IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи, ако ЕС и Великобритания не постигнат търговска сделка?

Остават няколко области със сериозни разногласия, които могат да изострят отношенията дотолкова, че ключови операции да бъдат блокирани след 1 януари 2021 г.

11:15 | 05.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите за Brexit наближават, а часовникът отброява последните минути до край на преходния период. Последният официален кръг от преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС) за бъдещите им отношения приключи в петък и на следващия ден премиерът Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен наредиха на екипите да продължат разговорите.

Въпреки че и двете страни последователно заявяват, че искат да сключат споразумение, остават няколко области със сериозни разногласия, пише онлайн изданието Politico.eu.

В допълнение, взаимоотношенията между двете страни се напрягат допълнително от решението на Великобритания да представи национално законодателство, което да даде правомощия на министрите да променят аспектите на Споразумението за оттегляне – споразумението за напускане на ЕС, от Брюксел и Лондон миналата година. В четвъртък ЕС обяви, че започва съдебен процес срещу Великобритания и даде на Лондон срок за отговор до края на октомври.

Дори ако бъде постигната сделка, тя трябва да бъде ратифицирана от парламентите на двете страни. Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние и редица други от страна на ЕС посочиха, че това може да не е просто, ако законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство все още е в действие.

Въпреки че никоя от страните все още не се е оттеглила от преговорите, и двете казват, че едновременно се подготвят за възможността да не бъде постигнато споразумение навреме. Какво обаче би означавало това на практика?

Мита

Свободната търговия между ЕС и Великобритания приключва на 1 януари 2021 г. Великобритания определи своя глобален списък с мита за внос от ЕС (както и всички други държави, с които няма търговски сделки). Той ще се прилага за импорт и експорт от/към ЕС след тази дата.

Административната тежест на митата, в допълнение към новите митнически проверки, рискува да окаже влияние върху доставките на храни. Допълнителните разходи за мита и забавянията вероятно ще създадат проблеми за компаниите, веригите на доставки и търговците на дребно в почти всеки сектор  от икономиката. В резултат на това цените в магазините неизбежно ще се повишат и някои бизнеси могат да фалират.

Двете страни ще трябва да договорят търговска сделка, за да избегнат митата. Колко бързо това може да се случи, вероятно ще зависи от политическия контекст и от това как търговските преговори се движат в преходния период. След като Великобритания излезе напълно от ЕС, двете страни могат, разбира се, да започнат нови търговски дискусии по всяко време, при условие че постигнат съгласие за това.

Митнически проверки

Всички хора и стоки, които влизат от ЕС във Великобритания, ще са подложени на пълен митнически контрол, включително митнически декларации, документи за здравето на животните и някои гранични проверки. Повечето от тези документи ще се изискват независимо дали двете страни постигнат сделка.

Митническият персонал на Острова ще бъде затрупан от бюрократични процедури, което ще бави обработката на хората и товарите и може да доведе до смущения. Самото британско правителство се подготвя за гигантски опашки от камиони, влизащи в страната.

Двете страни биха могли да продължат да преговарят за споразумение за свободна търговия, което може да намали нуждата от документи, но е малко вероятно да има голяма разлика, тъй като Великобритания реши да напусне митническия съюз на ЕС.

Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Британия има над 20 трилиона почня в офшорните си зони.Дали са фейк или реални...остров Ман, Джързи.....на компютър ги имат. Колко може да извади ЕС??? Преко сили 2 трилиона и то с пазарлъци за обявянето на Путин за вещица....иначе Пиара е на ниво. Всички ще са герои и победители накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
ми нищо подобно няма да стане, Европа ще клекне, защото прибалтийските троянски коне на САЩ и на Англия ще ни разсипят......няма начин да не клекне ЕС! Съюзът е слаб и пълен с продажници и корупционери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още