Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

Виктор Орбан спечели убедително изборите в Унгария, САЩ може да се върнат в TTP, а СТО очаква световната търговия да нарасне с 4,4% през тази година

По-важното от миналата седмица

В Унгария през уикенда се проведоха протести срещу Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Въпреки излишъка по текущата сметка от 2,2 млрд. евро за третото тримесечие България излиза на минус през последните три месеца на 2017 г. в размер на 500 млн. евро. Това сочат сезонно неизгладените данни на Евростат.  Това означава, че балансът по текущата сметка на страната се е свил с 2,7 млрд. евро на тримесечна база. През четвъртото тримесечие на 2016 г. обаче дефицитът отново е бил на 500 млн. евро, което показва нулева промяна.

Европейският съюз като цяло е постигнал излишък от 63,5 млрд. евро (1,6% от БВП) за последното тримесечие на 2017 г. И на годишна, и на тримесечна база обаче се бележи спад на сумата. През третото тримесечие на 2017 г. излишъкът е бил в размер на 67,4 млрд. евро (1,8% от БВП), а през периода октомври-декември 2016 г. - 64,4 млрд. евро (1,7% от БВП). Данните за ЕС като цяло за сезонно коригирани.

Страната ни продължава да бележи търговски дефицит със страните извън Европейския съюз и през втория месец на годината, макар че размерът му се свива на месечна база, показвта предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат. За февруари той остава на ниво от 264,6 млн. евро, докато през предишния месец той бе в размер на 378,5 млн. евро. На годишна база обаче дефицитът сериозно се разширява, тъй като през февруари 2017 г. той е бил в размер на 50 млн. евро. Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за февруари се равнява на 380,1 млн. евро, като износът се оценява на 1,947 млрд. евро, а вносът – на 2,327 млрд. евро. На годишна база това сочи ръст на вноса, но спад на износа.

Разходите на промишлените предприятия за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2017 г. се увеличават със 7,4% спрямо 2016 г., но въпреки това мениджърите на дружествата планират намаление на инвестициите през тази година. Това показват публикувани данни от редовното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведено през март от Националния статистически институт (НСИ). Резултатите от изследването сочат, че плановете на промишлените предприятия са да свият инвестициите с 6,6% през 2018 г. спрямо направените през миналата година.

Еврозоната и Европа

Според Европейския банков орган (ЕБО) ситуацията в банковия сектор на ЕС се подобрява, въпреки че делът на заплашените от невъзможност за изплащане кредити в банковите баланси остава висок. Така например банките в ЕС допълнително са увеличили капиталовите си съотношения и качеството на кредитните портфейли отново се подобрява. В края на четвъртото тримесечие на 2017 г. съотношението на токсичните кредити възлиза на 4%, най-ниското ниво от четири години насам. Въпреки това разликите между секторите на отделните страни продължават да бъдат изключително големи.

В Италия и вторият кръг на сформиране на правителство приключи без резултат. Очаква се най-рано в края на април да има движение – тогава ще се състоят регионални избори в Северна Италия.

Европейската комисия представи своите планове за подобряване на европейската защита на потребителите. Наред с други неща ведомството иска да улесни груповите искове. В бъдеще ще се предвижда редица органи или асоциации да могат да откриват нарушения от страна на компаниите и след това да изискват компенсации от името на потребителски групи, което вече е възможно в някои държави от ЕС. Въпреки това възможностите за действие следва да бъдат ограничени до организации с нестопанска цел, а санкциите може да бъдат по-високи от досегашните. От друга страна обаче ЕК предлага също отслабване на защитата на потребителите, например правото на връщане на вече употребявани стоки може да бъде премахнато.

