IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 беше годината на „големите“ идеи и начинания в света на криптовалутите

Системата на блокчейн и криптовалутите все още се намира в своя начален стадий на развитие, но ѝ предстои светло бъдеще

10:00 | 01.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;gettyimages.com</p>

Снимка: gettyimages.com

Въпреки това се планира Либрата да бъде пусната на пазара през първата половина на 2020 година. В резултат на това Facebook ще навлезе на световния пазар на плащанията. Социалната мрежа се използва от около 1 до 2 милиарда души всеки ден. Системата на Либрата трябва да позволява на всички потребители на мрежата да изпращат пари помежду си и да купуват стоки от компаниите. Наблюдатели на индустрията смятат, че не е изключено Facebook да преобърне напълно традиционната финансова система.

„С интерес наблюдаваме развитието около Либра...Последните 5 години Facebook е една от най-активните фирми от гледна точка на придобиване на нови лицензи за електронни пари и банки по света. Много от регулациите вече са придобити все още не е ясно и как ще бъдат използвани“.Това каза Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в предаването „Бизнес старт“ по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Според Чупаров обаче най-напреднала в усилията за създаване на нова криптовалута е централната банка на Китай.

„Още преди 3 години много сериозно инвестираха както в капацитет, хора и ресурси, така и в пилотни проекти. Имат намерение да пуснат в обращение дигитална валута, която се издава директно от централната банка на Китай и казват, че няма да е криптовалута, няма да е блокчейн, но ще може да се употребява из цял свят“, заяви Чупаров.

Що се отнася до вече съществуващите криптовалути една се представя по-добре дори и от най-значимия фактор в индустрията биткойн през тази година, а именно едноименния токен на противоречивата крипто борса Binance Holdings.

Стойността на Binance Coin, известна още като BNB, е скочила с около 150%, съобщава CoinMarketCap.com. Осем от криптовалутите в топ десет по пазарна капитализация или са понижили цената си, или са поскъпнали с доста по-малко тази година, когато биткойн удвои стойността си.

BNB, която се превърна във фаворит на крипто хедж фондове и големи трейдъри след появата си през 2017 г., позволява на притежателите й да получават отстъпки от таксата за търговия и други придобивки в Binance, като на практика се превръща в програма за лоялни клиенти.

Задържането на потребители вероятно никога не е било от по-голямо значение за Binance, тъй като платформите за търговия с криптовалути са изправени пред нарастващо наблюдение от регулатори от Китай до САЩ.

Binance е увеличила пазарния си дял от около 30% от обема на водещите крипто борси на 45%, сочат данни на компанията CryptoComparе.

Криптоборсата вероятно е регистрирала най-доходоносното си тримесечие в историята през третото тримесечие на 2019 г., въпреки че много крипто валути, включително биткойн, потънаха, сочат данни на Multicoin Capital.

Въпреки че BNB постигна ръст през първото полугодие, възвръщаемостта е сходна с тази в останалия свят на криптовалутите след забавянето на ръста на цените. Една от причините за Binance вероятно е спадът на т. нар. първични борсови предлагания (IEO), при които клиентите използват BNB токени, за да купуват токени на стартъпи на крипто борсата Binance.

„Относително силното представяне на BNB беше осъществено през първата част от годината, когато манията по първичните борсови предлагания достигна връхната си точка“, казва Травис Клинг, който управлява крипто хедж фонда Ikigai Asset Management в Лос Анджелис. „През последните шест месеца те се охладиха значително и BNB отстъпи от относително силното си представяне“, допълва той.

Конкуренцията също се засилва. Много борси започнаха да пускат токени, като също предлагат отстъпки от таксата за търговия.

„Борсовият бизнес става изключително пренаселен. В началото на 2019 г. BNB беше единственият токен, издаван от крипто борса. Сега имаме BNB, OKB, HT, FTT, FLEX  и LEO. Това е голяма конкуренция за същия брой клиенти“, казва Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на базираната в Лос Анджелис инвестиционна компания Arca Funds.

От друга страна докато Crypto Twitter спори дали тетърът се използва за манипулиране на цените на дигиталните активи, противоречивата криптовалута тихо се превръща в популярен начин за плащане на стоки и услуги.

В CoinPayments.net, един от най-големите процесори за плащания с криптовалута, тетър представлява цели 30% от обема на търгуваните валути. В B2BinPay около 20% от трансакциите са извършени в тетър.

Това, което направи тетър популярен сред търговците и спекулантите, когато излезе на пазара през 2017 г., е същото, което стимулира използването му за трансакции и сега - т. нар. „стабилна цел за избягване на ценовите колебания“ чрез поддържане на съотношение едно към едно на тетъра с долара. В справочника Cryptwerk са изброени 265 компании, които приемат заплащане с тетър.

Използването на тетър в търговията се прави за сметка на пазарните лидери биткойн и етер, които първоначално бяха рекламирани от привържениците им като революционни средства за размяна. В CoinPayments.net делът на биткойн в обема на плащанията е спаднал до около 60% спрямо 80% за миналата година, докато етер заема трето място и то след тетър.

Промяната се отразява и на динамиката на пазара на криптовалути. Драматичният скок на цената в биткойн накара много инвеститори да не искат да ги харчат, подкопавайки първоначалната цел на криптовалутата и довеждайки до покачване стойността на „по-стабилните“ монети.

Според данни на CoinMarketCap.com, въпреки, че механиката на издаването на тетър остава неясна, пазарната капитализация на криптовалутата се е увеличила до 4,12 милиарда долара от 2 милиарда долара преди година.

Плащанията в криптовалути все още остават само малка част от традиционния пазар на разплащания и много търговци, включително големи компании, се въздържат от употребата на тетър.

