Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Evergrande слага край на китайския модел „строителство, строителство, строителство“

Проблемът не е само икономически, но и социален заради големите инвестиции в продукти на гиганта, които хората са направили

Evergrande слага край на китайския модел „строителство, строителство, строителство“

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Драматично видео, заснето в югозападния град Кунмин през август, загатва за мащаба на имотния балон в Китай. Във видеото се вижда и чува как хиляди хора крещят, докато 15 високи жилищни блока са разрушени от 85 000 контролирани експлозии за по-малко от минута.

Недовършените сгради, които образуваха комплекс, наречен Sunshine City II, стояха празни от 2013 г., след като един предприемач остана без пари, а друг откри дефекти в строителните работи. „Този ​​градски белег, който се виждаше в продължение на близо 10 години, най-накрая ще бъде възстановен“, казва се в публикация в официалния вестник Kunming Daily след разрушаването им, пише FT.

Подобни „градски белези“ са често срещани в цял Китай, където Evergrande - най-силно задлъжнялата компания за имоти в света, изпадна в ликвидна криза, която може да я погуби. Кризата в компанията, която едва преди две години бе класирана като най-ценната собственост в света, подчертава както скоростта, с която корпоративните богатства могат да се разпаднат, така и дълбоките недостатъци в китайския модел на растеж.

Evergrande, въпреки цялата драма на срива, е просто симптом на много по-голям проблем. Огромният сектор на недвижимите имоти в Китай, който допринася за 29% от брутния вътрешен продукт на страната, е толкова пренатегнат, че може да изгуби дългогодишната си роля на основен двигател на китайския икономически растеж и вместо това да задържи икономическата динамика.

Още по темата
В Китай има достатъчно празни имоти за настаняване на над 90 млн. души, казва Логан Райт, директор от Хонконг в консултантската компания Rhodium Group. За да се постави това число в перспектива, има пет държави от Г-7 - Франция, Германия, Италия, Великобритания и Канада, които биха могли да вместят цялото си население в тези празни китайски апартаменти.

Средният размер на едно домакинство в Китай е малко над трима души. „Ние изчисляваме, че съществуващите, но непродадени жилищни запаси са за около 3 млрд. кв.м, което е достатъчно, за да се настанят 30 млн. семейства, което е консервативна прогноза“, казва Райт, обяснявайки своите изчисления.

гледано: 13850   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Свръхпредлагането е проблем от няколко години. Това, което се промени, е, че миналата година Китай реши, че проблемът е станал толкова хроничен, че трябва да се действа решително. Президентът Си Дзинпин също изчерпа търпението си, казват наблюдатели, а Пекин формулира „три червени линии“, за да намали нивата на дълг в сектора на имотите.

Evergrande се оказва първата голяма жертва. В сряда свързано с компанията дружество обяви, че ще изпълни задълженията си за плащане на лихвите по вътрешни облигации. Голямата криза обаче може да дойде в четвъртък, защото тогава Evergrande трябва да извърши плащане на лихва по облигации, деноминирани в щатски долари.

Ситуацията с Evergrande повдига фундаментален въпрос за втората по големина икономика в света: дали моделът на растеж, ръководен от собствеността - най-мощният локомотив на световната икономика, не се е изчерпал?

Според Лиланд Милър, изпълнителен директор на China Beige Book, консултантска компания, която анализира икономиката чрез собствени данни, това е точно така. „Ръководството в Пекин се тревожи за китайския растеж повече от всеки на запад“, казва той. „Има признание, че старата мантра за строителство, строителство, строителство вече не работи и че всъщност става опасна.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
7
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В целия свят спекулата и жаждата за още и още пари от имоти води до предлагане на жилища с ниско качество,жилища строени само за печалби но не и за хората,и това е видно дори и у нас.Купуват се апартаменти само и само да бъдат препродадени,без да се гледа средата на живот,дали жилището има нормални разпределения,и това че общите части са в безумни проценти от жилищната полезна площ...Въпреки че в Котай властва комунистическата партия адмирации за курса който са поели,явно ситуацията с имотния пазар наистина налага такива драконовски мерки...

Още от Анализи
Цените и продажбите на земеделска земя в САЩ растат силно