IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черни облаци надвисват над долара през 2018 г.

Рискове има и за британския паунд и за новозеландския долар

08:32 | 29.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силата на американския долар ще продължава да отслабва и следващата година не се очертава никак добра за него, сочат масово прогнозите на анализаторите.

Показателно е как се представи двойката EUR/USD през тази година. Единната европейска валута поскъпна с близо 13% спрямо щатските пари и към края на година 1 евро се разменя за 1,1825 долара. Най-високата стойност през годината беше постигната на 7 септември, когато еврото се търгуваше за 1,2023 долара.

Според различни анализатори и инвеститори доларът може да продължи да губи спрямо еврото и йената, тъй като перспективите за силен икономически растеж и по-строга парична политика извън САЩ компенсират по-високите лихвени проценти в страната. Доларът поевтинява с повече от 7% спрямо основните валути в света през 2017 г., което е най-много от десетилетие, се казва в анализ на Bloomberg.

„В края на 2016 г. щатският долар се радваше на търсене, като най-търгуваната валутна двойка EUR/USD спадна под 1,05 и голяма част от анализаторите очакваха да видят паритет, позовавайки се на това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще отприщи фискален стимул, който не е виждан от времето на Рейгън”, коментира за Investor.bg Петър Пенев, анализатор в ActivTrades. Той обобщи, че ралито, което са показали зелените пари през последните седмици на 2016 г. е било впечатляващо и пазарните участници са се надявали то да продължи и през 2017 г., тъй като планираните от Тръмп икономически политики и очакваните по-високи лихви от страна на Федералния резерв, са вещаели доста силен растеж в САЩ.

От началото на годината до изборите за президент във Франция, чийто първи тур се проведе на 23 април за период от почти четири месеца, EUR/USD се търгуваше в тесния диапазон между 1,05 и 1,085 в очакване на вота. А победата на Еманюел Макрон и липсата на подробности през първите 100 дни от управлението на Тръмп относно амбициозните планове за икономически реформи, според Петър Пенев изглежда са се оказали начало на възстановяването за единната европейска валута.

Като цяло в полза на еврото през годината работеха добрите данни за заетостта, БВП и инфлацията в еврозоната. И въпреки че в края на октомври Европейската централна банка предприе първите си стъпки, макар и предпазливи, към нормализиране на паричната политика, а Ангела Меркел спечели изборите в Германия, но все още няма сформирано правителство, еврото изглежда стабилно в посоката си.

“Икономическият растеж, който виждаме в Европа, в нововъзникващите пазари и други части на света вероятно ще продължат да водят до разпродажби на долара”, каза пред Bloomberg Ерин Браун, мениджър в UBS Asset Management. Според него всеки знак за допълнително икономическо възстановяване в Европа може допълнително да подкрепи еврото.

„Повечето инвеститори няма да бъдат изненадани, ако в края на следващата година видят значително по-слаб долар, особено срещу еврото“, потвърждава и Даниел Катциве, ръководител "Валутна търговия" в северноамериканския клон на BNP Paribas, цитиран от Bloomberg.

2018 г. ще е разочароваща за долара спрямо еврото, смятат и валутни експерти, цитирани от CNBC. Според повечето анализатори през 2018 г. доларът ще губи срещу 13 от 16-те най-търгувани валути в света.

Прогнозата на Петър Пенев за двойката EUR/USD е в последното тримесечие на 2018 г. едно евро да се разменя за 1,25/26 долара при диапазон на търговията през годината от между 1,15 и 1,25/26.

“Очаквам политиката на отрицателни лихви да бъде прекратена през първата половина на 2018 г., основно поради отрицателните последици, които има тя за банковия сектор, като вероятно това ще доведе до ръст в курса EUR/USD до нива от 1,25 – 1,30“, коментира за Investor.bg Даниел Димитров, изпълнителен директор на УД Реал Финанс Асет Мениджмънт.

Силата на американските пари обаче отслабва не само спрямо еврото. За сравнение, доларът е поевтинял с близо 4% спрямо японската йена и малко преди края на 2017 г. един долар се тъгува за 112,74 йени. Обезценяването на зелените пари спрямо канадския долар е с 4,29%, а спрямо швейцарския франк - с 3,42%.

Валути в риск

По отношение на английската лира курсът на валутата спрямо долара и еврото в последната година и половина се определя изцяло от новините около Brexit. В крайна сметка еврото ще приключи годината с около 3,38% поскъпване спрямо британските пари, като едно евро се разменя за 0,8813 паунда.

„Цената на паунда се луташе нагоре и надолу през годината заради липсата на ясна информация дали компаниите ще напуснат Обединеното кралство след Brexit, или няма да го напуснат, ще има ли сделка, няма ли да има“, коментира Даниел Димитров. Според него общата слабост на долара в крайна сметка е помогнала на английската лира да възвърне част от загубеното спрямо американската валута. Към настоящия момент GBP/USD се търгува над 1,34, докато в началото на 2017 г. обменният курс е бил малко над 1,21.

„Преговорите около Brexit заедно с политическата слабост на Тереза Мей рискуват негативен сценарий за паунда“, обобщи и Петър Пенев от ActivTrades. EUR/GBP остава в рейнджа между 0,875 и 0,90, като според него успешен пробив на една от двете му граници може да покаже основното направление за 2018 г. „При успех в преговорите британският паунд би трябвало да получи подкрепа и е възможно да видим нива от 0,86, а на по-късен етап защо не и 0,85“, смята още Пенев.

Друга валута, около която има притеснения за следващата година, според анализаторите е новозеландският долар. Все пак за 2017 г. доларът в тихоокеанската държава спрямо щатските пари е поскъпнал с 0,63% до ниво от 0,7008.

„Местната валута беше подложена на разпродажби от нарастващата политическа несигурност след образуването на новото правителство при последните общи избори. Пазарите са се фокусирали върху два потенциални източника на риск от новото правителство: запазването на независимостта на централната банка и новите имиграционни политики, които добавят допълнително измерение на несигурността. Съществува безпокойство, че ще има продължителен период на по-ниски лихвени проценти, което би могло да окаже натиск върху новозеландския долар. Всеки намек за промяна в политиката на политиката на централната банка на Нова Зеландия в посока затягане би променил картината, още повече че NZD/USD достигна сериозната подкрепа – зоната около 0,6800, която на няколко пъти е спирала низходящото движение през последните две години“, обясни Петър Пенев.

Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Абе що не се пробваш да продаваш застраховки срещу "вредното влияние от парите", "колапс на валутите" или "щети от неправилно прилагане на не знам какво си..."? Може да изкараш повече отколкото да приказваш едно и също из форумите. А и каквато грешка да допуснеш ти също винаги ще можеш да я пишеш на сметката на другите като просто обявиш фалит. Да знаеш, че грешката е хубаво нещо ако знаеш как да се възползваш от нея без това да попада в графа "престъпления или измами".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
Иван Митев
преди 6 години
Ситуацията е очаквана.При допусканата държавна грешка да няма защита срещу вредното влияние от парите, всяка валута е с нарастващ потенциал за колапс.Федералният резерв на САЩ е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от долара и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
SirDonald
преди 6 години
Абсолютно безполезна статия, този текст е "анализ" ама друг път. Платена реклама на псевдо анализатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Grosss
преди 6 години
Щом започнаха да говорят за петрол 100 долара и поскъпване на суровинитенищо чудно доларът да се спихне.Вероятно ще видим юан под 6 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още