И при четвъртия си опит регионалният каталунски парламент не успя да избере ново правителство. Според испанските медии партиите, които настояват за отделяне на Каталуния, искат първо да издействат освобождаването на Жорди Санчес от съда и след това да го назначат за регионален президент. Санчес е задържан от шест месеца заради предполагаемото организиране на бунт

Десната партия "Фидес", водена от премиера Виктор Орбан, спечели убедително парламентарните избори в Унгария. Според крайния резултат тя има мнозинство от две трети, което би могло да промени конституцията. През уикенда в страната се проведоха многохилядни митинги срещу победата на крайнодясната партия.

Русия вероятно ще предприеме противодействия в отговор на неотдавнашните санкции на САЩ. Законопроектът на Думата предвижда забрани за внос на редица американски продукти, включително американски софтуер и селскостопански стоки, тютюн, алкохол и фармацевтични продукти. Освен това може да има и работни ограничения за американците. През миналата седмица Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на руски компании и физически лица. В резултат на това руските фондови пазари претърпяха огромни спадове, а руската валута рязко поевтинтя.

САЩ

Федералният резерв на САЩ предложи облекчаване на капиталовите правила за големите банки. Изискванията трябва да бъдат адаптирани към съответните бизнес модели на банките, казва Фед. Банките и други заинтересовани страни разполагат сега със 60 дни, за да коментират проекта, който може да влезе в сила през следващата година.

Правителството на САЩ посочи, че все още може да се присъедини към Транстихоокеанското партньорство (ТТП, TTP). Белият дом заяви, че Тръмп е наредил на своя търговски представител Робърт Лайтхайзър и икономическия съветник Лари Къдлоу да обмислят тази възможност. Тръмп обаче уточни това изявление чрез Twitter. Страната ще се присъедини към ТТП, само ако договорът бъде значително подобрен. Тръмп извади САЩ от споразумението с единадесет други държави малко след встъпването си в длъжност.

В рамките на рутинния си преглед на бюджета Бюджетната служба на Конгреса CBO прогнозира, че общият дълг на страната ще нарасне от сегашните 70% от БВП до почти 100% от БВП до 2028 г., ако няма правни промени във фискалната политика. Също така годишните нови задължения на държавата ще се увеличат значително, наред с други неща, поради скорошната данъчна реформа.

Инфлацията в САЩ се повиши до 2,4% през март спрямо същия месец на миналата година. Цените на личните разходи, които са от съществена важност за паричната политика на Федералния резерв обаче са под целта от 2% - увеличението е с 1,6%.

Китай

В рамките на търговския спор със САЩ Китай подаде официална жалба пред Световната търговска организация (СТО) срещу наказателните мита на САЩ за внос на стомана и алуминий. Според медийни материали в момента правителството в Пекик разследва дали американските наказателни мита могат да бъдат противодействани от девалвация на собствената валута, за да се насърчи собствения износ. В същото време обаче Китай изпрати сигнал за възможно сближаване: президентът Си Дзинпин обяви "нова фаза на откритост" по отношение на търговската политика. Това може да включва намаляване на вносните мита върху автомобилите и мерки за защита на интелектуалната собственост на чуждестранни компании.

Глобална икономика

Световната търговска организация (СТО) очаква световната търговия да нарасне с 4,4% през тази година (предишна оценка: 3,2%). Обемът на търговията вече се увеличи с 4,7% през миналата година, което съответства на най-силния ръст от 2011 г. насам според СТО. Ескалацията на търговския спор обаче може да доведе до намаляване на растежа.

Освен руската рубла валутите и на някои други големи нововъзникващи пазари също бяха подложени на силен натиск. Турската лира поевтиня до нов рекорд. Южноафриканският ранд и бразилският реал загубиха също от стойността си.

Цените на петрола се повишиха до нов тригодишен връх след обявяването на американския президент Тръмп, че иска да удари Сирия. Междувременно премиерът на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн обяви, че ще забрани бъдещото проучване за нови нефтени и газови резерви край бреговете. Съществуващите производствени съоръжения и одобрения обаче няма да бъдат засегнати.

гледано: 1445   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Банките в България: Ръст на депозитите и забавяне на кредитирането