Отминаващата година беше много динамична за най-разпознаваемата криптовалута – биткойна. През ноември стойността му спадна с 22%, което бе най-големият месечен спад за валутата на годишна база. Въпреки това трябва да се отбележи, че биткойнът отчете значително повишение на стойността си през 2019 г., след като приключи миналата година на ниво от 3674 долара за биткойн. Криптовалутата отчете значително повишение в периода от април до юни, когато се покачи до над 13 000 долара, той загуби инерция и оттогава постепенно стойността й спада.

Имайки предвид, че безкасовите плащания все по-сигурно се установяват като норма можем да бъдем сигурни, че в бъдеше блокчейн технологията и криптовалутите ще се развиват все повече. Ще стават много по-лесни и удобни за употреба от крайните потребители. Блокчейнът може да бъде ефективен и по отношение на регулацията за предотвратяване на прането на пари. Николай Тодоров, основател и главен изпълнителен директор на LimeChain отбеляза, че това е един от най- сигурните начини да се проследи източникът на парите, като изследователите дори твърдят, че след четири трансакции може с абсолютна сигурност да се потвърди кой криптоадрес на кого принадлежи. Но все пак системата е още в самото си начало и Владислав Драмалиев, директор и основател на фондация "Битхоуп" прогнозира, че поради големия интерес от всякакви институции до около 10 години потребителите ще използват приложения, за които дори няма да знаят че са децентрализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
На Bitcoin според мен му гласят Последна хватка за вкарване в торбата - срив към нивата от 2000$-3000$ USD още преди средата на 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица----Те никога не са били съзадавани с цел "разменна единица". Говоря за досега известните "монетки". Даже и самият бит кон, колкото и вече да е впримчен в "регулации" , самата "монетка" е "неконтролируема". Да, може да разбереш от кой адрес идва и на кой отива, а също така "посветените" със сигурност могат да разберат и IP-тата участвали в транзакцията, но какво от това - самата "монетка" е неуправляема от никой друг, освен от "притежателя" и. Това със сигурност не е "айс" за Мафията. А какво да кажем за Монерото, което изобщо визуално не можеш да разбереш - от къде идва и къде отива. Как си представяш ти, Мафията да допусне с това "нещо" някой да плаща?Само рипъла дава Пълен и Тотален контрол над всичко, вкл. и отмяна на транзакцията, че даже и блокиране на "портфейла". Да, ама Тълпата това не я кефи. Така, че и рипъла е обречен на НЕреалност, отстрана на Тълпата.Така, че остава само "държавни" криптоси ... но пък тях няма как да ги набуташ на Тълпата насила, при положение, че даже сегашният виртуален Фиат не го искат, а стискат кеша!Нищо "насила" дефакто няма да сработи... за това, трябва да се и"оттече" и поколението на 80-те, за да може някакво крипто някога да бъде пробутано на овцете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Сякаш с преминаването на първичните реакции от появата на Биткоин и др. криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица. С емитирането на национални и фирмени криптовалути, те все по-слабо ще се отличават от държавните ценни книги и валути и от фирмените акции, само че с по-несигурен характер. В същност разликата ще е в спекулативния аспект, който се движи по тънкия ръб на положителния и отрицателния резултат от това. Не на последно място - самата блогчейн технология загубва смисъл, поради преекспонирането в пространството, от една страна и пълната автоматизация, без човешка намеса, от друга. Интересен ще бъде светът на криптовалутите за на пред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Моето мнение е, че нито една от сега известните "монетки" или виртуални пиксели", няма да получи никакво реално, практическо приложение в живота. Това няма да бъде допуснато от тези, които създадоха битият кон - лихварите!Всички сега известни пиксели ще си останат чисто виртуално - спекулативен инструмент, за изземване на фиата на Тълпата. Нещо както сега е - виртуално-хартиеното злато, всякави борсови "индекси" (дау, сп500, дах, макс... и т.н и т.н) които индекси също като криптата са просто пиксел, символ на екрана и не може "да ги изтеглиш" и да ги сложиш "в джоб"."Криптовалутите" които някога (но няма да е скоро) ще бъдат използвани за "купуване на хляб", ще бъдат генерирани от центр. банки, т.е. ще бъдат под тотален контрол пак на същите бастуни, които сега "печатат" фиата. Т.е. дефакто - нищо няма да се промени, освен фОрмата на контрол.Няма как някой от тези, които сега държат овцете, чрез фиата, да допусне даже една от сегашните крипто "монетки" да влезе в реално практическо приложение "за купуване на хляб", тъй като освен рипъла и още една-две "монетки", всички останали са малко или много , в по-голяма или по-малка степен децентрализирани, неконтролируеми, а някои даже - полуанонимни. Т.е. Мафията не би имала върху тях такава степен на контрол, каквато тя би имала с едно крипто, коетя де самата, директно генерира и управлява.Изхождайки от това, няма да е пресилено, ако се каже, че като цяло - сега известните "монетки" са обречени да останат в "зоната на пълна виртуалност" и на чиста Спекула, т.е. те са чиста форма "Жетони на Казиното", т.е. чист инструмент за изземване на Фиат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
tonykostadinov
преди 4 години
Ако криптовалутите трябваше да направят нещо до този момент, да го бяха направили. Технологията се оказа полезна за други бизнеси, но за изместване на официалните пари, на този етап, дума не може да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Криптовалутите поне засега не успяха да изпълнят очакванията на ентусиастите, но все пак стигнаха много по-далече, отколкото предполагаха скептиците. Но дори да е слабо вероятно да изместят традиционните валути, няма причина да не съществуват паралелно на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още