Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2019 беше годината на „големите“ идеи и начинания в света на криптовалутите

Системата на блокчейн и криптовалутите все още се намира в своя начален стадий на развитие, но ѝ предстои светло бъдеще

2019 беше годината на „големите“ идеи и начинания в света на криптовалутите

Снимка: gettyimages.com

Тъй като 2019 г. вече завърши, смело можем да кажем, че тя беше една динамична и много интересна година за света на криптовалутите. Доскорошният крипто лидер биткойнът отстъпи пред други токени, консорциумът „Либра“ беше на ръба на разпадането, след като ключови инвеститори оттеглиха подкрепата си за проекта след бурната реакция на правителства и централни банкери от цял свят, а множество централни банки дори се замислиха за въвеждането на собствена цифрова валута.

Секторът сега включва хиляди монети и жетони с различна успеваемост.

Но въпреки всички закани и обещания криптовалутите все още не могат да проникнат в мейнстрийма. Все още има много малко търговци, които приемат плащания с криптовалути, а повечето финансови услуги продължават да се уреждат в традиционни валути.

Броят на криптовалутите на пазара е над 2000. Според доклад на CNBC очаче повече от 800 или тях по същество са мъртви - тоест струват по-малко от стотинка.

Още по темата

Въпреки това все повече компании използват блокчейн технологиите в дейността си и скоро можем да видим повече положителни ефекти за крайните потребители.

Според експерти блокчейн дава възможност да не се доверяваме само на една институция, а сами да отговаряме за финансовите си средства.

Блокчейн е нещо като счетоводна книга, в която са записани самите стойности на криптовалутите. За съжаление самата технология е все още много бавна, когато се използва за трансакции.

Криптовалутата може да се разгледа като файл, който може да бъде прехвърлен от един контрагент на друг с гаранцията, че няма да бъде копиран. Разликата с финтех портфейлите, е че сумите, които виждаме изписани в едно финтех приложение, са притежание на някой посредник, който осигуряват достъп, докато при криптовалутите няма посредник. 

Все повече банки и други институции започват да проявяват интерес към блокчейн и криптовалути. Обсъжда се дори идеята централните банки да започнат да въвеждат такива технологии в практиката си. Предстои да видим дали ще се създаде нов криптопроект или отново система за централизирани разплащания.

Членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка вече обсъждат перспективата за въвеждане на собствена цифрова валута.

Въпреки че не се очаква решението по този въпрос да бъде взето скоро, символичното му обсъждане показва доколко е готова Кристин Лагард да „разтърси“ ЕЦБ, работейки по отношение на съвременните предизвикателства. Като ръководител на Международния валутен фонд тя заяви, че такива инициативи могат да окажат подкрепа на обществени цели като финансово приобщаване, защита на потребителите и неприкосновеност на плащанията.

Идеята набра сила през последните години, отчасти стимулирана от нарастващото значение на криптовалутите като биткойна.

Плановете на Facebook за създаване на глобална дигитална валута предизвика негативна реакция сред правителствата, но едновременно с това породи дискусия относно изоставането на публичните власти, тъй като потребителите се обръщат към инициативи от частния сектор, които крият рискове за стабилността и устойчивото съществуване на традиционната банкова система.

От ЕЦБ заявиха, че ще разработят своя собствена цифрова валута, ако частният сектор не успее да направи трансграничните плащания по-бързо и по-евтино, изтъквайки, че технологичните иновации бързо трансформират начина на извършване на плащанията на дребно. В документ, подготвен за Европейския парламент, централната банка заяви, че анализира ситуацията и ще бъде готова да действа, ако е необходимо.

Централната банка на Китай вече разработва своя криптовалута, а Банката за международни разплащания (БМР), център за парично сътрудничество, публикува проучване, показващо, че повечето централни банки обмислят последиците от предприемане на такова действие.

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни предположи, че глобалната цифрова валута на централната банка може един ден да замени долара като международна резервна валута.

Все пак по този въпрос се забелязва и голяма доза скептицизъм. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че той и гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл не виждат необходимост от създаване на цифрова валута на Фед поне през следващите пет години.

