IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите варианта за Brexit пред Тереза Мей

Британският премиер разполага с варианти, но нито един от тях не е особено добър

08:55 | 07.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей се намира в задънена улица. Нейният вътрешен Brexit кабинет отхвърли предложението за митнически отношения с Европейския съюз (ЕС). Но алтернативата ще удари на кухо пo въпроса за ирландската граница. Тя разполага с варианти, но нито един от тях не е особено добър.

Какви са четирите възможности пред министър-председателя обобщава Bloomberg.

Забавяне

Стратегията за оцеляване на Мей като лидер на партия, която не може да реши какво иска, беше да продължава да отлага взимането на решения. Опциите, които кабинетът за Brexit обсъждаше тази седмица – Новото митническо партньорство и Максимално улесняващият модел, бяха публикувани в държавен вестник преди девет месеца. Проблемите, на които наблегнаха министрите в сряда, са добре известни на всички оттогава. Така че „спешната“ работа, която държавните представители бяха изпратени да свършат, е малко вероятно да произведе внезапно решение. Това, което може да стане, е да се постигне нещо достатъчно неопределено, за да може министрите да се съгласят да го подкрепят.

Проблемът с тази стратегия е, че това, което Мей някога описваше като внимателно обсъждане, сега се възприема както от парламента, така и от ЕС, като отбягване на въпроса. 

Така че дори кабинетът да се съгласи за нещо, то това не би било дълготрайно решение. Едно от нещата, които Мей отлага, за да избегне конфликт, е свързано с Brexit законодателство. В някакъв момент обаче това ще трябва отново да се върне в парламента и ако депутатите сметнат, че Мей не разполага с решение, може просто да вземат нещата от ръцете й. 

Свикване на нови избори

Лесен, но предизвикващ смях вариант, като се има предвид колко лошо се развиха нещата за Мей, когато последният път се опита да приложи такъв ход. Въпреки това един от вариантите, чрез които Мей може да заобиколи разединения парламент, е като се обърне към избирателите. Но дори и консерваторите да са склонни да позволят премиерът да ги поведе към нови избори (а те не са), те ще трябва да се съгласят помежду си за това върху какво точно искат да гласуват гражданите.

И дори и да успеят (а те няма) съществува възможността гласоподавателите да получат усещането, че тори, които свикват избори за трети път в рамките на четири години, може просто да молят да бъдат избавени от нещастието си. Хората около лейбъристкия лидер Джеръми Корбин гледат на това като на най-лесния си път към управлението.

Митнически съюз

Този вариант има огромното преимущество, че ЕС определено ще го подкрепи. Парламентът най-вероятно също. Както ръководството на лейбъристите, така и депутатите, подкрепят митнически съюз, така че подобен вот може да бъде спечелен. Мнозина консерватори също биха подкрепили такъв вариант, особено ако е държавна политика. Това също така ще реши и голяма част от ирландския въпрос.

Проблемът е там, че Мей многократно и категорично отхвърляше митнически съюз. Да се спре на такъв вариант би било равнозначно на това да провери до каква степен групата на подкрепящи Brexit депутати начело с Джейкъб Рийс-Мог са сериозни в заплахите си да я свалят от власт. Това ще рискува и възможността членове на кабинета да напуснат. Мей е толкова слаб министър, че изглежда сякаш всичко би могло да я свали от власт. Ще може ли да оцелее?

Без сделка

Представете предложението за максимално улесняване пред ЕС. Обявете, че няма ирландски проблем. Ако не бъде одобрено, кажете, че няма шансове за споразумение и напуснете масата за преговори. Това ще се хареса на депутатите, подкрепящи  Brexit, но дали ще задоволи някого другиго? И по-точно, ще може ли Мей да спечели един вот на доверие в парламента? Тя не разполага с мнозинство и ще са необходимо само няколко разбунтували се консерватори, за да загуби гласуването, което – разбира се, ще увеличи шансовете за нови избори. Ще се намерят ли седмина тори, които да го направят? Вероятно. А това ще доведе до избори, които Корбин ще спечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още