IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има пряка връзка между неравенството в полза на горния 1% и иновациите

Вместо да се стремят да накажат най-богатите, правителствата трябва да гарантират, че горните социални слоеве няма да останат затворен клуб

08:50 | 27.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка Ройтерс</em></p>

Снимка Ройтерс

Делът от доходите и богатството, насочени към т.нар. „1%“, разгневи протестиращите и развълнува икономистите по света. От движението „Окупирай Уолстрийт“ до работата на учени като Томас Пикети и Габриел Цукман, вниманието е насочено към това, което супер-богатите печелят и притежават, и върху това как правителствата трябва да използват данъците за преразпределение, пише Фердинандо Джулиано за Bloomberg.

Подобни политически идеи заемат централно място в първичните избори на Демократическата партия на САЩ, които решават кой ще оспори президентството на Доналд Тръмп през 2020 г. Един от участниците, сенаторът Елизабет Уорън, се застъпва за 2% данък върху богатството над 50 милиона долара.

Тя намери необичайни съюзници сред милиардерите, включително инвеститора Джордж Сорос и съоснователя на Facebook Крис Хюз, които казват, че биха приели данък върху богатството си, за да „помогнат за справяне с климатичната криза и да подобрят икономиката и здравеопазването."

Всички те са умни хора, но има опасност да пропускат нещо. Френският икономист Филип Агион посочва, че има пряка връзка между високите нива на неравенство в полза на горния 1% и иновациите (създаването на нови технологии). Като се има предвид, че всяка страна има желание да насърчава иновациите - защото те носят огромни икономически ползи - може ли да има спор, че концентрацията на богатство на върха не е непременно голямо зло?

Агион смята, че вместо да се стремят да накажат горния 1%, основният приоритет на правителствата трябва да бъде да се гарантира, че горните социални слоеве няма да останат затворен клуб - т.е. новите иноватори трябва да бъдат свободни да оспорват и да заменят титулярните компании. Като се имат предвид утвърдените позиции на гигантски технологични компании като Alphabet, Apple и Microsoft, това ще се нуждае от малко работа.

Професорът от London School of Economics, който представи резултатите си в Париж миналия месец, също казва, че няма доказателства, че по-бързите иновации ще доведат до по-голямо неравенство по-надолу по скалата на доходите. Те касят само разликата между горния 1% и останалите. Той казва, че увеличаването на иновациите е свързано с по-добра социална мобилност. Агион вярва, че новите изобретения дават на хората възможност да се издигнат по-бързо по социалната стълбица.

Наистина, мобилността (несъмнено в горния край на стълбицата) е изобщо основната мотивация за всички тези технологични пионери. Те искат да направят достатъчно пари, за да се присъединят към редиците на най-богатите. Заключението на Агион, в съответствие с традицията на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, е ясно: Компаниите излизат с нови процеси и продукти, за да генерират и присвояват „наеми“. Правителствата не трябва да се прицелват прекомерно към тези допълнителни печалби, тъй като това ще задуши желанието за иновации.

Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 6
Biso
преди 4 години
Те и Наполеон и Хитлер са очаквали да ступат руснаците на бърза ръка, но всички знаем как са се развили нещата. Това малко в ретроспекция, за тези който не помнят историята. :) Независимо на колко хора им се иска Русия да изчезне от картата на света, аз мога да се хвана на бас, че тя ще съществува мног-много години след 2025.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
The world in 2025: China loses power, Russia wont exist!!!!!!!!!!!!!!https://***.news.com.au/finance/economy/world-economy/the-world-in-2025-china-loses-power-russia-wont-exist/news-story/7394f3e24dca89039de5ebfe24503c6cкъпи се ве *** цяла София реве от тебе!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Ясно е, че колкото по-умни стават парите, толкова повече ще нараства неравенството - във вреда на ***, интелектуално ленивите и отказващите да приемат новите реалности - и в сгода на иновативните, предприемчивите, умните, учещите здраво цял живот. Да наказваш по-способните, това е престъпна политика - примерът с Франция дори не е пръвият - швеците отдавна правят това и чешат безмилостно богатите, за да има повече парички за социопаразитите - в резултат - от десетилетия богатите швеци емигрират данъчно от - макар физически да живеят още в.Тарикатщина е - да ползваш щедрата социална, здравна и т.н. система на Швеция, ама да плащаш данъци в Андора например.Пак говорим за умни пари, срещу неумни данъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още