Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новото противоречие в ЕЦБ - със или без превантивни стимули

Институцията навлиза в особено сложна фаза в своя отговор на кризата, тъй като условията се подобряват, но възстановяването е крехко

Новото противоречие в ЕЦБ - със или без превантивни стимули

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

В сърцето на Европейската централна банка вече се очертава ново противопоставяне, а именно за това дали скоро да се добави парична подкрепа, за да се предотврати забавянето на икономиката, или да се изчакат по-стабилни доказателства, че това е необходимо.

Членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета повдигна завесата за превантивните стимули през миналата седмица, когато каза, че „рисковете от свръхреакция на политиката са много по-малки от рисковете от твърде бавна или ограничена политика“, припомня Bloomberg.

По-рано главният икономист на институцията Филип Лейн предвиди, че са необходими още усилия за възраждане на инфлацията, дори ако най-лошото от икономическата криза е отминало. През миналата седмица той написа в Twitter, че все още са необходими „обширни“ стимули.

От друга страна, техният колега Ив Мерш, който се оттегля през декември, заяви в интервю за Bloomberg, че рисковете са намалели и той не вижда влошаване на производството или цените. Той дори каза, че огромното подобрение на перспективите трябва да доведе до „обратното“ на паричното облекчаване.

Още по темата

„Има някакъв сблъсък между онези, които искат да действат превантивно, и онези, които предпочитат да реагират“, каза Фредерик Дюкрозе, главен стратег в Pictet & Cie. „Всеки път, когато сме в „сива зона“, може да наблюдаваме връщане на този тип конфликти“, добави още той.

Различните възгледи на шестчленния съвет може да са на ранен етап, но те разкриват потенциални спорове в Управителния съвет за вземане на решения. Позиците на Мерш и управителя на Бундесбанк Йенс Вайдман, който вече предупреди да не се разчита твърде дълго на програмата за пандемични покупки на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) и австриеца Робърт Холцман, могат да затруднят плановете на другите централни банкери.

Трудна фаза

ЕЦБ навлиза в особено сложна фаза в своя отговор на кризата. Финансовите пазари се стабилизират и икономиката отново расте, но възстановяването е неравномерно и инфлацията отслабва под нулата. Ако ликвидността се увеличи прекомерно, се рискува дестабилизиране на  финансовата система, но при твърде малко усилия възстановяването може да спре.

Повечето икономисти прогнозират, че програмата за изкупуване на облигации ще бъде разширена тази година, вероятно през декември, когато се публикуват новите икономически прогнози. Всеки признак, че това може да не се случи, може да причини безпокойство сред инвеститорите и затягане на финансовите условия.

Основен фактор за протичането на дебата е управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, която се присъедини към институцията преди 11 месеца, обещавайки да постигне консенсус след разногласията в Управителния съвет при нейния предшественик Марио Драги.

Още по темата

„Проблемът с разногласията и компромисите е, че това няма да доведе до силен политически отговор в сравнение със ситуацията, в която имате единодушие“, коментира Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank A / S.

Досега Лагард беше предпазлива, като каза миналата седмица, че „несигурността на настоящата среда изисква много внимателна оценка на постъпващата информация“.

Другите двама членове на управителния съвет, които разработват и предлагат мерките по паричната политика, също са внимателни в публичното пространство. Изабел Шнабел повтори Лагард, казвайки, че е необходима повече информация. И тя, и заместник-управителят Луис де Гиндос подчертаха, че макар ЕЦБ да може и ще действа, ако е необходимо, фискалната подкрепа е от решаващо значение.

Несигурни времена

От регионалната централна банка заявиха през този месец, че подемът е в съответствие с базовите прогнози, но рисковете „остават наклонени надолу“. Данните от миналата седмица показаха, че през септември производството се подобрява, докато услугите отново се свиват.

Освен това, нивото на инфлация е под нулата за първи път от четири години и не се очаква да се върне към целта на ЕЦБ от „под, но близо до 2%“ за дълго време.

„Много ще зависи от това как ще се развиват данните през следващите 2-3 месеца“, заяви Грег Фузези, икономист от JPMorgan Chase & Co., в свой доклад. „Разликите в позициите на Панета и Мерш предполагат, че Управителният съвет е едва в началото на следващия процес за постигане на консенсус“, коментира още той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 3 седмици
Европейският съюз страда от неправилно емитиране на евро.
Пандемията COVID-19 е много силен стимул за щети от грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Запазването на грешката на ЕЦБ принася нови щети. При достатъчно време ще започне катастрофална европейска криза.
За спасение на Европейския съюз от катастрофална криза е необходимо ЕЦБ правилно да емитира евро.
0
 
1
 
1
0pk
преди 3 седмици
Повече стимули трябват, другари! Големи, разнообразни и за всички! А най-добре превантивно - като ваксина срещу всички беди. :]

Още от Анализи
П. Бандилов: Огромните стимули създават „зомби икономика“