IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 беше годината на „големите“ идеи и начинания в света на криптовалутите

Системата на блокчейн и криптовалутите все още се намира в своя начален стадий на развитие, но ѝ предстои светло бъдеще

10:00 | 01.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;gettyimages.com</p>

Снимка: gettyimages.com

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че няма нужда от създаването на цифрова валута за широката общественост от страна на централната банка. Той предупреди, че това може дори да отслаби финансовата стабилност, тъй като хората ще прехвърлят активите си от търговските банки към сметки в централната банка.

Най-важният компонент на банковия съюз, който е ключов и за успеха на създаването на обща европейска дигитална валута, е общото застраховане на депозитите, а то все още липсва поради политическата съпротива срещу споделянето на риска. Първата стъпка към създаването на истинско дигитално евро би била въвеждането на банков депозит, изцяло гарантиран с пари от централната банка на еврозоната. ЕЦБ би могла ефективно да създаде средства, необходими за покриване на депозита, чрез закупуване на непогасени държавни облигации в еврозоната.

Като втора стъпка сигурният депозит може да бъде създаден като дигитални пари от централната банка, които могат да се прехвърлят от човек на човек или от компания на компания с помощта на блокчейн технологията. След това еврото ще се превърне в "стейбълкойн", подкрепен единствено от държавни облигации. Само ЕЦБ, а не търговските банки, ще бъде отговорна за емитирането му.

Ако създаде и пусне в употреба своя собствена криптовалута централната банка би загубила възможността да използва лихвените проценти, за да управлява създаването на кредитни пари от банките за целите на монетарната политика.

Дигитализацията обаче предлага начин за намаляване на дълга на държавите от еврозоната и за защита на еврото.

Парите, създадени чрез банков кредит, се нуждаят от силна държавна гаранция, която еврозоната не успя да изгради. От друга страна, цифровите пари могат да съществуват без такава гаранция. Дигиталното евро, емитирано от ЕЦБ, не само ще бъде по-силно, но ще може да се конкурира с долара, както и с други цифрови пари, за да се превърне в глобална резервна валута.

Централните банкери обаче са консервативни по природа и не са склонни към експерименти. Като имаме предвид и колко много време е отнело разработването и налагането на еврото можем да бъдем сигурни, че няма скоро да се разпореждаме с емитирани от ЕЦБ „стойбълкойни“.

От друга страна и плановете на Facebook за въвеждане на криптовалута - т. нар. Либра – са изправени пред сериозни тестове.

Първоначално Консорциумът бе съставен от 28 т. нар. „основатели“, които трябваше да инвестират по 10 милиона долара всеки в криптовалутата, за да получат членство и свързаното с него право на глас.

Но всичко това бе поставено под въпрос когато шест ключови инвестотори - Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Stripe и Mercado Pago - се отказаха от проекта на фона на нарастващите регулаторни страхове. Facebook обаче може да намери утеха във факта, че IBM заяви, че е отворена за работа с Либра.

Криптовалутата ще бъде подкрепена от кошница от валути като долара и е предназначена да се използва при трансгранични плащания. Но Либра е изправена пред острата реакция на световните законодатели и централните банки поради опасенията, че въвеждането й може силно да наруши финансовата система.

Двигателите на Европейския съюз Франция и Германия заплашиха, че ще блокират Либра в ЕС. А Марк Зукърбърг трябваше да се изправи пред Конгреса на САЩ, за да отговори на въпросите за Либра.

Междувременно различни централни банкери по света също отправят предупреждения към Facebook относно амбициите на компанията да въведе новата дигитална валута. Официалният представител на Европейската централна банка Беноа Кьоре заяви, че летвата за одобрение на цифрови активи като Либра „ще бъде висока“, докато управителят на Английската централна банка Марк Карни по-рано тази година заяви, че валутата на Facebook ще трябва да се справи с „най-високите стандарти на регулациите“.

Американският президент Доналд Тръмп призова за банково регулиране на криптовалутите. Ако Facebook и други компании искат да станат банка, те ще се нуждаят от одобрение, написа Тръмп в Twitter в четвъртък. „Тогава те трябва да се подчинят на банковото регулиране, както го правят и другите банки както на национално, така и на международно ниво“, каза той. Президентът не се определя като приятел на криптовалутите като биткойна. В случая според него не става въпрос за пари, тяхната стойност е много податлива на колебания и се основавала на тънка основа.

Влизането на Тръмп в дебата за биткойн и Либра може да представлява значителна промяна за криптоентусиастите. Белият дом бе мълчалив по въпроса, въпреки че федералните регулатори, като Комисията по ценните книжа, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите се борят с това как да регулират виртуалните монети.

