IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черни облаци надвисват над долара през 2018 г.

Рискове има и за британския паунд и за новозеландския долар

08:32 | 29.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Светлина в тунела

От инвестиционната банка Morgan Stanley вярват, че йената ще бъде сред най-добре представящите се валути през 2018 г., тъй като инфлацията най-накрая би трябвало да се завърне в третата по големина икономика в света. За 2017 г. доларът загуби малко под 4% от стойността си спрямо йената и в края на година един долар се търгува за 112,74 йени.

Преизбирането на министър-председателя Шиндзо Абе с преобладаващо мнозинство гарантира максимална приемственост на политиката и би трябвало да засили подкрепата за текущите лидерски и амбициозни политики на Централната банка на Япония.

Възможно е основната инфлация да се задържи над 1% през пролетта на следващата година, но цялостната позиция на банката вероятно ще остане доста гъвкава, като се има предвид обещанието за устойчиво надхвърляне на индекса на потребителските цени над 2%, се казва в анализ на ActivTrades. Според експертите всяко покачване на геополитическото напрежение, особено между Северна Корея и САЩ, може да доведе до търсене на йени макар и краткосрочно, защото тя е от валутите, известни като „актив убежище“.

Според Даниел Димитров от УД Реал Финанс Асет Мениджмънт USD/JPY ще преодолее консолидацията от последните месеци и отново ще атакува границата 120-125, което почти сигурно ще се случи при успех на данъчната реформа в САЩ.

Поглед към (не)известните

Очаквaнията на анализаторите са тенденциите пред водещите валути, оформени през последните месеци да се запазят и 2018 г.. Важен фактор, който би могъл да доведе до значими промени в представянето на долара, е изборът на нов председател на Федералния резерв.

Номинираният от Тръмп кандидат Джером Пауъл се очаква да запази досегашната политика на предшественичката си Джанет Йелън. Дали това ще се случи, предстои да видим през новата година, коментира Даниел Димитров.

Според Петър Пенев от ActivTrades макроикономическите и геополитически неизвестни несъмнено ще продължат да доминират и през 2018 г., но очакванията са те да бъдат сравнително балансирани, въпреки че несигурността, която може да се появи от изборите в Италия и споразуменията около NAFTA, може да повлияе негативно върху растежа.

По-бързото покачване на инфлацията, отколкото предполагат централните банки, също може да се окаже повод за притеснение. Финансовите пазари и голяма част от анализаторите очакват основните централни банки да се откажат постепенно от своите гъвкави парични политики, като се има предвид сравнително умерената инфлация.

Очевидно на валутния фронт през 2018 г. се очакват интересни събития, а дали прогнозите за тях ще се сбъднат, ще зависи от пазарните участници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Абе що не се пробваш да продаваш застраховки срещу "вредното влияние от парите", "колапс на валутите" или "щети от неправилно прилагане на не знам какво си..."? Може да изкараш повече отколкото да приказваш едно и също из форумите. А и каквато грешка да допуснеш ти също винаги ще можеш да я пишеш на сметката на другите като просто обявиш фалит. Да знаеш, че грешката е хубаво нещо ако знаеш как да се възползваш от нея без това да попада в графа "престъпления или измами".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
Иван Митев
преди 6 години
Ситуацията е очаквана.При допусканата държавна грешка да няма защита срещу вредното влияние от парите, всяка валута е с нарастващ потенциал за колапс.Федералният резерв на САЩ е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от долара и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
SirDonald
преди 6 години
Абсолютно безполезна статия, този текст е "анализ" ама друг път. Платена реклама на псевдо анализатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
Grosss
преди 6 години
Щом започнаха да говорят за петрол 100 долара и поскъпване на суровинитенищо чудно доларът да се спихне.Вероятно ще видим юан под 6 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още