IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шерил Сандбърг винаги е била възрастният в семейството на Facebook

Въпреки това компанията е продукт на Марк Зукърбърг

07:55 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Когато Facebook дебютира на Nasdaq преди 10 години, проспектът споменаваше шестима висши мениджъри. От тях само един остава на поста си и днес: Марк Зукърбърг.

В сряда Шерил Сандбърг обяви, че се оттегля от компанията, която днес носи името Meta, оставяйки зад гърба си сложно 14-годишно наследство в социалната мрежа – работа, която я превърна в милиардер и една от най-влиятелните жени в бизнес света, пише CNBC.

През 2012 г. тя беше смятана за толкова решаващ фактор за доверието на клиентите и инвеститорите, че в документите за първичното публично предлагане беше спомената като един от двамата ключови за компанията служители.

„В момента зависим от продължаващите услуги и представянето на ключовите ни кадри, включително Марк Зукърбърг и Шерил К. Сандбърг“, написа Facebook в полето за рискови фактори в своя проспект.

Този език се запази през годините и присъства дори в последните годишни документи, подадени до регулаторите. Но той започна да се отдалечава все повече от реалността.

През последните няколко години звездата на Сандбърг отслабна, след като се появи информация за недоброто ѝ справяне с кризата с руската дезинформация, която се намеси в американските президентски избори през 2016 г. Според статия на Wall Street Journal от 2018 г. Зукърбърг е обвинил Сандбърг за провала със скандала около Cambridge Analytica – компанията за анализ на данни, която неправомерно е използвала Facebook профили за политически проучвания.

Като звезда в света на жените в технологиите, Сандбърг също понесе удар миналата година, когато бившата служителка на Facebook Франсис Хаугън разкри вътрешни документи на компанията, които показаха, че гигантът е знаел, че неговите продукти могат да навредят на психичното здраве на тинейджърите, но е отказал да направи каквото и да е по въпроса.

През октомври инвеститорът Уитни Тилсън публикува писмо, което е написал на Сандбърг, след като Хаугън се появи в предаването „60 Minutes”. „Ужасèн е дума, с която дори не мога да опиша и част от чувствата си“, пише Тилсън.

52-годишната Сандбърг продължи да се появява при обявяването на финансовите отчети на компанията и да говори за рекламния бизнес и за проблеми като регулацията. Но и тук тя се оказа в трудно положение. Далеч отвъд дните си като двигател на растежа в Силициевата долина, Facebook наскоро отчете първия в историята си ръст от под 10% за тримесечие и заяви, че през второто тримесечие приходите ѝ могат да спаднат спрямо година по-рано.

„Компанията трябва да намери нов път напред, а вероятно това е най-добрият момент, в който Сандбърг да се оттегли“, коментира Дебра Ейхо Уилямсън, анализатор в Insider Intelligence.

Зукърбърг се опита да промени посоката, фокусирайки се върху метавселената и бъдещето ни, прекарвано във виртуалната среда. Сандбърг беше аутсайдер в този нов свят.

По време на 77-минутна презентация през октомври, на която Зукърбърг обяви промяната на името на компанията и показа това, което Meta се опитва да изгради, Сандбърг така и не се появи.

И все пак Зукърбърг похвали Сандбърг при обявяването на напускането ѝ, казвайки, че това е „краят на една ера“. Въпреки че Хавиер Оливан, главният директор на Meta по растежа ще поеме поста главен оперативен директор по-късно тази година, Зукърбърг написа във Facebook, че не планира да замени ролята на Шерил. „Не съм сигурен, че това ще бъде възможно, като се има предвид, че тя е суперзвезда, която дефинира ролята на главен оперативен директор по свой уникален начин“.

Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още