Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на труда през 2019 г.: Курс към пълна мобилизация

Основното предизвикателство продължава да е невъзможността за активиране на резервите на трудовия пазар

Пазарът на труда през 2019 г.: Курс към пълна мобилизация

Снимка: Pixabay

Изминалата 2019 година приключи с добри резултати за българския трудов пазар по подобие на предходните две – безработицата стигна ново рекордно дъно, заетостта върви нагоре, доходите от труд също продължават да растат устойчиво. За поредна година обаче повечето от проблемите не намериха решение и дори се задълбочиха. Сред тях са недостигът на работна сила, нарастващото несъответствие в търсените и предлаганите на пазара квалификации за свободните работни места, регионалните дисбаланси. 

Още по темата

Анализът на статистическите данни показва, че пазарът на труда в България се представи добре през 2019 година. И ако 2018-та записа предизвикателството изчерпване на работната сила, тази година то се разрасна. Но основният проблем, който характеризира годината, е невъзможността за активиране на резервите на трудовия пазар.

С положителен знак

2019 година ще се запомни като поредната добра за трудовия пазар през призмата на статистиката. На фона на рекордно ниската безработица от предходната година, през изминалата показателят бележи историческо дъно. Безработицата в страната се сви до 3,7% през третото тримесечие, което е и последната за годината официална национална стaтистика.

Безработицата през ноември стигна 11-годишно дъно - до 5,8%, отчете Агенцията по заетостта (по собствената си методика). През септември показателят стигна 5,3 на сто.

Що се отнася до ръста на заетостта - през второто тримесечие във възрастовата група 15-64 години показателят достигна 75,6% (последни официални данни).

Годината е пикова от гледна точка на заетостта и безработицата, сочат и оценките на икономисти. Това е най-добрата година по тези параметри за последните 30 години, каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

На фона на позитивните данни за безработицата и заетостта се открои продължаващият проблем с недостига на работници.

Търси се .... работна сила

В края на 2019-та година предприемачите в България продължават да оценяват като най-голяма пречка за развитието на бизнеса липсата на кадри. Най-големият страх за бизнеса у нас продължава да е, че може да не отговори на очакванията на пазара поради липсата на работна ръка на всички нива. 

Сред основните пречки за развитието на бизнеса според близо 70% от анкетираните мениджъри е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав. Предприемачите продължиха да настояват за улесняване на процедурите за привличане на работна ръка от трети страни, този път лично при премиера. В проект на споразумение от работодателските организации поискаха да се придвижи възможността за „внос“ на работници.

„Икономически неизгодно е да се реши проблемът с недостига на кадри чрез внос на работна сила. Нито един работодател няма сериозен опит с внос на крупни групи чужди работници. Илюзия е, че липсващата работна сила у нас ще бъде намерена чрез внос на работници. Истината е, че за всяко незаето работно място, за което бизнесът твърди, че не може да намери работници, има поне трима души в България, които при повече усилия могат да бъдат пълноценни служители“, обясни за Investor.bg председателят на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Сигурно е обаче, че бизнесът и държавата трябва да инвестират повече в преквалификацията на човешките ресурси. Повече усилия са необходими и по отношение на откриването и включването на резервите на трудовия пазар.

Къде са резервите

За първи път тази година държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика обяви официално, че България разполага със сериозен резерв за трудовия пазар и посочи, че става дума за над 200 хиляди души, които са неактивни и в трудоспособна възраст. Приоритет в Националния план за действие по заетостта за следващата година ще бъде активирането на тези хора, както и търсенето за възможности за заетост на хората с увреждания, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
Веск до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Комунизма решаваше проблема с лагери, насаждаше морал, ценности. Партийни секретари, комсомолски секретари, събрания, лозунги, девизи. Не го харесахме това. Избрахме демокрацията. Тя решава проблема с търпимост. Сори. Образованието и възпитанието ги наритахме някъде. Някой днес да издига труда в култ? Някой да смята труда за ценност? Някой смята ли, че труда краси човека? Аз не. Труда и живота у нас разболяват човека със стрес, мръсотия и проблеми, не се гарантира никакъв стандарт и като се разболееш и нямаш пари тиииииииииииииииииииииии. 2м под земята. Бегай сега да бачкаш.
1
 
0
 
7
Веск до: дядя Вова
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ГУЛАГ. Нещо като Главно Управление на лагерите. Ето това бай Вова е мярката за пълна мобилизация. Ама при демокрация е забранена мярка. Представи си на днешните олигарси да им дадат по няколко лагера с безплатна работна ръка удобно обвинена в каквили не абсурди само и само да бачка повече часове и дни , но безплатно. Като искат пълна мобилизация да връщат комунизма или поне социализма. За Родину, за Сталину, за Путину и за Борисову.
1
 
2
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Коментарите колеги ще ги прочета после за да не се влияя. Тука на 7 милиона говорят за едни 0,2 милиона. Не ми се вижда проблем. Хора сме. 1 процент са шизофреници. 9 процента пък са се родили с нюх за предприемачи. Психология. Тези 0.2 от 7 ми са нормални като че ли. Пълна мобилизация - КАК!? ХИТЛЕР ИЛИ СТАЛИН? Няма друг избор за пълна мобилизация. Белене - напъхайте ги да чукат камъни в Белене и да храните прасетата с умрелите. Смешно е. Образованието е свръхфинансирано и резултата май е само да гарантира гласоподаватели за финансиращия. Резултат по преката дейност няма. РАзбихте техникумите, сега с какви преподаватели ще правите техници. Калинките изначални на демокрацията са вече професори и раждат калинки във ВУЗовете. Като гледате проблемите с водата, въздуха, вносния *** - вярвате ли, че накога ще се оправим след като видимо на 31вата година отиваме на още по-зле. Как няма да бягат. Малобройните набори след 1997ми съвсем ще ви бягат по чужнина, щото знаят език. За да се оправим първо трябва да спрем да се влошаваме, а това още не е станало. Евронатовските уйдурми подготвиха психически хората за нещо по-добро. Далечната 2007ма на 1 януари влязохме в ЕС. Нищо. Социално разслоение. Огромно социално разслоение. Болшинството работещи са потенциални емигранти. Пълно безхаберие, никакви политики, никакви решения, никакви реални действия не виждам. Влошаваме се, а чакаме да се оправим.
9
 
7
 
5
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ох, пак той се проявил, мила моя майно льо! "Капацитетът" "император"!
Лично е правил статистика какви са тия 200 000 и знае. Явно е пропуснал неработещите, но и неучещи младежи (мамини и татини), които са част от тази цифра?!
Кажи, г-н Капацитет, как точно са развъдили ***? Явно си бил свидетел или участник. А за "прогонените" - това са хора, които са избрали да живеят където им харесва, както всеки свободен човек може да избира. Свърши комунизма, когато разтрелваха в гръб на границата всеки, който искаше да избяга от "рая".
7
 
16
 
4
Императорът до: Yanis83
преди 8 месеца
Ами не се ли сещаш, основно това са ХЪХPEЦИ, които са научени да разчитат на кражби и помощи и докато им се позволява да си гледат кефа, живеейки на наш гръб, никога няма да работят. Лъсна с пълна сила престъплението на поредица управляващи, които хем прогониха 2 милиона българи, хем развъдиха тая гнъсна cган !!!!

Още от Анализи
Бюджет на светло: да открехнем врата към кухнята