IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследване: Германия има нужда от имиграция извън Европа

Предвидимата годишна имиграция от ЕС няма да бъде достатъчна, за да компенсира търсенето на германския пазар на труда

12:33 | 12.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	26-годишният Куадратулах Хотак от Афганистан се обучава заедно с още 23 стажанти в завод на Ford в Кьолн<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

26-годишният Куадратулах Хотак от Афганистан се обучава заедно с още 23 стажанти в завод на Ford в Кьолн. Снимка: Ройтерс

Германският пазар на труда изисква най-малко 260 000 имигранти всяка година в средносрочен и дългосрочен план, показва анализ на фондация Bertelsmann. При застаряването на населението в страната броят на служителите (ако няма мигранти) ще се свие с около 16 милиона до 2060 г. - почти една трета.

До 2060 г. Германия ще има нужда от годишна имиграция от поне 260 000 души. Само по този начин причиненият от демографията срив в предлагането на работна ръка може да бъде ограничен до ниво, приемливо за икономиката. Очаква се средногодишно около 114 000 имигранти да влязат във федералната република от други страни от ЕС, но около 146 000 души ще трябва да имигрират от трети страни извън ЕС. Това показват резултатите от изследването на Йохан Фукс и Александер Кубис от Института за изследване на заетостта (IAB) и Луц Шнайдер от университета Кобург от името на фондация Bertelsmann.



Проучването отчита и потенциала на местното население. Изследователите предполагат по-висока раждаемост в бъдеще, както и наличието на повече жени и възрастни хора на пазара на труда. Но дори и мъжете, и жените да работят по същия начин, а в Германия да се въведе пенсиониране след 70-та годишнина, необходимостта от квалифицирана работна ръка не би могла да бъде покрита само с местни средства.

„Миграцията е ключ за успешното бъдеще. Германия се нуждае от квалифицирани работници - също от региони извън Европа", подчертава председателят на Борда на директорите на фондацията Йорг Дрегер.

Също така анализаторите са разгледали как цифровизацията ще засегне нуждите от имиграция. Според анализа един все по-дигитализиран пазар на труда изисква не по-малко служители, а по-квалифицирани служители, като техници, магистри и академици.

Въпреки това, като се има предвид наличната работна сила - с други думи - предлагането - може да се очаква дългосрочно облекчаване на недостига в академичните среди, но ръст на недостига на специалисти в сегмента на средноквалифицираните служители. От една страна, все повече хора придобиват по-висока квалификация, а от друга страна през следващите години особено голям брой хора ще напускат професионално обучение.

Според проучването предвидимата годишна имиграция от ЕС няма да бъде достатъчна, за да компенсира търсенето на германския пазар на труда, причинено от свиващото се местно население. Предстоящият Brexit няма да промени това дори ако имиграцията в Германия временно се увеличи. В крайна сметка демографските промени засягат и европейските съседи. Освен това стимулите за миграция намаляват с оглед на икономическото сближаване между държавите членки, отчитат от фондацията.

„Днес твърде малко квалифицирани работници от трети страни имигрират в Германия", казва Дрегер. Според статистиката от Централния регистър на чужденците през 2017 г. в страната са пристигнали само малко над 38 000 души. Затова Германия трябва да контролира по-добре този приток, смята Драгер.

Той настоява за бързо приемане на Закона за имиграцията и приветства факта, че законът е насочен и към хора със средно ниво на квалификация. Въпреки това обаче изтъква: „Миграцията и интеграцията са задача на обществото като цяло и един нов закон не е достатъчен сам по себе си". Без устойчива култура за добре дошли и привлекателни интеграционни предложения недостигът на квалифицирани работници няма да може да бъде компенсиран, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Ако я карате така след 30 години Германия няма да е Германска. Разберете го....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още