Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Частният сектор трябва да свърши своята работа относно климатичните промени

За целта тазгодишната среща на ООН за изменението на климата трябва да изработи правилник, от който да се ръководи бизнесът

Частният сектор трябва да свърши своята работа относно климатичните промени

Снимка: Ройтерс

През следващия месец конференцията на ООН за изменението на климата, COP25, трябва да изработи правилник, който ще улесни бизнеса да бъде част от обединените действия в областта на климата, пише за Financial Times Йосуе Танака, управляващ директор за енергийната ефективност и климатичните промени в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Още по темата
Фирмите се нуждаят от ясни правила, за да работят ефективно. Има широко съгласие, че включването на частния сектор е необходимо, за да се увеличи финансирането срещу климатичните промени от милиарди към трилиони и да се постигне амбицията на Парижкото споразумение от 2015 г. за въглероден неутралитет до средата на този век.

Но докато годишните разговори за климата на ООН напреднаха по много други фронтове, миналогодишната среща на върха не постигна споразумение по член 6 от Парижкото споразумение - относно пазарните механизми, необходими за постигането на тази цел.

Член 6 подкрепя международното сътрудничество. Парижкото споразумение изисква държавите да определят собствените си национално определени вноски (НОК), които понастоящем не са достатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса над прединдустриалните нива.

Така че, за да насърчи държавите да станат по-амбициозни с течение на времето - да достигнат превишението от 2 градуса или дори да повишат амбицията си до 1,5 градуса, член 6 предлага използването на пазари за въглеродни емисии, за да се даде възможност на страните да си сътрудничат, търгувайки с квоти (кредити).

Това помага, като се позволи, да речем, на намалените емисии, произтичащи от швейцарски инвеститорски проект в Сенегал, да бъдат частично споделени от транзакционните страни, така че да няма двойно отчитане и всеки тон емисии да се брои. Чрез определяне как държавите могат да работят заедно за реализирането на дадена цел и след това за разпределяне на ползи, член 6 е от ключово значение за успеха на действията по климата.

Ефективността на разходите в резултат на подобно международно сътрудничество ще позволи на страните да направят повече на същата цена – допълнително и по-бързо намаляване на емисиите и създаване на благоприятен кръг, от който да се възползват всички без допълнителни разходи. Или споразумението може просто да помогне за по-евтино постигане на планираното намаляване на емисиите. По един или друг начин член 6 следва да помогне за създаването на необходимата гъвкавост за балансиране на амбицията за действие в областта на климата със социалната справедливост за онези, чийто поминък е отрицателно засегнат от планираните промени.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
1
 
17
Mechkata до: khao
преди 10 месеца
Какви 10 години?! Гледам на комшията е-Мерцедеса все е закачен на кабела. А другата съседка с е-БМВ последен модел.
0
 
2
 
16
Mechkata до: Бидонойл
преди 10 месеца
Не знам по кое ти става ясно,че харчим по малко ток като дори данните на ЕСО казват друго - специфичното годишно
електропотребление за едно жилище бавно нараства, като за 15 години това
нарастване е с 4,2 %. В по-голяма степен (с 20,4 % за 15 години) нараства
специфичното годишно електропотребление за един жител.
0
 
2
 
15
zelka007 до: Hahoto
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
хммм ... "Разкази за Зелената чума!" ... зачетох се ... значи за първия линк от breitbart . в нашата църкава така правим с еретиците :))) , първо сплашваме после краката в леген с цимент и айде в залива :))) ... не мисля че това е нещо сериозно , звучи много абсурдно . преполагам знаеш къде е алабама . васко кръпката има култова песен за там :))) . сега малко по-сериозно . доста други хора приказват и пишат много по-смислено с/у алармиситите затоплисти пък си живеят много добре . видях сайта на професора , в кои изследвания по подготовката на климатичния панел е участвал . била му "мътна" науката ... :))) . ами нормално е да има няколко , според импа около 500 , които да имат различно мнение от 11000 работили по проблема :))) . хората сме такива , подлагаме фактите на различно тълкуване , въртим и сучем даден проблем от различни гледни точки ... не вярваме първосигнално :))) ... ама да го стрелят затова , малко пресилено ... има изявление от полицията по случая , вдига излишна пушилка ми се чини . и изказванията и статиите са му подготвени като за пушилка :))) ... нали не мислиш че 11000 човека са ги подкупили а един в случая него не са успяли :))) ... тая зелена мафия :))) .

алабама има "марш на науката" на университета им , пусни си следното клипче , гледай жената да не е там , че да не обясняваш после излишно :

https://www.youtube.com/watch?v=U287oWnerrg

има и още , така , да имаш представа в алабама за науката ... джени , тази дето води състава , кърти фаянса ... ето я и на спортен празник :

https://www.youtube.com/watch?v=zzk0s1Jl29Q

това е интересното от алабама :))) ... да знаеш защо роберт де ниро си затри акъла и парите на дърти години :))) ... тъй за алабама :)))

сега за това колко са достоверни данните събирани от климатолозите и анализите на тяхна база ... хммм ... виж това клипче от TED семинар . има страхотни попадения от тях :))) ... виж това , кратичко е ... рейчъл пайк: науката, зад едно заглавие за климатът ...

https://www.ted.com/talks/rachel_pike_the_science_behind_a_climate_headline?language=bg

поне ще те накара да проверяваш квалификацията на някой пишещ за климатът :))) ... и да не се доверяваш на хуманитарни дисциплини ...

по втората част - от quillette . този е отлъчен от църквата , затова така говори :))) ... сега малко по-сериозно . ами на първо четене да ти кажа не можах да намеря дупка , после се замислих . на второ четене има пропуски , избирателно гледа факти за да подкрепи тезата си :))) ... мдааа ... иначе като цяло звучи смислено , но му куца тук там и това клати цялата конструкция на темата ... признавам добро е като цяло :))) ... но от инвестора ще пуснат материал пак за радиацията и беляНЕ и тогава ще пробвам да отговоря на някои твърдения от блога му . слагам си го в буукмарк за после ... :))) ... приеми че по тази точка си 1:0 за теб , даже 2:0 че е сложничко :))) ... засега ... :)))
0
 
1
 
14
Бидонойл до: Mechkata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Много ясно, че сега харчим по-малко ток. Само като си спомня хладилника "Мраз" каква ламя беше... Телевизорът "София 81" по спомен потребяваше към 180W. Днешните LED телевизори в зависимост от големината са около 50W. Лаптопа и телефона общо харчат не повече от 100 ватова крушка. Всички нови уреди са много по-икономични от старите. Тротинетката (ако имаш такъв дзвер) също няма да ти натежи много на сметката, но пък ще ти направи голяма икономия на гориво или транспортни разходи. Последното важи и за електроколата. Единственото за което се сещам днес да харчи повече е климатика. Едно време нямахме такива екстри. Но съвременните климатици и те вече са доста икономични.
0
 
4
 
13
khao до: Mechkata
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
сега видях че си сложила и ел.колата ... чакай малко де :):) още 10 години

Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?