IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните промишлени компании планират да свият инвестициите с 14% тази година

Разходите на предприятията за придобиване на активи през 2017 г. са се увеличили със 7,4% спрямо година по-рано, показват данни на НСИ

13:02 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разходите на промишлените предприятия за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2017 г. се увеличават със 7,4% спрямо 2016 г., но въпреки това мениджърите на дружествата планират намаление на инвестициите през тази година.

Това показват публикувани днес данниот редовното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведено през март от Националния статистически институт (НСИ).

Резултатите от изследването сочат, че плановете на промишлените предприятия са да свият инвестициите с 6,6% през 2018 г. спрямо направените през миналата година.

Според изследването делът на частния сектор в общия обем на очакваните разходи за придобиване на активи през тази година е 84,6%, като мениджърите от този сегмент предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14% в сравнение с 2017 г.

графика графика

Най-голям относителен дял в инвестициите през настоящата година се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43,3%), при което обаче се предвижда понижение от 12% спрямо предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25,4%), при които се очаква увеличение с 27,9% в сравнение с 2017 г.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16,3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25,2% спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още