В рамките на еврозоната холандската централна банка извърши два експеримента за пускане на криптовалута в обращение през 2015 г. През 2016 г. германската Бундесбанк и фондовата борса тестваха блокчейн - технологията, която стои в основата на криптовалутите - за прехвърляне и уреждане на ценни книжа и пари в брой, като заключи, че процесът е твърде скъп и бавен.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
На Bitcoin според мен му гласят Последна хватка за вкарване в торбата - срив към нивата от 2000$-3000$ USD още преди средата на 2020 г.
4
 
2
 
5
SS-23 до: Whitestar
преди 10 месеца
криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица
----

Те никога не са били съзадавани с цел "разменна единица". Говоря за досега известните "монетки". Даже и самият бит кон, колкото и вече да е впримчен в "регулации" , самата "монетка" е "неконтролируема". Да, може да разбереш от кой адрес идва и на кой отива, а също така "посветените" със сигурност могат да разберат и IP-тата участвали в транзакцията, но какво от това - самата "монетка" е неуправляема от никой друг, освен от "притежателя" и. Това със сигурност не е "айс" за Мафията. А какво да кажем за Монерото, което изобщо визуално не можеш да разбереш - от къде идва и къде отива. Как си представяш ти, Мафията да допусне с това "нещо" някой да плаща?
Само рипъла дава Пълен и Тотален контрол над всичко, вкл. и отмяна на транзакцията, че даже и блокиране на "портфейла". Да, ама Тълпата това не я кефи. Така, че и рипъла е обречен на НЕреалност, отстрана на Тълпата.
Така, че остава само "държавни" криптоси ... но пък тях няма как да ги набуташ на Тълпата насила, при положение, че даже сегашният виртуален Фиат не го искат, а стискат кеша!
Нищо "насила" дефакто няма да сработи... за това, трябва да се и"оттече" и поколението на 80-те, за да може някакво крипто някога да бъде пробутано на овцете
2
 
4
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сякаш с преминаването на първичните реакции от появата на Биткоин и др. криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица. С емитирането на национални и фирмени криптовалути, те все по-слабо ще се отличават от държавните ценни книги и валути и от фирмените акции, само че с по-несигурен характер. В същност разликата ще е в спекулативния аспект, който се движи по тънкия ръб на положителния и отрицателния резултат от това. Не на последно място - самата блогчейн технология загубва смисъл, поради преекспонирането в пространството, от една страна и пълната автоматизация, без човешка намеса, от друга. Интересен ще бъде светът на криптовалутите за на пред!
5
 
2
 
3
преди 10 месеца
Моето мнение е, че нито една от сега известните "монетки" или виртуални пиксели", няма да получи никакво реално, практическо приложение в живота. Това няма да бъде допуснато от тези, които създадоха битият кон - лихварите!
Всички сега известни пиксели ще си останат чисто виртуално - спекулативен инструмент, за изземване на фиата на Тълпата. Нещо както сега е - виртуално-хартиеното злато, всякави борсови "индекси" (дау, сп500, дах, макс... и т.н и т.н) които индекси също като криптата са просто пиксел, символ на екрана и не може "да ги изтеглиш" и да ги сложиш "в джоб".
"Криптовалутите" които някога (но няма да е скоро) ще бъдат използвани за "купуване на хляб", ще бъдат генерирани от центр. банки, т.е. ще бъдат под тотален контрол пак на същите бастуни, които сега "печатат" фиата. Т.е. дефакто - нищо няма да се промени, освен фОрмата на контрол.
Няма как някой от тези, които сега държат овцете, чрез фиата, да допусне даже една от сегашните крипто "монетки" да влезе в реално практическо приложение "за купуване на хляб", тъй като освен рипъла и още една-две "монетки", всички останали са малко или много , в по-голяма или по-малка степен децентрализирани, неконтролируеми, а някои даже - полуанонимни. Т.е. Мафията не би имала върху тях такава степен на контрол, каквато тя би имала с едно крипто, коетя де самата, директно генерира и управлява.

Изхождайки от това, няма да е пресилено, ако се каже, че като цяло - сега известните "монетки" са обречени да останат в "зоната на пълна виртуалност" и на чиста Спекула, т.е. те са чиста форма "Жетони на Казиното", т.е. чист инструмент за изземване на Фиат!
2
 
10
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ако криптовалутите трябваше да направят нещо до този момент, да го бяха направили. Технологията се оказа полезна за други бизнеси, но за изместване на официалните пари, на този етап, дума не може да става.

Още от Анализи
Какво ще се случи с цената на златото след появата на ваксини срещу COVID-19?