Досега криптовалутите не са регулирани. Управителят на Фед Джером Пауъл изрази загриженост. Главните опасения според него са свързани с въпроса за неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност. 

Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
На Bitcoin според мен му гласят Последна хватка за вкарване в торбата - срив към нивата от 2000$-3000$ USD още преди средата на 2020 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица----Те никога не са били съзадавани с цел "разменна единица". Говоря за досега известните "монетки". Даже и самият бит кон, колкото и вече да е впримчен в "регулации" , самата "монетка" е "неконтролируема". Да, може да разбереш от кой адрес идва и на кой отива, а също така "посветените" със сигурност могат да разберат и IP-тата участвали в транзакцията, но какво от това - самата "монетка" е неуправляема от никой друг, освен от "притежателя" и. Това със сигурност не е "айс" за Мафията. А какво да кажем за Монерото, което изобщо визуално не можеш да разбереш - от къде идва и къде отива. Как си представяш ти, Мафията да допусне с това "нещо" някой да плаща?Само рипъла дава Пълен и Тотален контрол над всичко, вкл. и отмяна на транзакцията, че даже и блокиране на "портфейла". Да, ама Тълпата това не я кефи. Така, че и рипъла е обречен на НЕреалност, отстрана на Тълпата.Така, че остава само "държавни" криптоси ... но пък тях няма как да ги набуташ на Тълпата насила, при положение, че даже сегашният виртуален Фиат не го искат, а стискат кеша!Нищо "насила" дефакто няма да сработи... за това, трябва да се и"оттече" и поколението на 80-те, за да може някакво крипто някога да бъде пробутано на овцете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Сякаш с преминаването на първичните реакции от появата на Биткоин и др. криптовалути, те все по-се отдалечават от първоначалния замисъл за такава разменна единица. С емитирането на национални и фирмени криптовалути, те все по-слабо ще се отличават от държавните ценни книги и валути и от фирмените акции, само че с по-несигурен характер. В същност разликата ще е в спекулативния аспект, който се движи по тънкия ръб на положителния и отрицателния резултат от това. Не на последно място - самата блогчейн технология загубва смисъл, поради преекспонирането в пространството, от една страна и пълната автоматизация, без човешка намеса, от друга. Интересен ще бъде светът на криптовалутите за на пред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Моето мнение е, че нито една от сега известните "монетки" или виртуални пиксели", няма да получи никакво реално, практическо приложение в живота. Това няма да бъде допуснато от тези, които създадоха битият кон - лихварите!Всички сега известни пиксели ще си останат чисто виртуално - спекулативен инструмент, за изземване на фиата на Тълпата. Нещо както сега е - виртуално-хартиеното злато, всякави борсови "индекси" (дау, сп500, дах, макс... и т.н и т.н) които индекси също като криптата са просто пиксел, символ на екрана и не може "да ги изтеглиш" и да ги сложиш "в джоб"."Криптовалутите" които някога (но няма да е скоро) ще бъдат използвани за "купуване на хляб", ще бъдат генерирани от центр. банки, т.е. ще бъдат под тотален контрол пак на същите бастуни, които сега "печатат" фиата. Т.е. дефакто - нищо няма да се промени, освен фОрмата на контрол.Няма как някой от тези, които сега държат овцете, чрез фиата, да допусне даже една от сегашните крипто "монетки" да влезе в реално практическо приложение "за купуване на хляб", тъй като освен рипъла и още една-две "монетки", всички останали са малко или много , в по-голяма или по-малка степен децентрализирани, неконтролируеми, а някои даже - полуанонимни. Т.е. Мафията не би имала върху тях такава степен на контрол, каквато тя би имала с едно крипто, коетя де самата, директно генерира и управлява.Изхождайки от това, няма да е пресилено, ако се каже, че като цяло - сега известните "монетки" са обречени да останат в "зоната на пълна виртуалност" и на чиста Спекула, т.е. те са чиста форма "Жетони на Казиното", т.е. чист инструмент за изземване на Фиат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
tonykostadinov
преди 4 години
Ако криптовалутите трябваше да направят нещо до този момент, да го бяха направили. Технологията се оказа полезна за други бизнеси, но за изместване на официалните пари, на този етап, дума не може да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Криптовалутите поне засега не успяха да изпълнят очакванията на ентусиастите, но все пак стигнаха много по-далече, отколкото предполагаха скептиците. Но дори да е слабо вероятно да изместят традиционните валути, няма причина да не съществуват паралелно на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още