IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният преврат на корпорациите

Силата на икономическия елит нараства неизмеримо, а политическото влияние на гражданите се свива до незначителни нива

16:13 | 04.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

По дефиниция в една демокрация управлява народът. Но какво се случва, когато политиците се подчиняват не на волята на народа, а по-скоро на финансовите диктати на лобистите, които с милиарди долари накланят везните в своя полза? Тенденция, която се проявява в световен мащаб, придобива гротескни пропорции, особено в САЩ....

Защо трябва да управлява народът? Той няма нищо. Така или по подобен начин може би мислят корпорациите, които поне от 70-те години на миналия век в Съединените щати действително насочват дарения и лобиране към партиите. Цялата степен на тази тенденция до днес и последиците от нея доказва много драматично документален филм на Arte.

Парите управляват света. Никоя друга страна не олицетворява тази мантра по-добре от САЩ - отличен пример за разточителния лобизъм.

Силата на икономическия елит нараства неизмеримо, а политическото влияние на гражданите се свива до незначителни нива. Един дисбаланс, който разклаща основите на демокрацията и ескалира значително след началото на президентството на Доналд Тръмп. Междувременно влиятелните лобисти се опитват да убедят Конгреса да смекчи финансовия регламент, създаден през 2007 г. в резултат на икономическата криза. Канадският есеист Джон Ралстън Саул нарича това политическо влияние на корпорациите „преврат в забавен каданс".

Въпреки това тази тенденция започва много преди ерата на Тръмп - през 70-те години. По това време големите корпорации започнаха да максимизират печалбите си чрез аутсорсинг в страни с по-ниски разходи за труд и по-смекчени данъчни закони. Стотици хиляди добре обучени служители загубиха работата си и се сблъскаха с финансов апокалипсис. Цели региони и някога горди промишлени обекти бяха изоставени.

Такава бе съдбата и на така наречения „ръждив пояс“ в североизточната част на САЩ, бивша крепост на демократите. Не само там американският журналист и носител на наградата Пулицър Крис се среща с много гласоподаватели, които са загубили доверието си към демократичните институции и са заложили на милиардера Тръмп. Спасителят?

Документалният филм безмилостно разкрива гротескните ексцесии на неолиберализма и показва впечатляващо кои са истинските лидери на държавата.

Дали гражданите на САЩ вече не живеят в ерата на постдемокрацията? Изглежда, че изборите вече не играят особено важна роля, защото могат да бъдат манипулирани. А гражданите отдавна загубиха доверието в държавата и партиите.

Документалният филм безмилостно разкрива гротескните ексцесии на неолиберализма и показва по впечатляващ начин кои са истинските управници на държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
+10 : ))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
pinoccio
преди 5 години
Недей да крещиш, бе, неграмотнико! Вземи малко да попрочетеш нещо, преди да пишеш . Елементарно било. Като е толкоз елементарно, знаеш ли каква е разликата между автомобилна гума и гумена кукла? Не знаеш. Ами няма разлика, и на двете се возиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
khao
преди 5 години
но и тази статия е малоумно-популиска ...Кво общо има неолиерализма с откровената корупция прикрита като лобизъм ?Кво общо има свободата с престъплението ? ... ае одете у кофите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 7
khao
преди 5 години
По дефиниция в една демокрация управлява народът. Но какво се случва, когато политиците се подчиняват не на волята на народа, а по-скоро на финансовите диктати на лобистите-----Отговора е елементарен, и ви го крещя от няколко години:Вече не е демокрация, а по скоро фашизъм или поне от икономическата страна са 1 към 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още