017 г. “Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро за кв. м, цените стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро”, отбелязват от Bulgarian Properties. имоти имоти

Средната покупна цена на жилищата в София е 91 335 евро, а годишното увеличение на цените през изминалото тримесечие е 10,86% спрямо растеж на годишна основа от 16% през 2017 г, сочат данните на агенцията. имоти1 имоти1

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на жилищата на кв.м към средната заплата в столицата) е на ниво 1,45 в края на 2017 г., като леко се подобрява спрямо есента на 2017 г., когато беше 1,48. Това според имотната агенция се обяснява с факта, че заедно с нарастването на цените на имотите се повишават и доходите - с 10,4% за 2017 г. по данни на НСИ. Съотношението се запазва относително стабилно и далеч от стойностите от предходния бум, когато достигаше близо 3,5, се казва в анализа. имоти имоти

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие в София са вписани 5 631 имотни продажби спрямо 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база. имоти2 имоти2

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява в сравнение с 8% през 2015 г. и 2016 г. и 6% през 2017 г.

“Това беше очаквана тенденция, която в известна степен се дължи на вече приключващите сделки с имоти в нови сгради, сключени в процес на строителство, които сега влизат в официалната статистика на вписванията”, отбелязват от Bulgarian Properties.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София, сочат данните на имотната агенция.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали, особено в комплекс Академика.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4. Към тях се добавя и квартал Връбница 2 с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство в комплекс Sofia North Park, близо до Северния парк и метростанция.

Средните цени на имотите в тези квартали са:

• Студентски град – 956 евро/кв.м
• Витоша – 1 045 евро/кв.м
• Кръстова вада – 1 130 евро/кв.м
• Младост 4 – 1 080 евро/кв.м
• Връбница 2 – 960 евро/кв.м

Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро за кв. м. Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро за кв.м. Интерес има и към широкия център, в района около метростанция “Опълченска” и бул. “Тодор Александров”, където се предлагат жилища ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м.

Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 10
OPASEN
преди 5 години
Здравейте хейтъри,Балонът се "надува", но явно не от Вас, т.е. май сте изпуснали влака, а следващата композиция ще е след поне 6-7 години, а може и много повече.От тук сме поне още 1-2 години нагоре, докато се постигне равновесието на пазара, а равновесието гони цените на Европа, за където сме се запътили! Влезнем ли в ERM2 и Еврозоната настоящите цени ще Ви се струват мнооооого изгодни ;-))Безработицата е рекордно ниска, заплатите растат (вижте статистиката, не гледайте само себе си), инфлацията се задвижи с бързи темпове - при това положение защо си мислите, че цените на жилищата трябва да падат?? Ама Вие си знаете, де :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
HighSpirited
преди 5 години
Много си прав и не мен ми е чудно как може някой да инвестира 200 000 Е, в подобен имот като със същите пари може да купи вила с морски изглед в Испания...https://***.meretdemeures.com/en/detail/waterfront-house-for-sale-in-garachico-tenerife-canary-islands-spain/304261/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Веск
преди 5 години
Аз малко като зевзек ще отбележа, че тези хубави статистики и графики малко се четат като евангелие от дявол. Всичко е много добре на хартия. 15 000 родени деца, 12 500 първолаци в София. Говорим за тази година. При положение, че младите с деца са основно в София. Наслението на София следва да пада даже до под 1 милион в бъдеще. Аз не знам някой вярва ли, че София расте без да старее - според мен старее много яко и определено не расте, а всеки растеж е свързан с обезлюдяване на провинцията, която като няма начин сама да се издържа ще се надява на Софийската икономика, каквото и да значчи това. Най-мъгливия параметър е това софийската икономика и цялата държава е в нозете и. Официално за 8 години имаме спад 500 000 души на населението в страната според водеща проправителствена телевизия. Чак аз се стреснах. Достъпността на имоти обаче е добра и в това няма лошо. Важното е да не допуснем това да се влоши. Спестяването на пари за жилище е добра работа, но при растящи цени и заплати спестяването не решава проблема, то само по себе си работеше добре при соца - на фиксирани с години цени и заплати. Вземайте заеми с мярка за да не правите просто богатите още по-богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Защо достъпността на една дългогодишна инвестиция се гледа по моментния доход . Ако парите за жилище си ги събирал 15 г. примерно , достъпността с какво се е променила - с последните 10 заплати ??? Или си признаваме , че пазарът е кредитно движен , те се намира далеч от реалността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Пускайте едно поле "платена реклама", в колко от новозакупените жилища реално живеят хора? Голяма част от тях са закупени с цел инвестиция, защото то в България няма много места за такива. То и ако някои купуват на тия цени с тая цел, едва ли имат много акъл. За какво ми е да платя 200 бона за кутия (около 60кв/м, според статията, могат да се закупят с толкова пари) в Лозенец, като няма къде да си оставиш колата, въздухът е кофти, мръсно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още